Trump are negociatori separați pentru Ucraina și Rusia. Cine sunt aceștia

Sambata, 15 Februarie 2025, ora 23:41
3891 citiri
Trump are negociatori separați pentru Ucraina și Rusia. Cine sunt aceștia
Keith Kellogg și Steven Witkoff FOTO/X: @ROOZVA

La cel de-al optulea prânz ucrainean din cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a declarat că el este responsabil de Ucraina în negocierile de pace, în timp ce reprezentantul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, Steven Witkoff, este responsabil de discuțiile cu Rusia.

„Este important să înțelegem că avem atât pista Ucrainei, cât și pe cea a Rusiei. Reprezentantul Vitkoff este implicat pentru că el este responsabil de direcția rusă. Eu sunt responsabil pentru direcțiile ucraineană și europeană. Facem acest lucru pentru viteză, pentru că întrebarea este când se va termina”, a declarat Kellogg.

Keith Kellogg a precizat că problema păcii în Ucraina nu va fi rezolvată în câteva minute. El spune că noua administrație a Casei Albe a realizat mai mult în ultimele 30 de zile decât a realizat administrația democrată în ultimii trei ani.

Trump privește războiul împotriva Ucrainei din perspectiva umanității, a remarcat Kellogg.

"Pierderile din partea ucraineană sunt de trei ori mai mari decât cele pierdute de America în Vietnam și Coreea la un loc. Acesta este aproape nivelul celui de-al Doilea Război Mondial... Președintele Trump spune că acest lucru trebuie să înceteze, trebuie să existe o pace de durată", a subliniat Kellogg, adăugând că este, de asemenea, important să păstrăm suveranitatea Ucrainei pentru ca aceasta să fie protejată.

El a menționat, de asemenea, că aliații europeni vor juca un rol important în stabilirea păcii. Nici Ucraina, nici președintele Volodimir Zelenski nu vor fi excluși din acest proces, a asigurat el. Cu toate acestea, este necesar să înțelegem că în contextul negocierilor de pace există două direcții separate: ucraineană și rusă.

„Îmi iau public 180 de zile pentru a mă asigura că toate părțile sunt implicate în negocieri”, a menționat Kellogg.

„În timpul vizitei mele în Ucraina, mă voi baza pe discuțiile dintre Vance și Zelenski“

Reprezentantul special al Președintelui SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a declarat că în timpul vizitei sale la Kiev se va concentra asupra rezultatelor negocierilor dintre premierul american J.D. Vance și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a scris el pe contul său de X, numind întâlnirea lor de ieri constructivă.

„Mă voi baza pe conversațiile constructive ale lui Vance cu președintele Zelenski în timpul viitoarei mele vizite în Ucraina”, a spus Kellogg.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și vicepreședintele SUA J.D. Vance s-au întâlnit pe 14 februarie în marja Conferinței de securitate de la München. În urma întâlnirii, un reprezentant al Casei Albe a considerat că conversația este bună și a declarat că Statele Unite vor ca încheierea războiului din țara noastră să aibă ca rezultat o pace de durată. Liderul ucrainean a remarcat că pentru a realiza acest lucru, Kievul are nevoie de garanții reale de securitate care să-l poată opri pe dictatorul rus Vladimir Putin.

Generalul pensionar al armatei americane sau magnatul imobiliar?

În iulie 2023, în timp ce se îndrepta spre Ucraina, Kellogg a atras atenția pentru prima dată asupra lui după ce a apărat decizia Washingtonului de a trimite muniții cu dispersie la Kiev, spunând: „Când iei decizia de a sprijini o națiune aflată în război, dă toate mijloacele necesare pentru a o termina. Războiul este război”.

„Dacă vrei ca ucrainenii să câștige”, a spus el, „le dai tot ce poți pentru a câștiga acea luptă”, a exclamat Kellogg atunci.

În noiembrie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale, Trump l-a nominalizat pe general-locotenentul în retragere al armatei americane drept trimisul său special pentru Ucraina și Rusia.

În iunie, Reuters a relatat că Kellogg și un alt consilier de top ai lui Trump, Frederick H Fleitz, au propus încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, dacă Kievul nu acceptă să poarte negocieri de pace cu Rusia. Cei doi au propus, de asemenea, înghețarea frontului în poziția sa actuală și eliminarea aderării Ucrainei la NATO de pe masă.

Washingtonul va avertiza, de asemenea, Moscova că orice refuz de a negocia va avea ca rezultat un sprijin sporit al SUA pentru Ucraina, a spus Kellogg într-un interviu.

Miercurea trecută, Kellogg a spus că va participa la Conferința de Securitate de la München – stabilită săptămâna aceasta – pentru a discuta despre încheierea războiului. „Aștept cu nerăbdare să vorbesc despre obiectivul (lui Trump) de a pune capăt războiului sângeros și costisitor din Ucraina”, a scris Kellogg într-o postare pe X.

Dar nu ofițerul pensionar al armatei americane a mers la Moscova cu doar câteva zile înainte de conferința de securitate. A fost trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Witkoff.

Witkoff la Moscova

Marți, Witkoff a vizitat capitala Rusiei pentru a-l recupera pe cetățeanul american Marc Fogel, un profesor care a petrecut peste trei ani în arest acolo sub acuzația de posesie de droguri.

Presa a relatat că un avion privat deținut de Witkoff – și folosit frecvent de Trump în trecut – a aterizat la Moscova.

La început, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat toate informațiile, spunând că Kremlinul nu are informații despre sosirea lui Witkoff.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a recunoscut că ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a avut o întâlnire programată cu ambasadorul SUA Lynne Tracy. Ea nu a comentat dacă Witkoff a participat și el la acea întâlnire.

Între timp, publicațiile americane au scris că Witkoff a avut mai multe întâlniri în capitala Rusiei. Potrivit postului Fox News Sean Hannity, Witkoff a avut o întâlnire de trei ore și jumătate cu Putin în timp ce se afla la Moscova, totul pentru a aranja eliberarea lui Fogel.

Potrivit The New York Times, misiunea lui Witkoff la Moscova nu a fost în totalitate o surpriză. În urmă cu câteva săptămâni, Trump ar fi extins în secret mandatul lui Witkoff dincolo de afacerile din Orientul Mijlociu, însărcinându-l să stabilească un canal de negocieri cu Rusia și să exploreze opțiuni pentru o „rezolvare pașnică a războiului”.

Cu experiența sa în domeniul imobiliar, Witkoff aproape că nu are acreditări diplomatice. Totuși, la începutul acestui an, el a fost „omul din cameră” al lui Trump în negocierile privind încetarea focului și schimbul de ostatici dintre Israel și Hamas, alături de oficialul administrației Biden, Brett McGurk, și de prim-ministrul Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Potrivit NYT, „stilul său de negociere direct, deschis și agresiv a contribuit la asigurarea unui acord de încetare a focului, în baza căruia 33 de ostatici deținuți de Hamas urmau să fie schimbați cu aproximativ 1.000 de prizonieri palestinieni”.

Din Munchen până în Orientul Mijlociu

S-ar putea, de asemenea, ca legăturile sale din Orientul Mijlociu să-l ajute să negocieze acordurile dintre Ucraina și Rusia, în special cele cu Qatar și Arabia Saudită.

Deși Qatarul nu oferă Ucrainei sprijin militar și nu aprobă sancțiuni împotriva Rusiei, din 2023 a acționat ca un mediator major între Kiev și Moscova pentru a asigura întoarcerea copiilor deportați ilegal de Rusia din teritoriile ucrainene ocupate.

În ceea ce privește Arabia Saudită, la sfârșitul lunii ianuarie, șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andri Ermak, a declarat că este în curs de pregătire o vizită a președintelui Ucrainei în Arabia Saudită.

Ermak însuși l-a întâlnit pe Witkoff la Auschwitz pe 29 ianuarie pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la eliberarea lagărului nazist de exterminare, unde au discutat despre „provocările știrilor din lumea occidentală”.

Rămâne neclar ce puteri specifice i-au fost acordate lui Witkoff și cum diferă acestea de cele ale lui Kellogg, trimisul special oficial al SUA pentru Rusia și Ucraina, notează Euronews.

Cu toate acestea, există mai multe semne care indică posibilitatea ca Orientul Mijlociu, nu München, să joace un rol major în orice posibil acord care ar pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Boris Johnson, despre conversația lui Trump cu liderul de la Kremlin: „Putin râde de noi“
Boris Johnson, despre conversația lui Trump cu liderul de la Kremlin: „Putin râde de noi“
Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a vorbit despre rezultatele conversației telefonice între președintele american Donald Trump și dictatorul rus Vladimir Putin, în timpul căreia...
De ce eșuează încercările lui Trump de a opri războiul din Ucraina
De ce eșuează încercările lui Trump de a opri războiul din Ucraina
În cadrul unei discuții telefonice cu liderul rus Vladimir Putin, președintele american Donald Trump a declarat cu optimism că procesul de soluționare pașnică a războiului din Ucraina este...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #negociatori, #Donald Trump, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina
  1. Mamă condamnată la închisoare, după ce fetița sa de 2 ani a murit electrocutată la mașina de spălat. Femeia mai are șase copii
  2. "Sindromul de deranj mintal cauzat de Trump" - Proiect de lege bizar în SUA pentru a diagnostica medical adepții fanatici ai președintelui american
  3. Preşedintele Chinei este foarte nemulţumit de vânzarea porturilor de la Canalul Panama către un consorţiu american
  4. Un bărbat a lovit o femeie însărcinată pentru că aceasta mânca pe o bancă. Ce s-a întâmplat cu agresorul
  5. Influencerul din Timiș care a ieșit la jurnaliști pe jumătate dezbrăcat și cu o armă în mână a fost amendat. Arma a fost confiscată
  6. Un judecător blochează ordinul administraţiei Trump de interzicere a accesului persoanelor transgender în armată. „Facem apel şi vom câştiga”
  7. China a executat 4 cetățeni canadieni în ultimele săptămâni. „Toleranţă zero” VIDEO
  8. Ilie Bolojan va convoca ședința CSAT. Care sunt temele care vor fi discutate în întâlnirea programată în ultima săptămână din luna martie
  9. Cocoșul galic atomic - Franța își rezervă dreptul să folosească prima arme nucleare în cazul unui conflict. Politica nucleară franceză este mai agresivă decât a altor țări
  10. Prima imagine cu tunul sonic care ar fi fost folosit împotriva manifestanților pașnici de la Belgrad VIDEO