UPDATE Negocieri de pace la Istanbul. Reprezentanții celor două delegații nu și-au strâns mâinile înainte de începerea discuțiilor VIDEO

Marti, 29 Martie 2022, ora 12:00
4418 citiri
UPDATE Negocieri de pace la Istanbul. Reprezentanții celor două delegații nu și-au strâns mâinile înainte de începerea discuțiilor VIDEO
Președintele Turciei a vorbit înainte să înceapă negocierile de pace dintre Rusia și Turcia FOTO Biroul președintelui Ucrainei

Negocierile de pace între Rusia și Ucraina au început în dimineața zilei de marți, 29 martie, la Istanbul. Delegațiile ucraineană și rusă au fost primite de președintele Turciei.

UPDATE 14.20 Consilierul președintelui Zeleneski, Mikhailo Podoliak, declarat, într-un briefing de presă că problemele cheie ale discuțiilor de la Istanbul sunt garanțiile de securitate pentru Ucraina și încetarea focului pentru rezolvarea problemelor umanitare.

Membrii celor două delegații au mai discutat despre încălcări ale convențiilor internaționale privind tratamentul prizonierilor de război.

”Avem o altă problemă – cea a escaladării războiului, a escaladării urii și încălcarea obiceiurilor și regulilor războiului. Există apeluri (în spațiul informațional - n.r.) din ambele părți pentru distrugerea națiunilor - acest lucru duce la conflicte și la apariția de videoclipuri cu încălcarea Convențiilor de la Geneva privind prizonierii de război", a precizat Podoliak, conform hromadske.ua.

UPDATE 11.55 Negocierile dintre Ucraina şi Rusia au început în Turcia fără o strângere de mână, transmite televiziunea ucraineană, informează Reuters.

"A fost o primire rece, fără strângeri de mână", a relatat un reporter ucrainean, fără a preciza dacă el a fost martorul acestei noi întrevederi între delegaţii sau a fost informat din surse oficiale.

Știrea inițială Discuțiile pentru încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina au loc la Palatul Dolmabahce din Istanbul, unde cele două delegații au fost primite de președintele Turciei.

Erdogan a discutat în prealabil și cu oligarhul rus Roman Abramovici, prezent de asemenea la negocieri.

Discuțiile între cele două părți au început în jurul orei 10.30.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a avertizat pe membrii echipei de negociere să nu „mănânce sau să bea ceva” atunci când negociază cu Rusia, amintindu-le de cazul lui Roman Abramovici, bănuit că ar fi putut fi otrăvit, scrie Sky News.

Liderul turc s-a adresat participanţilor, susţinând că atât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt ”prieteni valoroşi”, dar a subliniat că se aşteaptă la ”rezultate solide” de la negocieri, iar încetarea imediată a focului şi pacea ar aduce beneficii tuturor, conform BBC şi CNN.

Negociatorii au fost aşezaţi la o masă lungă, faţă în faţă. Liderul turc li s-a adresat.

”Într-un moment atât de critic, suntem încântaţi să vă urăm bun-venit şi să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea. Îmi doresc ca întâlnirile şi negocierile noastre să se dovedească a fi de bun augur pentru ţările voastre, regiunea noastră şi întreaga omenire”, a precizat Erdogan în discursul de întâmpinare a delegaţiilor ruso-ucrainene.

Erdogan a vorbit despre ”durerea sa profundă”, deoarece conflictul a intrat în a cincea săptămână, şi a precizat că prietenia Turciei cu ambele ţări îl obligă să aibă rolul de mediator.

”Depinde de ambele părţi să oprească această tragedie”, a spus el.

El spune că progresul din cadrul negocierilor ruso-ucrainene ar deschide calea pentru întâlnirea celor doi lideri, iar Turcia ar putea găzdui şi această întâlnire.

Erdogan a mai spus că ambele delegaţii de negociatori au ”preocupări legitime”, dar că s-a ajuns la un moment în care negocierile trebuie să aibă ”rezultate concrete”.

O ”pace echitabilă” nu va avea un învins, iar continuarea conflictului nu aduce beneficii nimănui, a mai subliniat liderul turc.

”Credem că ne aflăm într-o perioadă în care ar trebui să ne aşteptăm la rezultate solide de la negocieri. Puneţi bazele păcii cu directivele liderilor voştri”, a spus el, subliniind că ”o încetare imediată a focului şi pacea ar aduce beneficii tuturor”, a afirmat preşedintele Turciei, potrivit CNN.

Citește și:
Luptă în teritoriul inamicului. Cum acționează batalionul ucrainean secret „Frăția“ pe teritoriul Rusiei
Luptă în teritoriul inamicului. Cum acționează batalionul ucrainean secret „Frăția“ pe teritoriul Rusiei
În Ucraina, există un batalion secret, „Frăția”, care îndeplinește sarcini în prima linie și chiar pe teritoriul Rusiei, scrie The Guardian, care a vorbit cu trei soldați ai acestor...
New York Times: Războiul a crescut dependența militară a Europei de Statele Unite
New York Times: Războiul a crescut dependența militară a Europei de Statele Unite
Invazia Rusiei în Ucraina este cea mai mare provocare pentru securitatea europeană de la sfârșitul Războiului Rece, dar europenii au ratat o oportunitate de a-și consolida propria apărare,...