Invazia lui Putin din Ucraina continuă fără întrerupere de peste 930 de zile, iar evoluția conflictului este una dinamică, cu schimbări surprinzătoare. Acum, un eveniment care niciodată nu s-a întâmplat de la începutul războiul a avut loc la Kiev. Sosirea comună a Secretarului de Stat american, Antony Blinken, și a ministrului de Externe al Marii Britanii, David Lammy, demonstrează sprijinul occidental pentru lupta Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei.
În același timp, Volodimir Zelenski a pus pe masă un plan-șoc, țintele din Rusia pe care armata ucraineană le-ar putea lovi, dacă SUA și Marea Britanie îi vor permite să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune în interiorul țării vecine, un lucru care ar deveni un coșmar pentru Putin, potrivit Daily Mail.
Pentru prima dată în istorie, s-a derulat vizita comună a Secretarului de Stat al SUA și a Secretarului de Externe al Marii Britanii la Kiev. Aici s-a anunțat că Washingtonul va oferi un ajutor militar de peste 700 de milioane de dolari, în timp ce David Lammy a spus că Marea Britanie va aduna încă 600 de milioane de lire sterline (781 de milioane de dolari) în cea mai recentă manifestare de sprijin pentru Kiev, conform informațiilor publicate de guvernul de la Londra.
Nu se știe încă dacă Zelenski va reuși să obțină ceea ce râvnește cu adevărat - undă verde de la Casa Albă și Downing Street pentru a începe lansarea de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident către ținte de pe teritoriul Rusiei.
Dar există zvonuri că aprobarea mult așteptată ar putea veni în curând, președintele american Joe Biden urmând să se întâlnească vineri cu prim-ministrul britanic, Sir Keir Starmer, la Washington.
Între timp, se spune că oficialii americani finalizează un plan de relaxare a restricțiilor privind utilizarea rachetelor donate de SUA de către forțele armate ale Ucrainei.
Dacă aliații occidentali ai Ucrainei ridică interdicția, soldații de la Kiev vor putea în curând să lovească mijloacele militare rusești la o adâncime de până la 300 km (190 mile) în interiorul Rusiei cu rachetele americane ATACMS și anglo-franceze Storm Shadow - o capacitate care ar putea avea un impact semnificativ asupra cursului conflictului.
Institutul pentru Studierea Războiului, un think-tank american, a stabilit luna trecută o listă de aproape 250 de ținte militare și paramilitare de mare valoare în raza de acțiune a armelor care ar putea fi demolate de Ucraina.
Printre principalele ținte stabilite de ISW se numără până la 16 baze aeriene rusești, o mulțime de cartiere generale de brigăzi și divizii, unități de artilerie și rachete centrale pentru capacitățile de apărare aeriană a Rusiei și o varietate de centre logistice care aprovizionează unitățile lui Vladimir Putin de pe linia frontului.
Țintirea acestor baze ar putea paraliza logistica, comanda și sprijinul de luptă rusesc, reducând semnificativ capacitățile ofensive ale Moscovei pe teritoriul ucrainean ocupat - chiar dacă trupele lui Putin redistribuie cele mai multe avioane de bombardament strategice mai la est.
Ucraina a fost deja autoarea a mai multor atacuri în adâncimea Rusiei, inclusiv asupra țintelor din capitala Moscova, a mai multor rafinării de petrol și a depozitelor de muniție.
Dar aceste lovituri au fost efectuate de drone kamikaze, care sunt considerabil limitate în dimensiunea lor și sunt foarte susceptibile la bruiaj și sistemele de apărare aeriană rusești.
Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă
Aliații occidentali ai Ucrainei au livrat recent prima tranșă de avioane de luptă F-16, dar aceste avioane rămân supuse unor restricții și pot fi folosite doar într-o capacitate limitată, de exemplu, pentru a desfășura misiuni de apărare aeriană sau operațiuni de sprijin pe pământul ucrainean.
Zelenski imploră de luni de zile aliații Kievului să-și ducă sprijinul cu un pas mai departe, permițând Ucrainei să lanseze rachete occidentale, inclusiv ATACMS din SUA cu rază lungă de acțiune și British Storm Shadows, adânc în teritoriul Rusiei, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri peste graniță.
Aceste arme au fost deja folosite cu mare efect în Ucraina ocupată de ruși și în Crimeea. Dar Kievul nu a lansat încă lovituri peste granița rusă cu arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident.
Downing Street și Casa Albă au fost până acum reticente în a autoriza astfel de lovituri, pe fondul temerilor că o astfel de mișcare ar putea provoca Rusia spre un conflict direct cu Occidentul.
ambasadele ukrainiene au sute... Vezi tot