"Occidentul a provocat războiul din Ucraina", acuză Nigel Farage. Reacția secretarului Apărării, John Healey

Sambata, 22 Iunie 2024, ora 08:46
6651 citiri
"Occidentul a provocat războiul din Ucraina", acuză Nigel Farage. Reacția secretarului Apărării, John Healey
Nigel Farage FOTO X

Liderul partidul britanic de dreapta Reform UK, Nigel Farage, consideră că Occidentul a „provocat” invadarea Ucrainei de către Rusia prin extinderea Uniunii Europene şi a NATO spre est. El a declarat pentru BBC că „desigur” războiul este din vina preşedintelui Vladimir Putin. Dar el a adăugat că extinderea UE şi a NATO i-a dat un „motiv” să spună poporului rus: „Vin din nou după noi”.

Într-un interviu pentru BBC, Farage a fost chestionat cu privire la evaluările şi declaraţiile anterioare, inclusiv cele în care l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin drept liderul mondial pe care l-a admirat cel mai mult în 2014.

„Am spus că nu-l plac ca persoană, dar l-am admirat ca om politic pentru că a reuşit să preia controlul asupra conducerii Rusiei”, a spus Farage.

Apoi a fost solicitat să facă precizări referitoare la o postare pe reţelele sociale din februarie 2022, când a susţinut că invazia rusă în Ucraina a fost „o consecinţă a extinderii UE şi NATO”.

Farage a susţinutcă a argumentat încă din anii 1990 că „expansiunea permanentă spre est” a alianţei militare NATO şi a UE îi dă preşedintelui Putin „un motiv pentru a face poporul rus să spună ”Vin din nou după noi” şi a merge la război”.

El a adăugat: „Noi am provocat acest război. Desigur, este vina [preşedintelui Putin]”.

Secretarul laburist al Apărării John Healey a declarat că aceste comentarii ale lui Farage l-au făcut „inapt pentru vreo funcţie politică, cu atât mai puţin să conducă un partid serios în Parlament”.

De asemenea, a răspuns afirmaţilor lui Farage fostul secretar general al NATO, Lord George Robertson, care l-a acuzat că „repetă mecanic linia Kremlinului” şi că „a furnizat noi scuze pentru atacul brutal şi neprovocat”.

În timpul interviului, liderul Reform UK a susţinut că Lord Robertson a fost de acord că războiul a fost cauzat de extinderea UE.

Vorbind la BBC Radio 4 World Tonight, colegul laburist a negat că ar fi spus acest lucru şi a descris declaraţia dlui Farage drept „o prostie totală”.

„A spune că am provocat Rusia este ca şi cum ai spune că, dacă cumperi o alarmă anti-efracţie, provoci într-un fel hoţii”.

Guy Verhofstadt, un proeminent europarlamentar belgian şi critic frecvent al lui Farage, l-a acuzat de asemenea că repetă „temele de discuţie ale Kremlinului”.

„În Parlamentul European, Farage l-a apărat mereu pe Putin”, a spus el.

„Fiecare vot pentru Farage este sărbătorit la Moscova!”, a adăugat el.

Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
Săptămâna aceasta a marcat o altă etapă importantă în lupta pentru Marea Neagră, deoarece Marina rusă și-ar fi retras ultima navă de patrulare din Peninsula Crimeea, ocupată. Vestea a...
”Dintr-o companie de 110 oameni, au rămas doar 25”. Mesajul către Putin al unor soldați ruși supraviețuitori dintr-un masacru VIDEO
”Dintr-o companie de 110 oameni, au rămas doar 25”. Mesajul către Putin al unor soldați ruși supraviețuitori dintr-un masacru VIDEO
Un grup de soldați ruși supraviețuitori ai unei lupte cu Forțele Armate ale Ucrainei au înregistrat un videoclip în care fac apel către Putin. Ei vorbesc despre anarhie completă în...
#razboi Ucraina, #Nigel Farage, #reform uk, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina
  1. Un copil și alte șase persoane au murit într-un incendiu care a mistuit o clădire. Unde s-a petrecut tragedia
  2. Donald Trump a anunțat planul economic pentru SUA: „Avem mai mult aur lichid decât oricine!". Schimbă strategia pentru UE, TikTok, migranți și crypto
  3. NATO cere Rusiei să retragă trupele "staționate ilegal" în Republica Moldova și sprijină integrarea țării în UE
  4. Apartament de două camere, scos la vânzare pentru doar 7.000 de euro. Cum arată și în ce oraș este FOTO
  5. Cea mai nouă metodă prin care hoții intră în locuințe. Nici cele mai sofisticate încuietori nu le mai stau în cale
  6. Cel puțin 16 morți după ce un incendiu a izbucnit într-un mare centru comercial. Unde s-a întâmplat tragedia VIDEO
  7. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  8. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  9. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  10. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei