Concomitent cu războiul Rusiei din Ucraina, care împlinește 1.000 de zile, au loc diverse evoluții legate de securitatea Europei. Un prieten și consilier al lui Putin, coleg de la KGB, Nikolai Patrușev, trage un semnal de alarmă pentru Moscova, spunând că Marea Baltică devine ”lacul NATO”.
Alianța NATO și-a sporit constant controlul asupra Mării Baltice, iar Patrușev a declarat publicației Kommersant că Rusia trebuie să-și sporească rolul său în Marea Baltică, potrivit Newsweek.
Marea Baltică, situată în Europa de Nord, este aproape în întregime închisă și este crucială pentru comerț, strategia militară și infrastructura energetică, având o salinitate mai scăzută din cauza fluxului de apă dulce din râuri.
Trump în încurcătură, primește o veste șoc din Rusia: Putin nu luptă pentru pământ în Ucraina
Se mărginește cu următoarele țări: Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia și Suedia. Singurul membru non-NATO care se învecinează cu Marea Baltică este Rusia, după ce Finlanda și Suedia s-au alăturat alianței, în 2023.
Patrușev a ocupat funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei între 2008 și 2024. El a jucat un rol cheie în anexarea Crimeei, în 2014, și invazia Ucrainei, în 2022. Vorbind luni pentru ziarul rus Kommersant, Patrușev a spus: „Americanii și aliații lor europeni au urmat direcția către militarizarea Mării Baltice”.
El a spus că aceasta este o „strategie tradițională” pentru Occident, iar „marinarii noștri baltici au zdrobit întotdeauna planurile agresorilor”. Patrușev a adăugat: „Asigurarea securității în Marea Baltică este cea mai importantă sarcină militaro-politică. De când Suedia și Finlanda au aderat la NATO și, de asemenea, pe fondul subminării Nord Stream, Rusia a luat măsuri suplimentare pentru a-și proteja integritatea teritorială și suveranitatea economică”.
„Trebuie să ne sporim rolul în Oceanul Mondial”, a spus el. „Să ne creștem propriile capacități, întărind în același timp cooperarea cu țările prietene”. Patrușev a mai spus că țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au „un potențial uriaș în sectorul maritim”.
El a menționat că geografia țărilor BRICS înseamnă că acestea trebuie să lucreze în comun în oceanele lumii pentru a menține stabilitatea și securitatea comunicațiilor maritime, concentrând eforturile în construcția de nave, dezvoltarea infrastructurii porturilor, instruirea personalului și introducerea de noi tehnologii.
După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Finlanda și Suedia s-au alăturat NATO. Aceasta a dus la înconjurarea Mării Baltice de membri NATO.
Un expert american anunță dezastrul pentru Xi Jinping: China se îndreaptă spre colaps
Flota baltică a Rusiei are sediul în exclava Kaliningrad. Situat între membrii NATO din Polonia și Lituania, ar fi o linie de front în orice conflict între Moscova și alianță. Patrușev a acuzat, de asemenea, SUA și Marea Britanie că au intenția de a sabota cablurile de internet subacvatice și au planuri de destabilizare a comerțului cu energie maritimă.
El a mai spus în Kommersant că SUA și Regatul Unit au fost în spatele atacurilor din septembrie 2022 asupra gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care sunt încă învăluite în mister – și plănuiau altele.
Patrușev, în vârstă de 73 de ani, a lucrat pentru prima dată alături de Putin în anii '70, când cei doi au fost prezenți în divizia de contrainformații a KGB din Leningrad, acum Sankt Petersburg. Acum, el este consilierul lui Putin, după ce 16 ani a fost secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.
doar cum o iau ukrainienii pe... Vezi tot