Drona lansator de rachete și „văduva neagră“, noile jucării mortale ale ucrainenilor pe front VIDEO

Miercuri, 11 Septembrie 2024, ora 20:31
3078 citiri
Drona lansator de rachete și „văduva neagră“, noile jucării mortale ale ucrainenilor pe front VIDEO
Drona ucraineană Văduva Neagră/ FOTO: Cenzor.net

Pe fondul conflictului actual cu Rusia, Ucraina continuă să adapteze tehnologii mai vechi pentru aplicații moderne pe câmpul de luptă. Un exemplu notabil al acestei strategii este integrarea lansatoarelor de rachete RPG-18 din era sovietică pe drone FPV (first-person view). Această abordare încearcă să depășească limitările armelor convenționale prin adaptarea lor la condițiile actuale de luptă.

RPG-18 este un lansator de rachete antitanc portabil, dezvoltat de Uniunea Sovietică și introdus în anii 1970. Conceput ca o armă de unică folosință, acesta lansează o rachetă de 64 mm cu un focos cu încărcătură profilată capabil să penetreze un blindaj de până la 300 mm.

Cu toate acestea, principalul său dezavantaj este raza sa de acțiune limitată de 135 până la 150 de metri și lipsa unui sistem de ghidare. Aceste caracteristici necesită ca operatorul să se apropie periculos de mult de țintă pentru a ataca eficient vehiculele blindate, ceea ce le face vulnerabile la contramăsuri.

Pentru a atenua aceste riscuri, forțele ucrainene au apelat la o soluție inovatoare prin montarea RPG-18 pe drone FPV, operate de la distanță. Această metodă permite desfășurarea armei fără expunerea operatorului, îmbunătățind în același timp precizia loviturilor.

Datorită manevrabilității lor, dronele se pot apropia discret de țintă și pot lansa racheta de la o distanță sigură, reducând semnificativ pericolul pentru soldatul ucrainean. În plus, spre deosebire de munițiile tradiționale, drona ar putea fi reutilizată după îndeplinirea misiunii sale, în funcție de starea sa.

Utilizarea acestor drone echipate cu RPG-18 sugerează că Ucraina dispune de un stoc semnificativ de astfel de arme, moștenite din era sovietică. În urma dizolvării Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina, ca și alte state post-sovietice, a moștenit o cantitate mare de echipamente militare, inclusiv RPG-18.

Aceste arme, repuse în funcțiune pentru conflictul actual, oferă Ucrainei flexibilitatea de a se adapta la superioritatea materială a forțelor ruse. Deși nu a fost făcută nicio confirmare oficială privind livrările externe de astfel de arme, este posibil ca alte țări din fostul bloc sovietic sau națiuni care au achiziționat anterior RPG-18 să fi contribuit la consolidarea acestui stoc.

Integrarea RPG-18 pe drone marchează un alt pas în evoluția tacticilor militare moderne, în care dronele joacă un rol central. Această combinație ajută la depășirea razei limitate de acțiune a armei, permițând utilizarea acesteia de la distanță împotriva vehiculelor blindate sau a pozițiilor fortificate, minimizând în același timp riscurile pentru soldații ucraineni.

În zonele urbane sau împădurite, unde dronele pot profita de acoperirea naturală, această tactică face utilizarea RPG-18 mai imprevizibilă și mai eficientă, perturbând operațiunile adversarului, scrie armyrecognition.com

„Văduva neagră”, gata de luptă

Ministerul ucrainean al Apărării a spus că au codificat deja și au trimis în serviciu cu forțelor de pe front n nou complex de avioane fără pilot numit „Văduva Neagră”. În plus, Ucraina testează în prezent propria bombă glisantă, care pare să aibă un propulsor de rachetă și aripi care se deschid.

Serviciul de presă al ministerului a publicat fotografia dronei pe site-ul său și a oferit câteva detalii despre aceasta.

„Acestea sunt drone tactice. Un pilot experimentat le poate folosi atât ziua, cât și noaptea”, se arată în declarație.

Trebuie remarcat faptul că quadcopterul reutilizabil poate funcționa și în format de atac FPV și poate transporta o încărcătură grea. Prețul relativ scăzut al unei singure drone îi permite să fie utilizată în acest mod, a menționat Ministerul Apărării.

Comandantul Forțelor Sistemelor fără pilot ale Forțelor Armate Ucrainene, colonelul Vadim Suharevski, a declarat că pe front apărătorii folosesc peste 170 de modele de vehicule aeriene fără pilot adoptate pentru serviciu. El a subliniat că drona ucraineană nu este doar o armă care a schimbat câmpul de luptă, ci este un plus pentru statul ucrainean.

Ucraina testează în prezent propria bombă glisantă

Ucraina testează în prezent propria bombă glisantă, care pare să aibă un propulsor de rachetă și aripi care se deschid, un kit ce îi oferă o rază de acțiune de până la 65 de kilometri. Dacă poate stabili o producție locală a noii bombe, Ucraina ar putea oferi un răspuns serios la campania de bombardamente a Moscovei și ar putea lovi mai frecvent chiar teritoriul Rusiei, scrie Forbes.

O înregistrare video recentă realizată de echipajul unui avion de vânătoare Suhoi Su-27 al forțelor aeriene ucrainene a surprins un bombardier Su-24 care transportă un prototip de muniție glisantă.

Dornici să nu se limiteze la bombele glisante JDAM-ER de fabricație americană și Hammer de fabricație franceză, ucrainenii intenționează să își înarmeze avioanele și cu bombe de fabricație locală.

Generalul de brigadă al forțelor aeriene Serhii Holubotsov a anunțat în iunie că țara sa dezvoltă un nou kit pentru a transforma bombele simple din epoca sovietică în muniții de precizie. Zborul de testare surprins în acest clip a reprezentat un pas important în dezvoltarea noii arme.

Cu aripioarele și racheta de propulsie montată pe coadă, bomba ghidată prin GPS seamănă foarte mult cu un Hammer francez. Este posibil ca ucrainenii să fi copiat de fapt arma franceză, scrie Forbes. Un impuls rapid de la o rachetă alimentată cu combustibil solid este modul în care un Hammer de 250 de kilograme ajunge până la distanțe de 65 de kilometri.

Forțele aeriene ucrainene sunt mulțumite de raza de acțiune și de precizia armei Hammer. În mod evident însă, sunt nemulțumite de aprovizionarea cu această bombă. Franța s-a angajat să furnizeze doar 50 de Hammer pe lună – mult prea puține pentru a egala cele aproximativ 3.000 de bombe pe care rușii le lansează în fiecare lună de-a lungul liniei frontului, chiar și după includerea bombelor pe care Ucraina le primește de la Statele Unite.

Deocamdată, subliniază Forbes, bomba ucraineană este în stadiul de proiect, cel puțin până când forțele aeriene vor testa complet noua muniție, iar fabricile se vor pregăti să producă arma.

Dacă poate stabili o producție locală a noii bombe, Ucraina ar putea oferi un răspuns serios la campania de bombardamente a Rusiei. Noua bombă s-ar alătura unui număr tot mai mare de muniții fabricate în Ucraina, care include racheta de croazieră Neptun, noua „dronă rachetă” Palianiția și o serie de drone de atac unidirecționale – inclusiv cel puțin două modele de avioane fără pilot care pot zbura 1.500 de kilometri cu o încărcătură explozivă.

Construindu-și propriile muniții de precizie, Ucraina se eliberează de dependența totală de aliați pentru capacitățile militare esențiale, scrie Forbes. Producția locală este, de asemenea, o modalitate pentru Ucraina de a ocoli restricțiile aliaților săi privind modul și locul în care forțele ucrainene pot utiliza muniții fabricate în străinătate.

Ucrainenii au lovit al doilea arsenal de muniții rusesc în mai puțin de o lună. În depozit se aflau obuze și rachete nord-coreene VIDEO
Ucrainenii au lovit al doilea arsenal de muniții rusesc în mai puțin de o lună. În depozit se aflau obuze și rachete nord-coreene VIDEO
Ucrainenii au lovit cu o dronă un depozit de arme rusești din regiunea Briansk în care erau depozitate muniții nord-coreene, a informat miercuri, 9 octombrie, Statul Major al armatei Ucrainei....
Armata rusă a ucis nouă prizonieri de război ucraineni în regiunea Kursk. Kievul face apel la ONU FOTO
Armata rusă a ucis nouă prizonieri de război ucraineni în regiunea Kursk. Kievul face apel la ONU FOTO
Armata rusă a executat din nou un grup de militari ai forțelor armate ucrainene care au fost capturați în regiunea Kursk din Rusia, a raportat platforma de analiză a evoluţiei războiului...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #drone, #lansator de rachete , #Razboi Ucraina
  1. Premiul Nobel pentru Economie, împărțit la 3 pentru studii despre cum modul în care instituţiile publice afectează prosperitatea statului
  2. Atacul Hezbollah împotriva bazei Golani a provocat rezultate dureroase, afirmă șeful Statului Major al armatei israeliene
  3. Nelu Tătaru înainte de ședința în care se poate decide ridicarea imunității: "Nici nu am luat banii"
  4. Descinderi DNA la Consiliul Județean Caraș-Severin și la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Suspiciuni cu privire la vânzarea unui aparat RMN
  5. Femeie de 39 de ani din Satu Mare, dată dispărută. Poliția cere ajutorul cetățenilor pentru a o găsi
  6. Tânăr bătut cu ciocanul în cap de un grup de 8 bărbați. Poliția spune că le-a declarat medicilor că s-a rănit singur VIDEO
  7. Alertă în Timișoara după ce o servietă suspectă a fost plasată în centrul orașului. Traficul a fost blocat VIDEO
  8. Scandal uriaș în Capitală pe tema reabilitării Planșeului Unirii. Nicușor Dan a mers cu poliția să demonteze gardurile „ilegale” instalate de primarul Băluță VIDEO
  9. Românii vor avea alte două zile libere în 2025. Bugetarii încep anul cu o minivacanță
  10. UE, criticată pentru monitorizarea slabă a democrației. România, pe lista țărilor care ignoră recomandările de la Bruxelles