Invazia Rusiei din țara vecină a depășit 2 ani și 8 luni, dar Kremlinul nu dă niciun semn că ar vrea să termine conflictul. Însă acum, trupele din Ucraina beneficiază de un nou avantaj, care îl pune în dificultate pe Putin. Forțele armate ale Kievului care luptă pe pământ rusesc au un atu pe care nu l-au avut niciodată în acest război: există mai puțină presiune de a apăra tot din jur și au mai multe opțiuni strategice.
Experții militari afirmă că Ucraina poate ”lupta de acolo (din Kursk) în avantajul său și se poate retrage, atunci când este nevoie”, potrivit Business Insider.
Trupele ucrainene care luptă pe pământ rusesc au un fel de flexibilitate în luptă pe care nu au avut-o până acum în acest război. Forțele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk, din sud-estul Rusiei, în august, iar în apogeul incursiunii au deținut aproximativ 500 de mile pătrate (1.300 km pătrați). Rusia și-a luat înapoi un teritoriu, dar ucrainenii încă păstrează teren în interior.
Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare
Lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei avusese loc, înainte de incursiunea de la Kursk, exclusiv pe pământul ucrainean, loviturile sale cu drone cu rază lungă de acțiune au avut loc asupra instalațiilor militare, rafinăriilor de petrol și navelor de la Marea Neagră.
Deși există anumite avantaje în a lupta în țara ta de origine, dorința de a te apăra cât mai mult posibil împiedică capacitatea de a fi brutal strategic în luptă, au declarat experții pentru sursa citată.
Michael Bohnert, expert în război la RAND Corporation, a spus că avantajul Ucrainei la Kursk este că „nu trebuie să apere niciunul dintre acele orașe” pentru că sunt rusești. "Lupți doar acolo unde este avantajos și te retragi când nu este. Și acesta este un mod cu adevărat eficient de a lupta."
Fenomenul ce produce isterie în lume: Oamenii au cumpărat un produs de 100 de miliarde de dolari
Luptând acasă, forțele Ucrainei s-au agățat cu înverșunare de unele orașe, luptându-se cu rușii pentru ele până când nu au avut altă opțiune decât să se retragă. Bahmut este un exemplu, dar au mai fost și altele, deoarece Ucraina își concentrează eforturile pe apărarea a cât mai mult teritoriu posibil.
Invazia Ucrainei de către Rusia a fost una neobișnuită, cel puțin în ceea ce privește războaiele majore, prin faptul că a avut loc în mare parte doar pe pământul unei singure țări, ceea ce a dezavantajat Ucraina, lăsând adesea trupele blocate.
În interiorul regiunii Kursk, „pot să profite de teren, să lupte în cel mai eficient mod posibil și, în cele din urmă, pot pleca dacă trebuie să-și protejeze forțele sau echipamentele sau să urmărească un alt obiectiv. Și pot face acest lucru fără repercusiuni, ceea ce nu este cazul în interiorul Ucrainei”, a spus Bohnert.
El a spus despre așezările din Kursk că „nu sunt orașe ucrainene, așa că pot alege să lupte și să se apere din cele mai avantajoase poziții, astfel încât să poată face fortificații. Dacă ești depășit numeric, te poți retrage”.
El a spus că „este foarte ușor acum pentru Ucraina să facă retrageri din luptă și să cedeze un teritoriu pe care nu l-ar putea deține niciodată în mod legitim”. Bohnert a spus că „va fi foarte costisitor pentru ruși să-l ia înapoi”, deoarece Ucraina poate acum „alege când și unde se apără”.
Ucraina a semnalat că operațiunile sale de la Kursk au ca scop ocuparea teritoriului pe care l-ar putea negocia, dar există și alte avantaje ale luptei de acolo.
Ucraina luptă acum pe teritoriul altcuiva, dându-le comandanților mai multă libertate de a proiecta lupta, în funcție de ceea ce au de fapt nevoie, a spus Alberque, spre deosebire de acasă, „unde fiecare centimetru de teritoriu pierdut este un pumnal în inima tuturor ucrainenilor.”
... Vezi tot