Artileria ucraineană a stabilit un adevărat record cu sistemul de artilerie Krab, reușind să lovească o țintă la o distanță de 70 km.
Această performanță a fost posibilă grație combinației dintre obuzierul autopropulsat Krab, de fabricație poloneză, și obuzul european de tip Vulcano GLR (varianta ghidată ce poate atinge o rază de acțiune de 80 km).
Reprezentanții concernului Leonardo poartă discuții cu conducerea armatei poloneze cu privire la posibila integrare a rachetelor ghidate Volcano în sistemele de artilerie autopropulsate Krab și la noi teste pe teren ale acestui sistem de arme de artilerie.
Experiența artileriei ucrainene, care a reușit să atingă o țintă la o distanță de până la 70 de kilometri folosind același tip de muniție ghidată, poate servi drept exemplu de referință relatează portalul polonez Defence24.
Publicația nu a furnizat detalii despre ținta propriu-zisă și momentul lovirii, limitându-se să dezvăluie că aceasta a avut loc în Ucraina în timpul operațiunilor de luptă împotriva forțelor ruse.
Publicația Defense Express a notat că lovirea unei ținte la o distanță de 70 km cu artilerie ar fi realmente un record, cel puțin în operațiuni reale de luptă, și nu în condiții de testare. În prezent, majoritatea sistemelor moderne de artilerie funcționează eficient pe o rază de 20-40 km, loviturile de precizie fiind efectuate în principal cu drone FPV.
Sistemul Krab, dezvoltat de Polonia la sfârșitul anilor 1990, a trecut prin îmbunătățiri semnificative începând cu anul 2001. Până în prezent, au fost produse aproximativ 80 de unități.
Artileria autopropulsată Krab (SAU) este echipată cu un tun de 155 mm, compatibil cu standardele NATO, oferind o rază de tragere de până la 40 km cu obuze standard și până la 54 km cu proiectile asistate de rachete. Krab are la bază șasiul obuzierului autopropulsat sud-coreean K9 Thunder și combină eficient mobilitatea cu capabilități puternice de lovire.
Krab se remarcă prin nivelul său ridicat de automatizare în ceea ce privește sistemele de control al focului, permițând fixarea rapidă a țintei și tragerea cu pregătire minimă. Poate efectua foc intens, de până la șase trageri pe minut.
Munițiile Vulcano au fost dezvoltate de compania italiană OTO Melara (parte a grupului Leonardo) în colaborare cu Diehl din Germania.
Obuzele Vulcano GLR, ultima versiune a acestor muniții, sunt compatibile și cu alte sisteme de artilerie, nu doar cu obuzierul Krab. De pildă, pot fi folosite împreună cu obuzierul francez Caesar sau obuzierul german PzH 2000.
Subiectul posibilei integrări a proiectilelor Vulcano în artileria poloneză nu este cu adevărat nou, deoarece primele discuții despre această posibilitate au avut loc în urmă cu 5 ani, dar nu a avut loc o dezvoltare substanțială.
Interesant este faptul că Vulcano GLR a fost deja integrat cu sistemele de artilerie autopropulsate K9 pe care armata poloneză le utilizează.
Datele de mai sus sugerează că forțele armate ucrainene au primit un anumit număr de proiectile ghidate Vulcano GLR ca parte a asistenței militare din partea partenerilor occidentali, deoarece există dovezi clare ale primirii de proiectile neghidate Vulcano BER, care au o rază de acțiune de până la 36 de kilometri atunci când sunt utilizate cu sisteme de artilerie de calibru 39 și o rază de acțiune de până la 50 de kilometri atunci când sunt utilizate cu sisteme de artilerie de calibru 52.
Toate sistemele folosite de armata... Vezi tot
Pe de alta parte , mascariciul cersetor... Vezi tot