Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat miercuri, 4 mai, mai multe decrete, printre care și cel al numirii în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în România a lui Igor Prokopchuk.
Numele acestuia din urmă a fost implicat într-o controversă în 2018 după ce presa a dezvăluit că fratele său, de origine rusă, a condus filiala din Moscova a Interpol.
Conform site-ului oficial al președinției ucrainene, Volodimir Zelenski a numit noi
ambasadori în șapte țări și a prelungit mandatele altor trei. Printre statele în care Zelenski a trimis noi ambasadori se regăsește și România, fiind numit Igor Prokopchuk, potrivit Decretului 307/2022.
Născut pe 3 martie 1968, Igor Prokopchuk este un diplomat ucrainean, născut în Korosten.
Conform unui CV online, acesta și-a început cariera în 1992 ca atașat la Departamentul de Informații al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe și vorbește limba engleză și cea rusă. Între 1994 și 1997 a lucrat la Ambasada Ucrainei din Marea Britanie, iar apoi, până în 1998, a lucrat la biroul din New York a Președintelui Adunării Generale a ONU. Din 1998 și până în 2001 a fost consilier în Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, după care a lucrat tot ca consilier la Ambasada din Marea Britanie până în 2004.
Următorii patru ani se întoarce în Ministerul de Externe unde se ocupă de relațiile bilaterale cu țările din Europa Centrală și de Est, Balcani și Caucazul de Sud. În 2008 ajunge ambasadorul ucrainei în Lituania, iar doi ani mai târziu devine șeful Misiunii Permanente a Ucrainei pe lângă OSCR, funcție pe care o ocupă timp de nouă ani, până în 2019.
La finalul lunii aprilie 2019, Igor Prokopchuk era revocat din funcțiile de la Viena sub ordinul președintelui ucrainean de la acea vreme, Petro Poroșenko. Deși nu a fost dat un motiv clar, presa ucraineană a amintit de faptul că Prokopchuk este fratele mai mic al generalului-maior de poliție rus Alexander Prokopchuk, care a ocupat funcția de vicepreședinte al Interpol.
Conform unui material publicat de ediția ucraineană a Europa Liberă din 2018, ambii frați s-au născut în regiunea Jîtomîr și amândoi au absolvit Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev. Conform sursei citate, aici se termină asemănările dintre cei doi. Alexander s-a mutat la Moscova în anii '80, unde a început să-și construiască o carieră îm guvernul rus, în timp ce Igor a rămas în Ucraina unde a lucrat apoi ca diplomat.
Serviciul de presă al Ministerului de Externe al Ucrainei transmitea în 2018 că legăturile de familie ale lui Igor Prokopchuk nu-i afectează munca și că nu s-a compromis. Mai mult, alți oficiali ucraineni au amintit că Prokopchuk a condus misiunea Ucraineu la OSCE timp de opt ani, perioadă în care organizația internațională a adoptat numeroase rezoluții dure împotriva Rusiei.
Ministrul adjunct de Externe de la acea vreme, Serghei Kyslytsia, afirma într-un mesaj pe Facebook că în cei 25 de ani în care a lucrat în minister a întâlnit doar o mână de diplomați la fel de dedicați pentru a proteja interesele Ucrainei precum Prokopchuk. Acesta mai adaugă că legătura de familie a celor doi frați ar trebui să fie mai de grabă o îngrijorare în rândul serviciilor secrete rusești, întrucât „să ai o rudă precum Igor Prokopchuk reprezintă un lucru compromițător în Rusia”.
Tot în 2018, jurnaliștii de la UNIAN scriau despre Igor Prokopchuk că de la începutul
agresiunii rusești împotriva Ucrainei, reprezentantul permanent al Ucrainei la OSCE, Igor Prokopciuk, nu a comis nicio acțiune care să-l discrediteze sau să aducă atingere intereselor naționale ale statului.
„Colegii îl descriu pe Prokopciuk Jr. ca fiind un diplomat profesionist, este competent și disciplinat. Aceștia spun că nu discută public despre convingerile sale politice.
Cu toate acestea, colegii săi susțin că nu au observat nicio opinie pro-rusă exprimată de diplomatul ucrainean și că acesta apără conștiincios interesele Ucrainei în cadrul OSCE. Cu toate acestea, colegii săi spun că au fost surprinși de faptul că copiii săi au frecventat școala cu sediul la Ambasada Rusiei după ce a început războiul ruso-ucrainean din Donbas”, mai notează sursa citată.