După peste 1.007 zile de conflict sângeros al Rusiei în Ucraina, o mișcare surpriză a venit din partea lui Putin, pe care experții au văzut-o ca noul plan al său, denumit „ceața războiului”. Metafora emblematică inventată de renumitul strateg prusac Karl Von Clausewitz arată incertitudinea inerentă, cu care se confruntă comandanții militari, atunci când iau decizii de viață și de moarte, în timp de război.
„Ceața războiului” este mesajul strategic pe care președintele rus Vladimir Putin și-a propus să-l transmită săptămâna trecută președintelui Biden, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Pentagonului și liderilor militari și politici din SUA și NATO, punându-i în încurcătură. Asta prin folosirea rachetei cu rază intermediară de acțiune Oreșnik, care poate viza cea mai mare parte a Europei, dar și coasta de vest a SUA, potrivit Fox News.
„Ceața războiului” se datorează faptului că comandantul nu are niciodată o imagine clară și completă a ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Clausewitz a explicat că „trei sferturi din factorii pe care se bazează acțiunea în război sunt învăluiți într-o ceață de incertitudine mai mare sau mai mică”, comparând astfel de condiții cu lipsa de claritate în amurg.
Acesta este exact tipul de confuzie și impact psihologic pe care Putin a încercat să le creeze și probabil l-a obținut atunci când Rusia a tras o rachetă balistică hipersonică experimentală, lovind o fabrică de producție de arme din orașul ucrainean Dnipro.
Aceasta a fost o răzbunare împotriva atacurilor ucrainene asupra unei instalații militare ruse din Bryansk, cu rachete cu rază lungă de acțiune fabricate de SUA, numite ATACMS, după ce președintele Biden i-a dat lui Zelenski permisiunea să facă acest lucru.
Lovirea Rusiei în Ucraina cu o armă care nu a mai fost folosită până acum într-un război a provocat confuzie temporară la Washington și Kiev cu privire la natura rachetei. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat că racheta este o „rachetă balistică cu rază intermediară” sau IRBM, iar temerile privind o escaladare majoră a războiului care a depășit pragul de 1.000 de zile au dispărut.
Singh a mai dezvăluit că „Statele Unite au fost anunțate cu puțin timp înainte, pe scurt, înainte de lansare, prin canale de reducere a riscului nuclear”. Alegerea de către Putin a acestei arme, numită Oreșnik, nu este întâmplătoare.
Cu o capacitate de zbor cuprinsă între 500 km și 5000 km – cu doar 500 km (310 mile) sub limita inferioară standard a unui ICBM – racheta Oreșnik poate viza cea mai mare parte a Europei și coasta de vest a Statelor Unite. După o lansare, o astfel de rachetă ar putea lovi, probabil, Marea Britanie în 20 de minute și Polonia în 12 minute.
Racheta Oreșnik poate fi echipată cu un focos nenuclear sau nuclear. Și este aproape imposibil de interceptat de sistemele de apărare antirachetă existente, deoarece este proiectat să zboare la viteza hipersonică de Mach 11.
O țară din Europa îl izbește în plin pe Putin: După 50 de ani de afaceri, închide ușa Rusiei
Tocmai de aceea, Moscova a alertat Washingtonul cu privire la ceea ce urma să se întâmple înainte de lansare. Nu este în interesul lui Putin să provoace răspunsul președintelui Biden la ceea ce ar putea fi o lovitură nucleară. Kievul nu a primit o astfel de notificare, deoarece Ucraina nu are arme nucleare pentru a riposta.
Fără îndoială, Casa Albă și aliații NATO au înțeles mesajul, solicitând o întâlnire de urgență care a avut loc marți, 26 noiembrie 2024 la Bruxelles.
Declarația făcută vineri de premierul polonez Donald Tusk spune totul despre pericolul în care Putin și președintele Biden au pus America, Europa, Ucraina, Rusia și restul lumii. El a menționat că războiul Rusia-Ucraina „intră într-o fază decisivă” şi capătă „dimensiuni dramatice”.