În timp ce Occidentul ia în considerare să permită Ucrainei să folosească rachete pentru a lansa lovituri adânc în Rusia, Statele Unite și țările europene împing Kievul să formuleze un plan solid pentru ceea ce poate realiza în următorul an de război, spun oficialii.
Aliații americani și europeni susțin în continuare obiectivul declarat pe termen lung al președintelui ucrainean Volodimir Zelenskii de a îndepărta Rusia din toată Ucraina. Dar, în condițiile în care Rusia face progrese lente pe teren, unii diplomați europeni spun că Ucraina trebuie să fie mai realistă în ceea ce privește obiectivele sale. Acest lucru ar putea ajuta oficialii occidentali să-și convingă alegătorii de necesitatea de a oferi Ucrainei arme și ajutor, notează The Wall Street Journal.
Secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul britanic de Externe, David Lammy, au sosit miercuri, 11 septembrie, în Ucraina pentru a se întâlni cu oficiali ucraineni, în special, pentru a discuta despre cum să determine mai bine victoria Ucrainei și ce fel de ajutor va avea nevoie pentru aceasta, au spus oficialii.
Înalți oficiali europeni spun că Kievului i s-a spus că o victorie completă a Ucrainei va necesita sprijin occidental de sute de miliarde de dolari, lucru pe care nici Washingtonul, nici Europa nu îl pot face în mod realist.
Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au declarat deschise la negocieri de pace, dar rămân departe de un astfel de acord. Ucraina insistă asupra retragerii tuturor trupelor ruseşti de pe teritoriul său ca o condiţie prealabilă, în timp ce Rusia cere ca Ucraina să cedeze teritorii şi să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO. Oficialii occidentali pun la îndoială afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin că ar fi dispus să înceapă negocierile de pace, considerând că acesta încă vizează zdrobirea independenţei Ucrainei prin forţă militară.
Se aşteaptă ca Zelenski să propună un „plan de victorie” în cadrul unei viitoare vizite în SUA, pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. El speră, de asemenea, să se întâlnească cu candidaţii la preşedinţia SUA, inclusiv Donald Trump şi Kamala Harris, pentru a obţine sprijinul acestora. Diplomaţii occidentali recunosc că rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA va fi crucial în determinarea nivelului de ajutor militar şi financiar pe care Ucraina îl poate aştepta în viitor.
Între timp, sondajele recente arată o uşoară creştere a numărului de ucraineni care sprijină negocierile de pace, deşi majoritatea încă susţin lupta până când tot teritoriul ucrainean este recâştigat. Analiştii politici susţin că Zelenski nu îşi poate permite să admită posibilitatea încheierii conflictului cu Rusia controlând teritorii ucrainene, deoarece aceasta ar reprezenta o mişcare politică extrem de riscantă.
Ce misto negociaza occidentalii pe seama altora Vezi tot