Perspective îngrijorătoare în Ucraina. Un război prelungit ar putea duce la o ruptură a alianței împotriva Kremlinului ANALIZĂ

Marti, 31 Mai 2022, ora 23:12
5723 citiri
Perspective îngrijorătoare în Ucraina. Un război prelungit ar putea duce la o ruptură a alianței împotriva Kremlinului ANALIZĂ
Țările occidentale ajută Ucraina cu arme și bani FOTO Times of Israel

Se pare că președintele rus Vladimir Putin se pregătește pentru un război prelungit de uzură în Ucraina. Între timp, NATO a început să dezbată ce obiective de război este dispusă să sprijine și cum ar putea arăta pacea în cele din urmă.

Sunt locuri unde victoria pare să fie la îndemână. În capitala Kiev, războiul se poate simți uneori doar ca o amenințare îndepărtată, multe cafenele și restaurante fiind redeschise, reluându-se chiar și spectacolele de operă. Sirenele de raid aerian au devenit o raritate. Dar impulsul succesului pe câmpul de luptă poate fi dus mai departe până la victorie? Așa crede Kirilo Budanov, șeful serviciului secret militar al Ucrainei. El a spus că până la sfârșitul anului va fi recucerită până și Crimeea – și că doar o întoarcere a peninsulei la Ucraina va marca sfârșitul războiului.

Victoria trebuie să fie scopul, și nu un acord de pace”, a declarat prim-ministrul estonian Kaja Kallas pentru Der Spiegel la începutul acestei luni. Omologul ei polonez a fost și mai clar. „Mi-a atras atenția că pe scena internațională sunt în curs de încercare de a prezenta lui Putin o soluție pentru a se salva”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki. „Dar cum poți salva << o față >> care este deja complet deformată?”

Invazia Ucrainei de către Rusia a început cu mai bine de trei luni în urmă. De la sfârșitul Războiului Rece, nimic nu a unit NATO la fel de mult ca războiul lui Vladimir Putin. El a oferit alianței un nou sentiment de scop și încredere în sine, împreună cu doi noi candidați la aderare – Suedia și Finlanda.

Acum însă succesele militare neașteptate ale ucrainenilor au declanșat o nouă dispută în cadrul alianței occidentale. Putin, aproape sigur, nu va putea prelua toată Ucraina. De asemenea, nu va putea instala un guvern marionetă, așa cum sperase să facă. Dar cum se încheie un război lansat de o putere nucleară?

Începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial, au existat numeroase exemple în care un David a învins un Goliat: Statele Unite s-au retras din Vietnam în 1975 pentru că, după peste 50.000 de vieți pierdute în războiul din Orientul Îndepărtat, alegătorii americani se săturaseră.

Uniunea Sovietică și-a retras ultimele trupe din Afganistan în februarie 1989, deoarece liderul Mihail Gorbaciov și-a dat seama că războiul împotriva mujahedinilor nu poate fi câștigat. Dar acea înfrângere a deschis calea către prăbușirea definitivă a imperiului sovietic – o ignominie pe care Putin a numit-o cea mai mare catastrofă a secolului XX și pe care sperase să o compenseze prin invazia sa în Ucraina.

Jocurile din culise

Oficial, toți liderii occidentali insistă că condițiile în care pacea cu Putin devine posibilă revine în întregime Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui relație cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu este deloc caldă, a fost deosebit de dornic să evite impresia că deciziile privind viitorul Ucrainei sunt luate oriunde numai nu la Kiev.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Pe de altă parte, SUA și NATO au promis împreună peste 50 de miliarde de euro în ajutor militar și au livrat tancuri, drone, obuziere și o mulțime de arme suplimentare. Livrările ulterioare de materiale sunt, de asemenea, un referendum cu privire la perspectivele militare ale ucrainenilor – și numai din acest motiv, Kievul nu este în întregime singur în stabilirea obiectivelor sale.

În culise, aliații NATO au început să se lupte cu întrebarea privind ce obiective de război ar trebui să sprijine alianța și pe care nu ar trebui să le susțină.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron se opun foarte clar ca ștacheta să fie ridicată prea sus pentru Putin. Cu siguranță nu vor ca liderul de la Kremlin să câștige, dar sunt și mai puțin interesați să riște un conflict direct cu o putere nucleară umilită și imprevizibilă.

La Berlin, un număr de politicieni de frunte au fost îngrijorați când secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, la o conferință cu aliații la baza aeriană Ramstein din Germania, la sfârșitul lunii aprilie, că Ucraina nu trebuie doar să câștige războiul împotriva lui Putin, ci și că Rusia trebuie să fie slăbită suficient de mult pentru a asigura că este mai dificil pentru Kremlin să invadeze țările vecine. Strategia „Câștigă și slăbește”, așa cum a devenit rapid cunoscută la Washington, a fost însă primită cu entuziasm în multe țări din Europa de Est.

Dar a fost în opoziție diametrală cu comentariile făcute de Scholz și Macron. Cancelarul german nu a rostit nici măcar cuvântul victorie și, spre deosebire de președintele american Joe Biden, s-a ferit să-l eticheteze pe Putin drept criminal de război.

Macron, la rândul său, a spus într-un discurs de la începutul lunii mai în fața Parlamentului European că trebuie să existe o împotrivire față de tentația de a „umili” Rusia. În ultimii ani, Macron a căutat în mod repetat să continue dialogul cu Moscova, iar președintele francez a vorbit și la telefon cu Putin de nenumărate ocazii de la începutul războiului – fără niciun rezultat concret pentru asta.

Toți ochii pe Washington

Nici Macron, nici Scholz nu au reușit să-l împiedice pe Putin să mărșăluiască în Ucraina și, până acum, președintele rus nu a arătat nicio dorință deosebită de a se angaja în negocieri serioase. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în urmă cu câteva săptămâni că negocierile vor avea loc doar pe baza rezultatelor militare.

De aceea, toți ochii sunt acum îndreptați spre Washington, sursa celor mai mari contribuții la construirea militară a Ucrainei. Americanii au trimis drone de ultimă generație, artilerie și rachete antitanc – și mulți bani. Oficial, Biden nu a încercat niciodată să atenueze cuvintele secretarului său al apărării. În urmă cu o săptămână, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat la o conferință de la Varșovia: „Vrem să vedem o înfrângere strategică a Rusiei. Vrem să vedem Rusia părăsind Ucraina”.

Totuși, în culise, oficiali de seamă precum consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan și șeful CIA William Burns au spus în cadrul întâlnirilor cu ușile închise cu aliații că cuvintele șefului Pentagonului au fost suprainterpretate. În loc de o victorie pe câmpul de luptă, spun ei, Washingtonul este mai interesat să-l forțeze pe Putin să înțeleagă că nu poate câștiga războiul.

Aceasta este o linie care lasă mult loc de interpretare și care evită să-l împingă pe Putin într-un colț din care nu poate ieși. Este și o reacție la realitatea sumbră de pe frontul de est. Este posibil ca Ucraina să fi obținut succese uluitoare la începutul războiului și să fi reușit să împingă Rusia înapoi din multe zone. Dar, spre deosebire de începutul lunii aprilie, serviciile de informații occidentale sunt acum de acord că o victorie rapidă a Ucrainei este extrem de puțin probabilă. Putin urmărește acum o strategie care este mult mai inteligentă decât avansul prost planificat asupra Kievului din primele zile de război.

Scopurile războiului Rusiei, desigur, sunt mult mai limitate decât au fost inițial, chiar și în estul Ucrainei. În loc să încercuiască complet trupele ucrainene în Donbas, armata lui Putin își concentrează acum atenția asupra vârfului estic al Donbasului, în zona Severodonețk. În weekend, rușii au continuat să crească presiunea în regiune, iar luni au apărut rapoarte că primele trupe rusești au intrat în oraș.

Strategia pe care Putin a urmat-o în Donbas a implicat foc de artilerie puternic împotriva pozițiilor ucrainene înainte de a avansa încet. Liniile de aprovizionare au fost, de asemenea, ferm stabilite. Serviciul german de informații externe, BND, estimează că Rusia este în prezent capabilă să trimită până la 300 de tone de muniție pe front în fiecare zi - suficiente pentru o cantitate uriașă de putere de foc. În același timp, spune guvernul german, sancțiunile occidentale asupra importului de energie rusească nu s-au dovedit atât de dureroase pe cât se spera. Numai India și-a dublat importurile de petrol din Rusia din martie până în aprilie. Un oficial de frunte german spune că mașina de război rusă va începe să se clatine doar odată ce embargoul va duce la lipsa pieselor electronice importante necesare sistemelor moderne de arme.

CIA a produs scenarii similare. Potrivit agenției de informații americane, Putin se pregătește pentru un război lent și brutal de uzură în estul și sudul Ucrainei. Pentru că șeful Kremlinului este complet izolat de orice formă de sfat critic, experții cred că liderul rus are impresia că va putea continua să cucerească teritoriu în următoarele luni. Din punct de vedere militar, SUA sunt pregătite pentru un conflict prelungit. Când miniștrii apărării din peste 40 de țări s-au reunit pentru o conferință video lunea trecută, accentul nu s-a pus doar pe livrările rapide de vehicule blindate și obuziere. Secretarul american al Apărării, Austin, le-a cerut aliaților să înceapă să se pregătească pentru un război care s-ar putea întinde pe mai mulți ani.

Prognoze sumbre

Guvernul german împărtășește această perspectivă sumbră. Experții de la Berlin sunt de părere că Putin se va așeza la masa negocierilor doar după ce va deveni clar că nu mai are teren pentru a câștiga.

Putin a identificat acum un obiectiv minim de cucerire a întregului Donbas, a cărui protecție a servit în primul rând drept una dintre justificările războiului. Dintre cele două părți ale zonei Donbas, Rusia a ocupat aproape în totalitate regiunea Lugansk și aproximativ jumătate din regiunea Donețk. În plus, Kremlinul pare hotărât să anexeze oficial zonele din sudul Ucrainei pe care le-a ocupat în ultimele săptămâni. „Rusia este aici pentru totdeauna”, a declarat Andrei Turceak, liderul partidului Rusia Unită, în timpul unei vizite recente la Herson. Un nou decret al lui Putin a permis distribuirea rapidă a pașapoartelor rusești către locuitorii din regiunile Herson și Zaporijia, un alt indiciu că Putin intenționează să se miște rapid pentru a consolida controlul.

Întrebarea este pentru cât timp Occidentul poate continua să insiste că invazia lui Putin a fost o „eroare strategică”. Dacă Rusia este capabilă să cucerească restul Donbasului și să depășească, de asemenea, mari părți din sudul Ucrainei, această linie de argumentare începe să-și piardă din relevanță. Orice soluție negociată care ar putea apărea în acel moment, se tem mulți observatori, ar fi probabil puțin mai mult decât o încetare a focului extinsă pentru Putin – după care pur și simplu își va continua războiul împotriva Ucrainei, la fel cum a făcut după ce a făcut pașii inițiali în 2014. Ca rezultat, apelurile au devenit mai puternice la Washington pentru adoptarea unei poziții mai asertive împotriva Moscovei și pentru ca și Europa să o susțină.

Scopul slăbirii Rusiei este corect, spune John Herbst, fostul ambasador al SUA în Ucraina. Putin, spune el, comite crime de război oribile în Ucraina. „Când țări precum Germania sau Italia spun acum că trebuie să găsim o rampă de ieșire pentru Putin sau chiar o soluție pentru << salvarea feței >>, este total greșit”.

La Berlin, dimpotrivă, există temeri că un război prelungit de uzură ar putea duce la o ruptură a alianței împotriva Kremlinului. „Putin încearcă să se asigure că Occidentul se satură de război până în punctul în care accentul se mută asupra consecințelor economice semnificative ale sancțiunilor”, spune un înalt oficial german de informații. El crede că consensul ar putea chiar să înceapă să se prăbușească încă din această vară. Miercurea trecută, ministrul german de externe Annalena Baerbock a vorbit deschis despre grijile sale legate de „oboseala” de război, care ar putea duce, spune ea, la o situație în care publicul european să-și concentreze atenția asupra altor probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
NATO trebuie să doboare rachetele rusești care zboară spre Polonia sau România. Apelul unui cunoscut general
NATO trebuie să doboare rachetele rusești care zboară spre Polonia sau România. Apelul unui cunoscut general
La nivelul NATO ar trebui să se ia decizia de a doborî rachetele din spaţiul aerian ucrainean care se îndreaptă spre Polonia sau România, susţine generalul polonez Waldemar Skrzypczak....
#razboi Ucraina, #Vladimir Putin, #NATO, #NATO Rusia, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina