Vestul îl poate zdrobi pe Putin, dar numai cu tactici KGB. Avertismentul unui fost consilier NATO

Duminica, 09 Februarie 2025, ora 21:20
11516 citiri
Vestul îl poate zdrobi pe Putin, dar numai cu tactici KGB. Avertismentul unui fost consilier NATO
Putin vrea să pună mâna pe zăcămintele de petrol din Antarctica FOTO: Hepta

Occidentul are la îndemână o armă puternică pentru a distruge mașina de război a Rusiei și a-l forța pe Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor, dar trebuie să adopte o strategie similară celei din perioada Războiului Rece, susține Ian Brzezinski, fost consilier al NATO și expert în politică de apărare.

Brzezinski, care a fost adjunct al secretarului de apărare al SUA pentru politica europeană și NATO, crede că Rusia poate fi înfrântă în Ucraina, dar doar dacă Occidentul își va folosi pe deplin avantajul economic și militar. Potrivit acestuia, pentru a pune capăt războiului, Occidentul trebuie să se concentreze pe epuizarea capacității Rusiei de a duce războiul mai departe, nu pe negocierea unui armistițiu prematur.

„Rusia va continua războiul și are capacitatea de a-l duce înainte o perioadă lungă de timp, dar Rusia este înfrântă. Asta nu înseamnă că trebuie să mergem în Rusia și să cerem un acord pentru a pune capăt războiului. Trebuie să adoptăm o mentalitate sovietică", spune Brzezinski, subliniind că Putin încă privește lumea prin prisma Războiului Rece.

Strategia propusă de Brzezinski presupune schimbarea „corelației forțelor” într-un mod atât de drastic încât Putin nu va mai avea altă alegere decât să caute pacea. Acesta consideră că Occidentul trebuie să aplice aceleași tactici care au dus la slăbirea Uniunii Sovietice, inclusiv intensificarea ajutorului militar pentru Ucraina, extinderea sancțiunilor economice asupra Rusiei și o campanie agresivă de informare, menită să submineze elita politică de la Moscova.

În perioada Războiului Rece, Occidentul a folosit războiul economic pentru a slăbi Uniunea Sovietică, restricționând comerțul, limitând accesul la tehnologii și scăzând prețurile petrolului pentru a lovi economia sovietică. Acum, Brzezinski sugerează că aceleași tactici - sancțiuni mai dure, sprijin militar mai consistent pentru Ucraina și utilizarea propagandei pentru a submina regimul lui Putin - ar putea să adâncească criza economică și politică din Rusia, până la punctul în care Moscova nu va mai putea susține războiul.

Subminarea autorității lui Putin în interiorul Rusiei

Brzezinski crede că o abordare mai agresivă ar însemna tăierea completă a accesului Rusiei la sistemele financiare occidentale și atacarea fluxurilor de venituri din energie ale Rusiei, forțând astfel Moscova într-o criză economică pe care nu o va putea depăși. În plus, un alt element esențial este subminarea autorității lui Putin în interiorul Rusiei prin implicarea directă a populației.

„Trebuie să facem un efort real pentru a angaja poporul rus, pentru a-l întoarce împotriva acestui război, dacă nu chiar împotriva lui Putin însuși", adaugă Brzezinski. Istoria arată că nemulțumirile interne pot ajunge la un punct de ruptură, mai ales atunci când greutățile economice își spun cuvântul.

Un alt aspect esențial al strategiei este integrarea rapidă a Ucrainei în NATO, lucru care ar trimite un semnal puternic lui Putin că Ucraina nu mai este vulnerabilă la ambițiile sale expansioniste. Brzezinski subliniază că aceasta este singura modalitate prin care Ucraina ar putea obține o securitate pe termen lung.

În final, Brzezinski consideră că, chiar și în cazul unui armistițiu, pacea durabilă între Rusia și Ucraina este puțin probabilă, având în vedere brutalitatea invaziei și rănile adânci create de aceasta. Cel mai bun scenariu, în opinia sa, ar fi o confruntare prelungită, dar stabilă, asemănătoare cu perioada Războiului Rece, unde conflictele directe au fost evitate, dar tensiunile au rămas ridicate.

În ceea ce privește o posibilă răsturnare de putere la Kremlin, Brzezinski nu exclude această posibilitate. Deși Putin pare să aibă un control ferm asupra Rusiei, regimurile autoritare pot deveni fragile și pot cădea rapid și violent atunci când se ajunge la punctul de rupere.

În acest context, Brzezinski avertizează că singura soluție pentru a-l înfrunta pe Putin și a restabili pacea în regiune este o întoarcere la metodele eficiente folosite în timpul Războiului Rece, care au dovedit că pot răsturna chiar cele mai puternice regimuri.

Între ultranaționaliștii ruși și Trump. Cum va juca Putin în continuare partida ucraineană?
Între ultranaționaliștii ruși și Trump. Cum va juca Putin în continuare partida ucraineană?
„Mingea este acum în terenul Rusiei”, spunea, săptămâna aceasta, secretarul de stat american Marco Rubio, după ce Ucraina a acceptat un armistițiu simbolic de 30 de zile, pe toate...
Ce crede armata rusă despre posibilitatea unui armistițiu în Ucraina? „Toată lumea înțelege că suntem aici pentru termen lung”
Ce crede armata rusă despre posibilitatea unui armistițiu în Ucraina? „Toată lumea înțelege că suntem aici pentru termen lung”
Armata rusă pare să fie sceptică față de propunerea SUA de a institui un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, președintele Vladimir Putin exprimându-și „întrebările serioase” în...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Vladimir Putin, #infrangere, #KGB , #Razboi Ucraina
  1. Viața de sclavie a „sirenelor“ din China și Coreea de Sud. Înotătoarele, obligate să facă zeci de scufundări pe zi în bazine acvariu. Una a fost atacată de un pește uriaș
  2. Planul lui Macron pentru Ucraina: Trupe de pace, câteva mii de soldați pentru ”fiecare țară participantă”, plasate ”în puncte-cheie”
  3. Papa Francisc, în a cincea săptămână de spitalizare. Planul reformator al Pontifului menit să facă Biserica un loc mai primitor
  4. Donald Trump a ales generalul american care va discuta direct cu Zelenski și cu conducerea ucraineană
  5. „Germania s-a întors”. Acord privind un pachet de cheltuieli pentru apărare și infrastructură finanțat prin îndatorare
  6. Fondatorul Telegram a părăsit Franța cu acordul autorităților. Pavel Durov a fost arestat în august anul trecut
  7. UPDATE Miting pro-UE cu lumini și mii de oameni: Susținători de-ai lui Georgescu, îndepărtați / S-a cântat imnul național / ”Vrem Europa, nu dictatură!” FOTO VIDEO
  8. Trump neagă că trimisul său, Steve Witkoff, ar fi așteptat ore în șir înainte să fie primit de Putin: "Toate semnele par să fie, sperăm, foarte bune"
  9. „Bunicul Donald“. Președintele SUA l-a ajutat pe micul X Musk să urce în elicopterul prezidențial pentru a merge la Mar-a-Lago
  10. Trump a ordonat atacuri aeriene asupra capitalei Yemenului. Sunt vizați rebelii Houthi și liderii acestora