La doi ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, strategia SUA și a aliaților săi de a pune capăt războiului rămâne aceeași: să impună Rusiei suficiente costuri încât Putin să decidă că nu are de ales decât să oprească conflictul. Oricât de rațională ar părea această abordare, ea se bazează pe o presupunere greșită: că mintea lui Putin poate fi schimbată. Astfel, Occidentul este în încurcătură, deoarece președintele rus nu va renunța niciodată la Ucraina.
Cu toate astea, există două planuri de sfârșit ale războiului, conform analiștilor militari, însă doar unul pare realist în acest moment, potrivit Foreign Affairs.
Dovezile sugerează că în Ucraina, Putin pur și simplu nu este convins că trebuie să renunțe; totul este în joc. Pentru el, împiedicarea Ucrainei să devină un bastion pe care Occidentul îl poate folosi pentru a amenința Rusia este o necesitate strategică. El și-a asumat responsabilitatea personală pentru atingerea acestui rezultat și probabil consideră că merită aproape orice cost. Încercarea de a-l constrânge să renunțe este un exercițiu inutil care doar irosește vieți și resurse.
Există o singură opțiune viabilă pentru a pune capăt războiului din Ucraina în condiții acceptabile pentru Occident și Kiev: așteptarea ieșirii din scenă a lui Putin. Conform acestei abordări, Statele Unite ar menține linia în Ucraina și vor menține sancțiunile împotriva Rusiei, reducând în același timp nivelul de luptă și cantitatea de resurse cheltuite până când Putin va muri sau își va părăsi mandatul. Numai atunci va exista o șansă pentru o pace durabilă în Ucraina.
Când Putin a ordonat invazia, a fost un război de alegere. Nu a existat nicio amenințare urgentă la adresa securității Rusiei care să necesite o invazie pe scară largă a vecinului său. Și a fost clar alegerea lui Putin.
Atât William Burns, directorul CIA, cât și Eric Green, directorul Consiliului de Securitate Națională pentru Rusia la acea vreme, au observat cât de ieșiți din circuit păreau să fie alți oficiali ruși cu privire la decizia lui Putin.
Putin are puterea de a opri războiul.
Recunoscând că gambitul s-a dovedit a fi mai greu decât anticipa, el a putut decide să-și reducă pierderile. Războiul nu este existențial pentru Rusia, chiar dacă el exprimat asta în acest fel retoric. Retragerea forțelor ruse din Ucraina nu ar amenința existența statului rus și nici propria sa guvernare. Putin s-a asigurat că nu au apărut potențiali succesori la orizont.
Dar în timp ce Putin are puterea de a opri războiul, ar fi vreodată dispus să o facă? Factorii politici americani au răspuns în mare parte afirmativ la această întrebare, susținând că, cu suficientă presiune, el ar putea fi forțat să retragă trupele din Ucraina sau cel puțin să negocieze o încetare a focului.
Asaltul lui Putin asupra Ucrainei a fost condus atât de ambițiile sale imperiale, cât și de percepția sa despre slăbiciunea arătată de Occident și Ucraina. În cuvintele președintelui Joe Biden, Putin are o „poftă de pământ și putere” și se aștepta ca, după ce forțele ruse au invadat Ucraina, „NATO se va fractura și se va diviza”.
Dacă Putin nu dorește să-și oprească atacul asupra Ucrainei, atunci războiul se poate încheia doar în unul din două moduri: fie pentru că Rusia și-a pierdut capacitatea de a-și continua campania, fie pentru că Putin nu mai este la putere.
Aducerea primului rezultat, prin degradarea capacităților Rusiei, este nerealistă. Cu Putin angajat în război și capabil să continue să arunce soldați și resurse în luptă, este puțin probabil ca armata rusă să se prăbușească.
Înfrângerea lui Putin pe teren în Ucraina ar necesita o creștere semnificativă a munițiilor, dar abia în 2025 Statele Unite vor începe să crească producția de obuze de artilerie necesare și nici măcar această creștere nu va fi suficientă pentru a îndeplini cerințele câmpului de luptă ale Ucrainei – ca să nu mai vorbim despre apărarea antiaeriană pe care Kievul le-ar putea folosi.
Cea mai bună abordare pentru Washington este să facă jocul lung și să aștepte ca Putin să plece. Este posibil să demisioneze voluntar sau să fie împins afară; cert este că, la un moment dat, va muri. Doar odată ce nu mai este la putere poate începe adevărata muncă de rezolvare permanentă a războiului din Ucraina.
william burns, este autorul celebrei "niet means niet" din februarie 1,... Vezi tot