Răspunsul cancelarului german după ce Putin a cerut plata gazelor în ruble: ”Contractele stipulează moneda în care se plăteşte: euro sau dolar”

Joi, 24 Martie 2022, ora 19:57
8034 citiri
Răspunsul cancelarului german după ce Putin a cerut plata gazelor în ruble: ”Contractele stipulează moneda în care se plăteşte: euro sau dolar”
Germania nu include între sancţiunile impuse Rusiei pe cele privind importurile de gaz FOTO Facebook / Olaf Scholz

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a amintit joi, 24 martie, că moneda în care țările trebuie să achite gazul rusesc este stipulată în contracte.

”Contractele noastre stipulează moneda, moneda în care se plăteşte e parte din contract. Situaţia de bază este că moneda stabilită prin contract este euro sau dolarul. Şi apoi, noi în mod deliberat am impus aceste sancţiuni severe, am făcut multe eforturi, cu mult timp înainte ca războiul să înceapă, de această dată sancţiunile sunt diferite de toate cele pe care le-am impus anterior. Trebuiau luate decizii politice şi, în cele din urmă, ne-am gândit care ar fi acele sancţiuni care să provoace daune considerabile în sectorul financiar”, a afirmat Olaf Scholz joi după amiază, la finalul summit-ului NATO şi al G7, care au avut loc la Bruxelles.

Oficialul german a subliniat că acesta este cazul celor mai multe dintre contractele privind furnizarea de energie dinspre Rusia. El spune că Germania nu include între sancţiunile impuse Rusiei pe cele privind importurile de gaz.

”Unele ţări sunt în mare măsură dependente de anumite importuri, de gaz, spre exemplu. Noi am luat decizia ca aceste importuri să nu fie parte din sancţiuni”, a adăugat Scholz.

Cancelarul german a adăugat că țara sa a început deja să ia măsuri pentru a reduce dependenţa energetică, subliniind că se discută cu companiile care lucrează la diversificarea surselor de energie pentru a urgenta proiectele pe care le derulează.

”Adevărul este că Germania lucrează deja la diversificarea surselor de aprovizionare, iar acest lucru se înscrie în strategia pe termen lung pe care o avem”, a mai spus Scholz.

Potrivit acestuia, mare parte dintre importurile de energie nu sunt folosite pentru mobilitate ori în zona rezidenţială, ci în industrie.

Miercuri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că țara sa nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către ”ţările ostile” şi a dat termen autorităţilor o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări ”neprietenoase”, în urma sancţiunilor impuse după invazia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est care s-au raliat sancţiunilor.

Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#razboi Ucraina, #gaz rusesc, #ruble, #Olaf Scholz, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina