Konstantin Malofeev, zis și ”oligarhul ortodox”, apropiat de președintele Vladimir Putin, a lansat o previziune alarmantă, sugerând că un atac nuclear asupra Ucrainei ar putea crea o „zonă de radiație” care ar pune capăt definitiv războiului.
Malofeev, un oligarh ultranaţionalist rus, acuzat de finanţarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, a declarat pentru Financial Times că „lumea se află pe marginea unui război nuclear” și a sugerat că Putin va respinge planul de pace propus de președintele ales Donald Trump. Potrivit acestuia, singura cale de a încheia conflictul ar fi ca Putin să anuleze autorizația lui Joe Biden pentru utilizarea armamentului cu rază lungă de acțiune.
Malofeev a vorbit despre un scenariu în care Rusia ar lansa o armă nucleară tactică asupra Ucrainei, previzionând că acest atac ar duce la formarea unei „zone de radiație” care ar deveni imposibil de accesat pe termen lung. „Războiul s-ar încheia atunci”, a adăugat acesta. Declarațiile oligarhului nu sunt de neglijat, având în vedere că Rusia tocmai a semnat o doctrină nucleară actualizată, iar Putin și alți oficiali ruși au subliniat că Rusia va riposta la orice atac asupra teritoriului său.
Malofeev a subliniat că pentru ca negocierile de pace să aibă șanse reale de succes, acestea trebuie să vizeze „viitorul Europei și al lumii”, nu doar soluționarea conflictului din Ucraina. În acest context, el a subliniat importanța unei discuții despre alianța Rusiei cu China și despre implicarea Kremlinului în diversele conflicte internaționale.
De asemenea, Malofeev a evidențiat faptul că Putin, ca și Trump, sunt în pragul unui capitol final al carierei lor politice, și că amândoi vor căuta să lase o moștenire istorică, o „pace pe termen lung” care să stabilească o „ordine globală”. Oligarhul rus a făcut aceste declarații într-un context în care Rusia, cu sprijinul său activ, continuă să influențeze politica externă a Kremlinului, deși nu ocupă o funcție oficială în guvern.
Aceste previziuni, deși alarmante, nu sunt chiar de neconceput, mai ales având în vedere istoricul lui Malofeev și al altor oficiali ruși care au apărat în mod repetat politica externă agresivă a Kremlinului, inclusiv implicarea directă a Rusiei în războiul din Ucraina și în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad din Siria.
Oligarhul rus Konstantin Malofeev propune într-un articol halucinant publicat, în iunie, pe site-ul televiziunii sale Țargrad TV lovirea Olandei cu rachete cu rază lungă pentru a distruge un obiectiv „de care depinde întreaga lume”.
„Statele Unite au făcut un pas cu adevărat fără precedent către următoarea rundă de escaladare a tensiunilor din lume. A devenit cunoscut faptul că, contrar Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, care a fost semnat de 190 de state, Washingtonul a permis Țărilor de Jos să folosească armele nucleare americane aflate la discreția sa. Provocările au atins un nou nivel, dar asta nici măcar nu este tot”, începe editorialul de opinie semnat de Malofeev, fără a cita vreo sursă privind presupusa decizie a Washingtonului față de armele sale nucleare aflate în Olanda.
Acesta afirmă, de asemenea, că există peste 150 de bombe nucleare B61 de acest tip „împrăștiate” în toată Europa.
„Pe lângă Olanda, acestea au fost furnizate Italiei, Belgiei și Germaniei. Anterior, și Turcia le avea, însă, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, americanii au scos în liniște [bombele] B61 din baza Incirlik din cauza relațiilor acre cu Erdogan. Și da, Roma, Berlin și Bruxelles au acum și dreptul de a folosi în mod independent armele nucleare americane”, continuă articolul în aceeași notă, fără a cita surse oficiale sau de altă natură.
Konstantin Malofeev, 49 de ani, este un bancher ale cărui afaceri includ grupul media Ţargrad, care sprijină Kremlinul. Cunoscut drept „oligarhul ortodox” datorită sprijinului său pentru biserica condusă de patriarhul Kirill, Malofeev consideră invazia Rusia în Ucraina un „război sfânt”.
Malofeev şi-a direcționat averea pentru construirea unui imperiu media al cărui post de televiziune creştin-ortodox Ţargrad a devenit o armă de propagandă a regimului lui Vladimir Putin.
Konstantin Malofeev s-a numărat printre personalităţile ruse care au fost sancţionate de UE şi apoi de SUA încă din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei.
Cu toate acestea, în următorii trei ani el a rămas client al firmei cipriote de contabilitate şi servicii offshore MeritServus, ai cărei funcţionari se pare că au ajutat companiile legate de Malofeev să mute bani şi să facă împrumuturi, inclusiv în dolari americani.
MeritServus a fost plasată recent sub sancţiuni de către guvernul britanic după dezvăluiri ale The Guardian despre rolul său în transferul de fonduri pentru fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, oligarhul Roman Abramovici, şi el vizat de sancţiuni occidentale.
Malofeev este unul dintre oficialii ruși cu care preotul român Ciprian Mega s-a întâlnit la Moscova după ce și-a prezentat ultimul său film, „21 de rubini” la festivalul de film organizat în capitala rusă la finalul lunii aprilie.
Site-ul solidnews.ro deținut de Cozmin Gușă a publicat o fotografie de la întâlnirea dintre cei doi.