Omul de la Washington care e expert în "Putinologie avansată". Putin, simbolul unor caracteristici tipice rusești: "arogant, irascibil, ofensat, nesigur"

Marti, 31 Mai 2022, ora 09:16
4371 citiri
Omul de la Washington care e expert în "Putinologie avansată". Putin, simbolul unor caracteristici tipice rusești: "arogant, irascibil, ofensat, nesigur"
William Burns, actual sef CIA si fost ambasador al SUA la Moscova FOTO interregional.com

Jumătate din Washington DC se ocupă în aceste zile cu analizarea fiecărui cuvânt și fiecărei mișcări ale lui Vladimir Putin. Dar când directorul CIA, William Burns, vorbește despre liderul rus, un autocrat care duce un război brutal împotriva Ucrainei, cuvintele sale au o greutate aparte.

Putin este simbolul unei „combinații de caracteristici deosebit de rusești”: „arogant, irascibil, ofensat și nesigur”, a scris Burns. Șeful Kremlinului este „un apostol al răzbunării”, a declarat Burns.

În loc să renunțe la invazia sa din Ucraina, Putin este probabil să-și sporească eforturile, a prezis recent Burns. „Cred că se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă”, a subliniat șeful CIA, potrivit Politico.

Desigur, prin pura virtute a conducerii principalei agenții de spionaj a Americii, fiecare cuvânt pe care Burns îl rostește public despre Putin va atrage atenția. Dar, în vârstă de 66 de ani, acesta se întâmplă să fi fost și un diplomat de carieră de lungă durată al cărui CV include două turnee în Rusia, servind inclusiv ca ambasador al SUA acolo în perioada 2005-2008. Burns îl urmărește pe Putin de mulți ani și puțini oameni din guvernul SUA au avut mai multă experiență personală cu liderul rus.

Toate acestea l-au făcut pe Burns o figură singulară printre consilierii de top ai președintelui Joe Biden și unul căruia i s-au încredințat unele dintre cele mai sensibile sarcini. Burns a fost cel pe care Biden l-a trimis discret la Moscova toamna trecută pentru a-l avertiza pe Putin în legătură cu un atac asupra Ucrainei și, deseori, elita Washingtonului se adresează lui Burns când încearcă să afle ce va face Putin în continuare.

Burns este „foarte matur, este foarte experimentat, este foarte rezervat, este foarte judicios în ceea ce spune”, a afirmat William Taylor, un fost ambasador al SUA în Ucraina, care îl cunoaște de mult timp pe directorul CIA. „Din toate aceste motive, precum și pentru experiența lui cu Putin, îl ascultăm”.

Patru priorități, fără Rusia

Burns poate fi un bun ”putinolog”, dar nici măcar el nu a prezis cât de mult va afecta liderul rus agenda de politică externă a administrației Biden.

În timpul audierii din Senat de confirmare a lui Burns din februarie, el a spus că, în calitate de director CIA, va avea „patru priorități cruciale și interdependente”, acestea fiind „China, tehnologie, oameni și parteneriate”.

Rusia nu era pe lista de priorităţi și puțini oameni din Washington au fost deranjați de asta la acea vreme. Capitala americană era mult mai obsedată de China și de ambițiile sale.

Acest lucru s-a schimbat în ultimele luni ale anului 2021, pe măsură ce Putin a masat trupe de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina într-un număr și în moduri care i-au alarmat pe oficialii americani. Biden l-a trimis pe Burns la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali de la Kremlin și a vorbit cu Putin prin telefon, transmițându-i îngrijorările SUA cu privire la acumularea de trupe și avertizând că Moscova va plăti un preț usturător dacă va invada.

Pe măsură ce săptămânile au trecut, oficialii administrației Biden au decis să desecretizeze selectiv și să facă publice unele informații americane despre potențialele planuri de război ale Kremlinului. A fost o manevră neobișnuită despre care Burns a spus că a fost crucială pentru a deraia eforturile lui Putin de a folosi tactici de dezinformare pentru a justifica un război la scară largă împotriva Ucrainei, țară pe care a invadat-o pentru prima dată în 2014.

Într-o apariție la un eveniment organizat de Financial Times, la începutul acestei luni, Burns a spus că, în timp ce administrația avertiza public că Putin se pregătește să invadeze, el și colegii săi și-au petrecut „multe nopți nedormite, sperând de fapt că ne-am înșelat”.

Chiar dacă Burns și agenția sa încearcă să gestioneze Kremlinul, directorul CIA continuă să creadă că Beijingul este cea mai mare amenințare geopolitică pe termen lung pentru Statele Unite. Gigantul asiatic, condus de Xi Jinping, este „în multe privințe cel mai profund test cu care s-a confruntat vreodată CIA”, a declarat Burns unei audiențe la Georgia Tech în aprilie.

Progresele țării conduse de comuniști în inteligența artificială, implicarea economică cu Statele Unite și activitatea cibernetică care, printre altele, a amenințat datele angajaților federali americani, sunt doar câteva dintre numeroasele motive pentru care CIA se grăbește să contracareze Beijingul. E mai greu ca oricând; Se pare că CIA a aflat că Beijingul a identificat mulți dintre agenții săi sub acoperire, pe lângă faptul că a executat multe dintre sursele agenției în China.

Ca parte a dorinței sale de a se asigura că CIA se concentrează pe termen lung asupra Chinei, Burns a înființat China Mission Center, singurul astfel de centru al agenției concentrat pe o singură țară. De asemenea, agenția își mărește bugetul pentru activitățile legate de China și speră să-și dubleze numărul de ofițeri vorbitori de mandarină.

Burns a înființat, de asemenea, un Centru de misiune transnațională și tehnologică, care se concentrează pe tehnologiile emergente, alături de alte provocări cum ar fi schimbările climatice.

La începutul mandatului său, Burns a ordonat ca mai multe resurse să fie dedicate înțelegerii incidentelor ciudate de sănătate – numite adesea „sindrom Havana” – care i-au afectat pe mulți ofițeri CIA, diplomați americani și alți oficiali guvernamentali. Au existat îngrijorări că Rusia s-a aflat în spatele incidentelor și că acestea au implicat tehnologie care a direcționat unde electromagnetice către victime. Până acum însă, oficialii americani spun că nu au găsit nicio dovadă că Moscova este implicată.

Totuși, concentrarea lui Burns asupra subiectului l-a ajutat să-l îndrăgească pe mulți din lumea informațiilor.

Spărgătorul de gheață

De fapt, este aproape imposibil să găsești pe cineva în Washington care să-l critice pe Burns, chiar și în privat.

„Am numit un auditoriu după tip și nici nu e mort”, a glumit un oficial al Departamentului de Stat. (Auditoriumul William J. Burns este Camera 1927 din clădirea Harry S. Truman a departamentului)

Burns este, de asemenea, adesea cel dintr-o întâlnire care îi face pe oameni să se simtă pune în largul lor cu o glumă ironică.

Unul dintre cele mai dificile și controversate puncte ale administrației Biden a fost preluarea Afganistanului de către talibani în august anul trecut, care a dus la un efort masiv de evacuare pe aeroportul din Kabul, marcat de un atac sinucigaș sângeros.

Criticii s-au întrebat dacă comunitatea de informații din SUA a fost prea lentă pentru a realiza cât de repede va cădea Kabul.

În acele săptămâni tumultuoase, Burns a călătorit discret la Kabul pentru a discuta cu liderii talibani după preluarea de către aceștia a capitalei afgane, iar oamenii care îl cunosc au spus că s-a concentrat intens să se asigure că partenerii afgani ai CIA sunt protejați.

„Există un motiv pentru care îl trimiteți pe Bill Burns să se ocupe de talibani într-un moment în care totul se prăbușește în Afganistan”, a spus un fost oficial al administrației. „Este o persoană care poate să se așeze la masă cu unii dintre cei mai duri și mai despotici oameni din lume și să găsească o modalitate de a face acest lucru în numele poporului american în situații care i-ar împiedica pe mulți, pe mulți alții”.

Burns are, totuși, regretele sale. În memoriile sale, „The Back Channel”, Burns descrie cât de mult și-ar fi dorit să fi făcut mai mult pentru a se opune deciziei președintelui de atunci George W. Bush de a invada Irakul și de a-l răsturna pe dictatorul Saddam Hussein, deși, în calitate de diplomat de rang înalt, a încercat în mod repetat să evidențieze capcanele.

Administrația Biden, și în special CIA, a fost lăudată pentru predicțiile sale exacte cu privire la mișcările lui Putin împotriva Ucrainei, precum și pentru decizia sa de a face publice o parte din informațiile pe care Statele Unite le aveau. Totuși, rămâne neclar de ce Statele Unite nu au prezis – cel puțin public – cât de slabă este armata rusă și cât de mult ar putea rezista armata ucraineană.

De fapt, în cadrul guvernului SUA, a existat un sentiment larg răspândit că trupele rusești vor copleși rapid forțele ucrainene. Unii comentatori de politică externă s-au întrebat dacă de aceea Statele Unite nu au trimis mai devreme ajutor militar Ucrainei.

În urma crizei din Ucraina și din Afganistan, parlamentarii americani au cerut revizuiri despre modul în care comunitatea de informații americane evaluează armatele străine. CIA a refuzat să comenteze dosarul în această chestiune.

Putinologie avansată

După ce a vizitat Kremlinul toamna trecută, Burns s-a întors la Washington cu puține iluzii și cu vești nu prea bune pentru Biden și restul administrației.

„A fost extrem de realist în ceea ce privește probabilitatea a ceea ce se va întâmpla și necesitatea de a se pregăti pentru asta”, a spus un oficial de rang înalt al administrației despre Burns.

După cum a explicat public de atunci, Burns nu a înțeles din conversația lor telefonică că Putin luase o decizie ireversibilă de a invada Ucraina, dar părea probabil ca liderul să facă acest lucru.

„De-a lungul anilor am învățat să nu subestimez niciodată determinarea necruțătoare a lui Putin, în special în ceea ce privește Ucraina”, a spus Burns audienței de la Georgia Tech.

Putin, a remarcat Burns, a crezut de multă vreme că Ucraina nu este o țară reală și că ar trebui să fie respectuoasă față de Rusia.

Câteva săptămâni mai târziu, deoarece forțele Ucrainei reușiseră să descurajeze și chiar să împingă trupele ruse înapoi, Burns, totuși, a fost precaut cu privire la viitor.

Eșecul, a spus el publicului Financial Times, nu este ceva pe care Putin îl acceptă cu ușurință.

„A mizat atât de mult pe alegerea pe care a făcut-o de a lansa această invazie, încât cred că este convins chiar acum că sporirea eforturilor îi va permite să facă progrese”, a subliniat Burns.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Un psiholog rus dezvăluie gândirea lui Putin: Secretul din mintea președintelui
Un psiholog rus dezvăluie gândirea lui Putin: Secretul din mintea președintelui
Războiul provocat de Moscova în Ucraina a creat o psihoză eronată în rândul populației ruse, alimentată de ”percepția” deformată din capul liderului de la Kremlin. Un psiholog rus a...
#razboi Ucraina, #CIA, #William Burns, #razboi putin, #razboi Rusia Ucraina , #SUA