Aproape 100 de europarlamentari, inclusiv români, cer într-o scrisoare guvernelor României și a altor cinci țări să sprijine Ucraina cu sisteme Patriot

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 11:39
4788 citiri
Aproape 100 de europarlamentari, inclusiv români, cer într-o scrisoare guvernelor României și a altor cinci țări să sprijine Ucraina cu sisteme Patriot
Guy Verhofstadt FOTO X /Guy Verhofstadt

Un grup de 86 de europarlamentari, printre care și patru români, au semnat o scrisoare iniţiată de Guy Verhofstadt cerând guvernelor României, Germaniei, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei să sprijine Ucraina cu sisteme de rachete Patriot. Semnatarii din România fac parte din Grupul Renew Europe (REPER) și din Grupul Partidului Popular European (PNL).

Europarlamentarul Vlad Botoş a declarat că ucrainenii au nevoie de aceste sisteme. „Nu e vorba de un moft, e vorba de supravieţuire. Şi Europa are nevoie ca Ucraina să nu cedeze”, a explicat Botoş, precizând că nu a existat o discuţie între toţi europarlamentarii români, pentru o poziţie unitară pe acest subiect.

Cei patru membri români ai Parlamentului European care au semnat textul sunt Vlad Botoş, Alin Mituţa și Dragoş Tudorache de la REPER, alături de liberalul Mircea Hava.

„Joi, 11 aprilie 2024, Parlamentul European a votat cu o largă majoritate, amânarea descărcării de gestiune pentru bugetul pe 2022. Parlamentul a făcut acest lucru ca reacţie la absenţa unei decizii a statelor membre de a livra Ucrainei sisteme de apărare Patriot. Ucraina are nevoie de cel puţin încă şapte astfel de sisteme pentru a contracara noua strategie brutală a Rusiei, care vizează nu doar infrastructura energetică a Ucrainei, ci şi spitale, locuinţe, blocuri de apartamente din oraşe precum Kiev, Harkov, Odesa şi chiar şi Lvov. Temerea nostră este că Putin a decis să urmeze aceeaşi strategie ca în Siria, bombardând masiv centrele urbane şi provocând numeroase victime civile”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui Consiliului European Charles Michel, Înaltului Reprezentant Josep Borell, cancelarului german Olaf Scholz şi premierilor României, Spaniei, Greciei, Poloniei şi Olandei.

„Având în vedere blocajul din Congresul SUA, este responsabilitatea noastră, în special a celor şase state europene care deţin sisteme Patriot, să livreze echipamentul necesar, şi aceasta cât mai repede cu putinţă, astfel încât Ucraina să poată contracara în mod real noua ofensivă devastatoare a Rusiei”, mai afirmă semnatarii scrisorii prezentate pe Verhovstadt pe contul său X.

Vlad Boloș speră ca situația să fie clarificată și Ucraina să primească sprijinul necesar, inclusiv din partea României, la ultima sesiune plenară din această legislatură, care va avea loc la Strasbourg între 22 și 25 aprilie.

„Această scrisoare a fost iniţiată săptămâna trecută de Guy Verhofstadt, colegul meu din Parlamentul European şi din grupul RENEW, după o amplă dezbatere pe care am avut-o în plenul Parlamentului European. Noi, Parlamentul European, nu am votat descărcarea de gestiune a bugetului pe 2022 până când Consiliul European nu va lua act şi nu va trimite sisteme Patriot în Ucraina, atât de necesare în aceste zile. Consiliul European se reuneşte mâine şi poimâine, practic am vrut să dăm un semnal politic şi uman că Ucraina are nevoie de armament. Ucraina cere de luni bune acest armament defensiv prin care să-şi apere populaţia, termocentralele, hidrocentralele, care vedem sunt continuu bombardate de ruşi”, a explicat europarlamentarul Vlad Boloș.

Quarterly Report - Editia 4

Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Un serviciu american din Ucraina, lovit de un atac invizibil al Rusiei: ”Este pe lista noastră de ținte”
Războiul agresiv al lui Putin din țara vecină trece printr-o nouă fază, în care ofensiva armatei ruse a avut câștiguri de sute de kilometri în anul 2024. Acum, un serviciu american care...
Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina, care a trecut de borna celor 820 de zile, a adus câștiguri ale Moscovei pe frontul de luptă în 2024. În același timp, Vladimir Putin a început...
#razboi Ucraina, #Parlamentul European Romania, #Guy Verhofstadt, #rachete Patriot , #Razboi Ucraina