Patru scenarii sunt pe masă în SUA pentru Ucraina: Cum poate Trump să-l înfunde pe Putin

Miercuri, 04 Decembrie 2024, ora 05:05
6372 citiri
Patru scenarii sunt pe masă în SUA pentru Ucraina: Cum poate Trump să-l înfunde pe Putin
Trump l-a desemnat pe generalul Keith Kellogg reprezentant special pentru Ucraina și Rusia FOTO / X@WashTimes

Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit pe fostul general-locotenent al armatei americane Keith Kellogg ca reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia. Experții susțin că există în prezent patru scenarii pe masa Americii pentru un plan de pace cu Rusia. Cea mai dură variantă este cea în care Trump va folosi mijloace de forță pentru a-l înfunda pe Putin.

Trump a declarat în repetate rânduri că ar putea aduce pacea „în 24 de ore”, poate chiar înainte de inaugurarea sa pe 20 ianuarie 2025. Iar alegerea lui Kellogg oferă unele indicii că acest subiect rămâne în primul rând pe agenda lui Trump – în parte pentru că a ridicat așteptări semnificative cu declarațiile sale din sezonul electoral, dar și pentru că acest lucru se potrivește cu felul în care se vede el însuși planul, potrivit publicației din Elveția NZZ.

Având în vedere sprijinul ezitant pentru Ucraina din partea occidentalilor europeni în special, este puțin probabil ca Europa să devină un actor puternic în eventualele negocieri. Dacă vor avea loc astfel de negocieri, Europa va juca cel mult un rol de sprijin alături de Statele Unite.

La rândul ei, Ucraina are puțin spațiu de manevră. Nu are alternativă la SUA, iar liderii săi sunt bine conștienți de acest fapt. Celălalt jucător puternic în acest război este Rusia. Și contrar speranțelor și așteptărilor occidentale, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu a ajuns la concluzia că războiul este prea costisitor.

Putin nu și-a schimbat obiectivele de război în Ucraina. Scopul este încă de a pune capăt existenței unei Ucraine independente, suverane și democratice și de a reintegra țara în sfera de control a Moscovei. S-a dovedit mai flexibil în ceea ce privește calea specifică urmată către acest obiectiv. Cert este că nu va returna voluntar teritoriul ocupat acum de Rusia.

Experții consideră că există patru scenarii pe masa Statelor Unite, când Trump va începe să intervină în conflict.

1.Fără negocieri

Este posibil ca Trump să evalueze situația și să ajungă la concluzia că un summit menit să negocieze o încetare a focului ar prezenta un risc prea mare de eșec. Atunci Trump ar putea decide că nu este încă timpul pentru un acord cu Rusia, deoarece Moscova a continuat să-și ridice cererile și pare să reziste la capitularea deplină a Ucrainei.

Din punctul de vedere al lui Trump, probabil că ar fi mai acceptabil să-și încalce promisiunea electorală de a pune capăt războiului decât să se întoarcă de la negocieri fără un rezultat. Revenirea cu mâinile goale i-ar afecta grav reputația de maestru în afaceri chiar la începutul președinției sale.

2.Putin intră în negocieri

Putin s-ar putea angaja la negocieri cu Statele Unite. El și-a manifestat deja interesul pentru astfel de discuții. Un acord i-ar putea face viața mai ușoară lui Putin. De exemplu, ar putea duce la retragerea Ucrainei din regiunea Kursk, recunoașterea de facto a teritoriilor ucrainene ocupate ca ruse, scutirea de sancțiuni și eforturile unor state europene de a restabili relații bune cu Rusia.

Președintele Rusiei ar putea intra în negocieri cu intenția de a face pseudo-concesiuni în schimbul unui rezultat în care restul Ucrainei nu era apărat militar. Acest lucru ar menține probabil statul ucrainean post-acord slab din punct de vedere economic, deoarece mulți actori externi ar evita probabil să furnizeze fondurile de investiții necesare.

Dacă Trump ar intra în negocieri directe pe această bază, ar putea însemna că era în mare măsură pregătit să accepte oferta Rusiei și intenționa să forțeze Ucraina să accepte condițiile – cu amenințarea de a întrerupe, altfel, cu totul sprijinul SUA. Într-un astfel de caz, Trump ar putea fi considerat ca un mare negociator. Ulterior, europenii ar trebui să încerce să permită supraviețuirii unei Ucraine slăbite.

3.Trump asigură o victorie parțială

În acest scenariu, Rusia ar veni la masa negocierilor, dar se va afla în fața unui președinte american care este hotărât să zădărnicească jocul lui Putin și să asigure Ucraina împotriva viitoarelor tentative de anexare ale Rusiei.

Trump ar dezlănțui un întreg arsenal de amenințări: mai multe arme pentru Ucraina, sancțiuni mai puternice și izolarea diplomatică pentru Rusia. Trump va stabili condiții de încetare a focului care au fost menite să asigure independența și suveranitatea Ucrainei. Aceasta ar include desfășurarea trupelor occidentale în Ucraina, asigurate în principal de Europa, dar conduse și sprijinite de Statele Unite.

În schimb, Trump ar oferi retragerea treptată a sancțiunilor. După negocieri îndelungate, Putin ar putea fi de acord cu privire la creșterea presiunii americane, dar și pentru că cel puțin Ucraina nu ar fi admisă în NATO. Acest lucru l-ar lăsa pe Putin cu perspectiva de a câștiga controlul asupra întregii Ucraine în viitor.

4.Negocieri eșuate

De asemenea, există un scenariu în care Trump și Putin se întâlnesc pentru negocieri și eșuează, pentru că ambii au presupus că ar putea să-și dezvolte ideile. Un astfel de eșec ar putea fi trecut cu vederea prin programarea unei alte întâlniri.

După aceea, războiul va continua. Atunci, probabil, Trump fie va reduce sprijinul SUA pentru Ucraina și va declara că acum este rândul europenilor, fie va menține sprijinul SUA pentru a susține aparența că negocierile nu au eșuat, ci doar se prelungesc. Viitorul rămâne incert. Este dificil de spus care dintre aceste scenarii este cel mai probabil. După cum știm de la primul său mandat, planul lui Trump este greu de prezis.

Amenințările lui Trump la adresa lui Putin: Totul poate cădea dintr-un motiv important
Amenințările lui Trump la adresa lui Putin: Totul poate cădea dintr-un motiv important
Președintele Donald Trump a amenințat miercuri că va impune Rusiei taxe, tarife și sancțiuni severe dacă nu se va ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Însă acest...
Decizia cheie a lui Trump privind Ucraina: Este aliatul lui Putin sau al Kievului?
Decizia cheie a lui Trump privind Ucraina: Este aliatul lui Putin sau al Kievului?
Donald Trump și-a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite, venind ca o furtună și semnând zeci de ordine executive, care schimbă multe lucruri legate de politica americană. Acum...
#razboi Ucraina, #plan pace Ucraina, #Trump Putin, #negocieri pace Ucraina, #Putin Trump, #acord pace Ucraina , #Razboi Ucraina
  1. Documente legate de unele dintre cele mai misterioase asasinate vor fi declasificate. „Totul va fi dezvăluit”
  2. Proteste masive în București, de Ziua Principatelor. Traficul, paralizat în centrul Capitalei. Mitingul pro-Georgescu, organizat separat
  3. Zelenski a reluat contraofensiva pe teritoriul Rusiei. Atacuri cu drone la Moscova. Explozii uriașe VIDEO
  4. Temperaturi mai ridicate decât normal în următoarea perioadă. Prognoza meteorologilor pe următoarele patru săptămâni
  5. S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
  6. Evenimentele organizate pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. La Iași, primarul nu va mai susține niciun discurs
  7. Planurile Coreei de Nord după pierderile suferite în Ucraina. ”Este suspectată că grăbește măsurile următoare”
  8. Premierul Orban compară UE cu Imperiul Otoman înainte de destrămare: "Bolnavul Europei de astăzi este Uniunea Europeană"
  9. Care sunt minciunile pe care trebuie să le spui la un interviu dacă vrei să obții postul, potrivit unui expert în cariere
  10. Guvernul Ciolacu, pus la punct de opoziție, după ce a schimbat la 180 de grade strategia în privința Green Deal: „Propaganda politică nu ține de foame”