De la începutul invaziei ruse, Ucraina a fost limitată să folosească armele furnizate de Occident exclusiv în scopuri defensive, reducându-și opțiunile tactice pe câmpul de luptă. Acum, pentru prima dată, frica apare la Kremlin, iar Putin tremură din cauza unei amenințări care poate lovi inima Moscovei.
Se discută intens de către aliații occidentali ca Ucrainei să i să permită să folosească rachetele americane și britanice pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.
SUA și Marea Britanie s-au abținut până acum să acorde Ucrainei capacitatea de a lansa atacuri în adâncul teritoriului rus, în ciuda pledoariei președintelui Volodimir Zelenski pentru „decizii puternice”, potrivit Irish Star.
La Kiev, ministrul de Externe britanic, David Lammy, s-a alăturat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, pentru a dezvălui o serie de pachete de ajutor menite să întărească apărarea Ucrainei împotriva Rusiei și să planifice reconstrucția postbelică.
Înainte de conferința de presă au circulat zvonuri că aliații ar putea fi de acord ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru lovituri în Rusia, o mișcare pe care președintele Zelenski a susținut-o cu insistență.
De la începutul invaziei ruse, Ucraina a fost limitată să folosească rachete furnizate de Occident exclusiv în scopuri defensive, reducându-și opțiunile tactice pe câmpul de luptă.
După ce a anunțat asistență umanitară de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina, Blinken a declarat că va „duce această discuție înapoi la Washington pentru a-l informa pe președinte”.
Blinken a remarcat: „Vorbind pentru Statele Unite, ne-am adaptat pe măsură ce nevoile s-au schimbat, pe măsură ce câmpul de luptă s-a schimbat. Și nu am nicio îndoială că vom continua să facem asta pe măsură ce evoluează.”
Ucraina rămâne insistentă, îndemnând SUA și Regatul Unit să permită lovituri ofensive în Rusia, deoarece se confruntă cu atacuri cu rachete asupra centrelor sale urbane și a infrastructurii vitale.
În timpul întâlnirii inaugurale dintre Zelenski și Starmer, s-a părut că Regatul Unit a autorizat Ucraina să desfășoare rachete Storm Shadow furnizate de Regatul Unit în mod ofensiv, președintele Zelenski anunțând pe X: „În această dimineață, am aflat despre permisiunea de a folosi rachete Storm Shadow împotriva țintelor militare pe teritoriul Rusiei”.
Cu toate acestea, Downing Street s-a grăbit să clarifice situația, o purtătoare de cuvânt afirmând că poziția Regatului Unit rămâne „neschimbată” și discuțiile sunt „în desfășurare”.
Rachetele britanice Storm Shadow sunt arme cu rază lungă de acțiune, capabile de lovituri profunde cu focoase convenționale, operaționale din 2003. Cu o rază de acțiune de 350 de mile (560 km) și o viteză maximă de 621 mph (1000 km/h), aceste rachete au fost utilizate în timpul invaziei Irakului din 2003 și au fost desfășurate împotriva lui Muammar Gaddafi în Libia, în 2011, și ISIS în Siria.
Aceste rachete ar putea schimba în mod semnificativ dinamica conflictului Ucrainei cu Rusia, permițându-le să țintească sprijinul logistic rusesc din spate pentru forțele din prima linie.
Ucraina este, de asemenea, nerăbdătoare să folosească rachete SUA Joint Air-Surface Standoff (JASSM) și Army Tactical Rachete System (ATACMS) în mod ofensiv, ceea ce le-ar putea schimba drastic tactica defensivă.
Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă
Anumite variante de rachete JASSM pot lovi la peste 575 de mile (925 km), aducând potențial Moscova la o distanță izbitoare de Ucraina. Arma, care a intrat în funcțiune în 2009, a fost folosită pentru prima dată de SUA în 2018 pentru a distruge instalațiile chimice guvernamentale în timpul războiului civil sirian.
Dacă sunt desfășurate, peste 30 de baze aeriene rusești s-ar afla în raza de acțiune, dintre care multe au lansat lovituri împotriva Ucrainei.
Aprobarea utilizării rachetelor ATACMS ar permite Ucrainei să vizeze infrastructura rusă crucială și rutele logistice de aprovizionare, esențiale pentru menținerea forțelor pe prima linie.
Acest lucru l-ar putea forța pe Putin să mute depozitele logistice departe de Ucraina. ATACMS este în funcțiune de peste trei decenii și este utilizat de mai multe țări, inclusiv Australia, Coreea de Sud și Polonia.