Deși războiul Moscovei a depășit 1.025 de zile, obiectivul principal de a pune stăpânire pe toată Ucraina nu a fost îndeplinit. Iar acum un pilon cheie al Rusiei primește o nouă lovitură, după ce veniturile realizate de Kremlin din exporturile de petrol au căzut cu 21% în noiembrie 2024, față de anul trecut. Putin rămâne descoperit, după ce Trezoreria americană a anunțat prin vocea secretarului său, Janet Yellen, că SUA au în vedere noi restricții asupra exporturilor energetice rusești.
Piața globală a petrolului este bine aprovizionată, cu prețuri scăzute și o cerere internațională redusă. Secretarul Trezoreriei SUA a declarat că aceasta reprezintă o oportunitate de a lua măsuri suplimentare împotriva Rusiei, potrivit Business Insider.
Sursa cheie de venituri pentru fondul de război al Kremlinului începe să se împuțineze. „Ceea ce este neobișnuit în acest moment este că piața petrolului pare să fie bine aprovizionată. Prețurile sunt relativ scăzute, cererea globală este în scădere și într-adevăr a existat o creștere a ofertei”, a declarat Yellen într-un interviu acordat Bloomberg TV.
Piețele globale ale petrolului sunt îngreunate de preocupările privind oferta și cererea ample, în parte din cauza economiei în declin a Chinei. Analiștii de la Macquarie prognozează un „surplus puternic” anul viitor din cauza creșterii ofertei non-OPEC și a creșterii cererii „sub tendință”.
Contractele futures internaționale la țițeiul Brent au scăzut cu 4% de la începutul anului până în prezent. Contractele futures West Texas Intermediate din SUA sunt cu 1% mai mici în aceeași perioadă.
„Așadar, piața globală a petrolului este mai slabă, iar acest lucru creează posibil o oportunitate de a lua măsuri suplimentare”, a declarat Yellen. Ea a spus că nu va prevedea noi sancțiuni, dar că SUA vor continua să pună presiune pe Kremlin pentru a pune capăt războiului.
Ca răspuns la știrile despre potențialele noi sancțiuni petroliere, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri că administrația demisionară Biden va lăsa o „moștenire dificilă” în relațiile dintre SUA și Rusia, potrivit agenției de presă de stat TASS.
SUA și-au strâns lațul asupra veniturilor rusești din energie. În noiembrie, SUA au sancționat Gazprombank, ultima uriașă instituție financiară rusă exceptată de la astfel de restricții. Banca gestionează tranzacții internaționale majore, inclusiv cele din sectoarele petrolului și gazelor.
Aceste evoluții marchează o abatere de la poziția menținută de SUA de la începutul războiului din Ucraina, când Grupul celor Șapte și aliații săi au impus un plafon de preț pentru energia rusă și restricții privind accesul Rusiei la serviciile occidentale de asigurare, brokeraj și maritime.
Măsurile au permis piețelor energetice globale să continue să funcționeze în mod ordonat - ceea ce previne șocurile prețurilor și inflația - dar limitează în continuare veniturile din petrol ale Rusiei.
Cu toate acestea, având în vedere că la nivel mondial există o ofertă amplă de petrol pe fondul unei încetiniri a cererii, riscul unei creșteri bruște a prețurilor este mai scăzut chiar dacă producția rusă este scoasă de pe piață, în special pe cea europeană.
Având în vedere sancțiunile occidentale împotriva sectorului său energetic, Rusia a vândut cea mai mare parte a petrolului său Indiei și Chinei. În noiembrie 2024, veniturile din petrol ale Rusiei au scăzut cu 21% față de anul trecut, pe fondul prețurilor scăzute la energie, a calculat Bloomberg folosind date oficiale.
rusia tocmai a semnat un contract cu india pe 10 ani de... Vezi tot