Planul perfid al rușilor pentru centrala nucleară Zaporojie. De ce vor să transforme un plan de urgență în realitate

Joi, 25 August 2022, ora 11:16
7016 citiri
Planul perfid al rușilor pentru centrala nucleară Zaporojie. De ce vor să transforme un plan de urgență în realitate
Cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporojie FOTO Maxar via The Guardian

Un plan detaliat a fost elaborat de Rusia pentru a deconecta cea mai mare centrală nucleară din Europa de la rețeaua electrică a Ucrainei, riscând o defecțiune catastrofală a sistemelor sale de răcire.

Liderii mondiali au cerut ca situl Zaporojie să fie demilitarizat după ce au apărut imagini cu vehicule ale armatei ruse în interiorul instalației și au avertizat anterior Rusia să nu o decupleze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua electrică rusă.

Dar Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică, a declarat pentru The Guardian într-un interviu că inginerii ruși au elaborat deja un plan pentru un comutator pe motivul planificării de urgență în cazul în care luptele ar întrerupe conexiunile de energie rămase.

„Au prezentat planul lucrătorilor de la fabrică, iar aceștia ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost deteriorarea gravă a tuturor liniilor care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul ucrainean”, a spus Kotin într-un interviu de Ziua Independenței Ucrainei, miercuri, 24 august.

El se teme că armata Rusiei vizează acum acele conexiuni pentru a transforma scenariul de urgență în realitate. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea sitului.

„Tocmai au început să facă asta, au început bombardarea, doar pentru a elimina aceste linii”, a explicat Kotin.

Alte amenințări la adresa securității nucleare din uzină includ vehicule parcate atât de apropiat în halele de turbine, încât pompierii ar avea dificultăți să le acceseze dacă izbucnește un incendiu, și o campanie de teroare împotriva lucrătorilor care au ales să rămână în prima linie.

Unul a fost bătut până la moarte, iar altul a fost atât de grav rănit încât a avut nevoie de trei luni pentru a se recupera. Peste 200 au fost reținuți, a povestit Kotin.

Conexiunile electrice ale centralei se află deja într-o situație critică, trei dintre cele patru linii principale care o conectează la rețeaua Ucrainei s-au întrerupt în timpul războiului, iar două dintre cele trei linii de rezervă care o conectează la o centrală convențională sunt, de asemenea, oprite, a spus el.

Planul rus de a o deconecta complet ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, lăsând-o dependentă de o singură sursă de electricitate pentru răcirea reactoarelor. „Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să... închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte”.

În timpul unei schimbări între sistemele de rețea, centrala s-ar baza doar pe un generator de rezervă alimentat cu motorină, fără alte opțiuni în cazul în care acesta eșuează. După doar 90 de minute fără curent, reactoarele ar ajunge la o temperatură periculoasă.

„În timpul acestei deconectari, centrala nu va fi conectată la nicio sursă de alimentare și acesta este motivul pericolului”, a atras atenția Kotin. „Dacă nu reușești să asiguri răcirea... timp de o oră și jumătate, atunci vei avea deja topirea”.

Rusia a preluat controlul fabricii din Zaporojie în martie, dar instalația este încă gestionată de muncitori ucraineni. În ultimele săptămâni, a existat o îngrijorare tot mai mare cu privire la gestionarea rusă a sitului și a crescut presiunea asupra Moscovei pentru a permite inspectorilor ONU să viziteze.

Kotin a spus că inspectorii de la ONU ar putea fi la centrală în termen de una sau două săptămâni pentru a verifica securitatea, după progresele înregistrate în negocierile cu Rusia cu privire la o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Kotin este, de asemenea, îngrijorat de riscul de incendiu din cauza vehiculelor din halele turbinelor, care stau lângă cele două reactoare încă în funcțiune. Într-o hală sunt 14 camioane, iar în alta cel puțin șase, i-au spus surse de la uzină.

„În cazul în care este un incendiu în sala turbinelor nici nu ai posibilitatea de a-l stinge sau de a atenua consecințele acestui incendiu, pentru că pompierii nu pot intra, pentru că orice intrare este blocată de camioane”, a spus el.

Orice incendiu s-ar putea extinde apoi spre clădirile reactorului, unde un incendiu ar avea implicații dezastruoase mult dincolo de regiunea imediată.

Citește și:
Rușii au atacat cu rachete, în plină noapte, orașele Krivoi Rog și Zaporojie. Autoritățile ucrainene anunță bilanțul pierderilor VIDEO
Rușii au atacat cu rachete, în plină noapte, orașele Krivoi Rog și Zaporojie. Autoritățile ucrainene anunță bilanțul pierderilor VIDEO
Luni, 5 decembrie, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat lovituri masive cu rachete asupra orașelor Krivoi Rog și Zaporojie. Țintele ocupanților ruși au fost instalațiile...
Macron va discuta ”în curând” cu Putin la telefon probleme de securitate ale sectorului ”nuclear civil” din Ucraina
Macron va discuta ”în curând” cu Putin la telefon probleme de securitate ale sectorului ”nuclear civil” din Ucraina
Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă, că va vorbi "în curând” cu Vladimir Putin despre probleme de securitate din jurul sectorului "nuclear civil” din Ucraina, după ce discuta, duminică,...