„Planul de pace” al lui Trump pentru Ucraina, dezvăluit de vicepreşedintele său. La ce ar trebui să renunțe pentru suveranitate

Vineri, 13 Septembrie 2024, ora 16:57
6655 citiri
„Planul de pace” al lui Trump pentru Ucraina, dezvăluit de vicepreşedintele său. La ce ar trebui să renunțe pentru suveranitate
J.D.Vance, candidatul republican la vicepreședinția SUA/ FOTO Facebook/Senator JD Vance

Candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, a declarat într-un interviu pentru ABC News, pe 12 septembrie, că planul lui Donald Trump de a pune capăt războiului declanșat de Putin ar putea include, printre alte aranjamente, stabilirea unei zone speciale demilitarizate între Ucraina și Rusia, informează Kyiv Independent.

Cunoscut pentru simpatia sa publică de lungă durată pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru criticile sale repetate la adresa ajutorului SUA pentru Ucraina, Trump a susținut în timpul campaniei sale prezidențiale că va pune capăt războiului în 24 de ore dacă va fi ales, deși a refuzat să ofere detalii despre planul său.

Presa americană a indicat că Trump a sugerat în privat că va pune capăt războiului Rusiei făcând presiuni asupra Ucrainei să cedeze Crimeea și Donbasul Moscovei. El a mai spus public, în mai 2023, că nu va garanta continuarea asistenței în apărare Ucrainei dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

Potrivit lui JD Vance, Trump ar putea aduce rușii, ucrainenii și europenii la masa negocierilor pentru „a-și da seama cum arată un acord pașnic”.

Detalii despre un posibil plan au fost date de candidatul republican pentru funcţia de vicepreşedinte. Potrivit lui J.D. Vance, o soluţie pentru încheierea războiului din Ucraina ar fi îngheţarea actuală a liniei frontului dublată de un angajament ca Ucraina să nu adere la NATO.

„Va fi o zonă demilitarizată care va fi puternic fortificată pentru a împiedica ruşii să invadeze din nou”, a explicat Vance. Ucraina și-ar păstra suveranitatea, dar în același timp ar trebui să dea garanții Rusiei că nu va adera la NATO sau la alte instituții aliate, a adăugat acesta. Aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei se află în prezent sub ocupaţie rusă.

Reconstrucţia post-conflict

Un aspect important al planului ar fi implicarea financiară a Germaniei şi a altor state europene în reconstrucţia Ucrainei. Această abordare ar transfera o parte din responsabilitatea financiară de la contribuabilii americani către partenerii europeni.

Vance susţine că acest plan ar putea fi bine primit de toate părţile implicate: "Rusia doreşte încheierea conflictului. Ucraina caută o soluţie pentru încetarea ostilităţilor. Europa (...) este interesată în stabilizarea preţurilor la energie".

În timpul interviului, Vance a mai susținut că „Rusia nu ar fi trebuit să atace Ucraina, dar că și Ucraina are „multe probleme cu corupția”.

„Are mult de-a face cu banii, să fim sinceri”, a susținut Vance, adăugând că multe războaie încep din cauza „luptei pentru resurse”. Vance a descris Ucraina drept o „țară bogată în resurse”.

Vance a fost deschis cu privire la opoziția sa față de ajutorul SUA pentru Ucraina. El a spus în repetate rânduri că „nu-i pasă de Ucraina”, inclusiv la doar câteva zile după începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

De asemenea, Vance a disprețuit în mod repetat Ucraina și și-a exprimat refuzul de a continua sprijinul SUA în mesaje text schimbate cu teoreticianul conspirației de extremă-dreapta Charles Johnson, a informat Washington Post.

Potrivit mesajelor, pe care Johnson le-a împărtășit cu Washington Post, Vance a spus în octombrie 2023: „ Omule, nici măcar nu voi primi apeluri din Ucraina”. Schimbul de mesaje a avut loc în momentul în care republicanii din Congres au început să blocheze un pachet de ajutor pentru Ucraina, un impas care a continuat câteva luni.

Ce ar trebui să facă liderii europeni dacă Trump este ales președintele SUA. Recomandările experților în securitate
Ce ar trebui să facă liderii europeni dacă Trump este ales președintele SUA. Recomandările experților în securitate
Europa, Regatul Unit și Ucraina trebuie să își „protejeze” urgent securitatea colectivă de Trump prin înființarea unei „bănci NATO” pentru a sprijini cheltuielile de apărare,...
”Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze rusești”. Mesajul ferm al comisarului european pentru Energie
”Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze rusești”. Mesajul ferm al comisarului european pentru Energie
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, le-a spus jurnaliştilor marți, 15 octombrie, că blocul comunitar va putea înlocui fluxul de gaze ruseşti care trece prin Ucraina către Europa...
#razboi Ucraina, #ruia invazie, #plan de pace, #Donald Trump, #jd vance , #Razboi Ucraina
  1. ”Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze rusești”. Mesajul ferm al comisarului european pentru Energie
  2. În două luni, Rusia a eliberat aproape un sfert din teritoriul pierdut în fața ucrainenilor în Kursk
  3. Turcia cere sancțiuni internaţionale împotriva Israelului. „Trebuie să boicotăm, să nu mai primească niciun sprijin”
  4. De ce învățământul nu mai e un domeniu atractiv pentru tineri. Date îngrijorătoare: ”Cea mai mare problemă este reticența la schimbare”
  5. ”Netanyahu să nu uite că ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”. Avertismentul unui lider european, după atacurile asupra Libanului
  6. Cum încearcă Rusia „să șteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”. Declarația Consiliului Europei
  7. Soldații nord-coreeni vor lupta în „batalionul special Buriat” al Rusiei. Misiunile în care ar putea fi implicat
  8. Condiția pusă de SUA Israelului pentru a nu pierde ajutorul militar. „Acțiuni urgente și susținute”
  9. Odesa, în vizorul Kremlinului. O săptămână de atacuri asupra instalațiilor portuare
  10. Cum au preluat hackerii controlul aspiratoarelor robot din mai multe orașe americane. Aparatele au început să strige insulte