UPDATE Ucraina nu confirmă planul de pace făcut public de Financial Times: ”Reprezintă doar poziția părții ruse”

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 18:44
13931 citiri
UPDATE Ucraina nu confirmă planul de pace făcut public de Financial Times: ”Reprezintă doar poziția părții ruse”
Negocieri Ucraina-Rusia pentru oprirea războiului FOTO Twitter / Nexta TV

Mihailo Podoliak, principalul consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a făcut precizări miercuri, 16 martie, despre draftul planului de pace cu Rusia, publicat de Financial Times.

Într-o postare pe Twitter, oficialul ucrainean a transmis că materialul publicat este doar un draft al planului de pace al Rusiei.

”Financial Times a publicat un proiect care reprezintă solicitările părții ruse. Nimic mai mult. Ucraina are propriile poziții. Singurul lucru pe care îl confirmăm în această etapă este încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din mai multe țări”, a transmis Podoliak.

Știrea inițială

Negocierile din ultimele zile între Rusia și Ucraina pentru încetarea războiului au dus la o primă versiune a planului de pace, potrivit Financial Times.

Citând trei surse apropiate discuțiilor, planul de pace ar avea 15 puncte, printre care s-ar afla încetarea focului, retragerea trupelor rusești și renunțarea Kievului la aderarea la NATO.

Potrivit acordului, Kievul s-ar angaja să nu găzduiască baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au declarat sursele cotidianului economic britanic.

Într-un răspuns la informațiile publicate în Financial Times, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Psekov, a transmis că ”este prea devreme să dezvăluie orice set de potențiale acorduri între Moscova și Kiev privind soluționarea conflictului din Ucraina”, notează agenția de presă rusă RIA.

Miercuri, președinția ucraineană a precizat că țara sa a cerut ”garanţii de securitate absolute” în faţa Rusiei, respingând ideea unui ”model de neutralitate suedez sau austriac” avansat de Moscova. Volodimir Zelenski a dat de înțeles că Ucraina ar putea renunța la aderarea la NATO.

”Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat președintele ucrainean.

Citește cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Austria și Suedia au armate mici echipate pentru a coopera cu NATO. Ele sunt cele mai mari state membre UE care nu fac parte din NATO, printre care se mai numără și Finlanda, vecina Rusiei al cărei statut neutru din perioada Războiului Rece a fost respins ca model de urmat de Kiev din cauză că nu oferă suficientă protecție, potrivit Digi24.

Mihailo Podoliak, unul dintre negociatorii ucraineni, a descris modelul urmat de Austria și Suedia drept ”un acord rigid cu un număr de state garant care își asumă obligații legale clare pentru a preveni în mod activ atacurile”.

Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#razboi Ucraina, #plan de pace, #aderare NATO, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina