Administrația președintelui american Joe Biden urmărește să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei pe linia frontului cât mai mult posibil înainte de expirarea mandatului său prezidențial în ianuarie, scrie Wall Street Journal, citând un înalt oficial american care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Știrea a venit la câteva zile după ce administrația Biden ar fi trimis Congresului un raport clasificat privind strategia sa pentru războiul din Ucraina. Momentan, nu sunt disponibile detalii despre plan.
Casa Albă discută despre cel mai bun mod de a ajuta Kievul în următoarele patru luni, indiferent de cine câștigă alegerile, a scris WSJ.
Deciziile includ eventuala ridicare a unor restricții privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din interiorul Rusiei, o măsură ale cărei detalii Biden ar fi în curs de finalizare.
Asistenții lui Biden nu își fac iluzii că Ucraina poate câștiga războiul până pe 20 ianuarie, când un nou președinte preia Casa Albă, și au așteptări moderate pentru ceea ce cred că poate realiza Kievul în următoarele patru luni. Oficialii americani au mai spus că nu împing Ucraina spre discuții de pace și nu încearcă să dicteze planuri pentru ostilități.
„(Scopul este de a) îmbunătăți poziția strategică a Ucrainei în cea mai mare măsură posibilă de acum și până la sfârșitul mandatului”, a declarat un înalt oficial al administrației.
Potrivit oficialilor americani, administrația Biden dorește ca Ucraina să se concentreze pe oprirea avansului rusesc în estul țării de-a lungul liniilor de luptă actuale. Aceștia sunt îngrijorați de faptul că, prin trimiterea de trupe pentru a desfășura o operațiune în regiunea Kursk din Rusia, Kievul „și-a dispersat puținele forțe și s-a vulnerabilizat în est”, a scris WSJ.
Rusia a lansat recent un contraatac în regiunea rusă în dificultate, care a fost parțial deținută de forțele ucrainene de la începutul incursiunii transfrontaliere din 6 august.
În timp ce Moscova a susținut că a recucerit 10 așezări până la 12 septembrie, Pentagonul a declarat că această contraofensiva împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk este „marginală” în acest stadiu.
Strategia administrației Biden „seamănă foarte mult cu o descriere a unui alt război nesfârșit”, deoarece „nu poate trimite suficiente arme pentru a face diferența pe câmpul de luptă și nu are o idee clară despre care ar trebui să fie scopul final”, a spus Rachel Rizzo, de la Atlantic Council.
Acum, SUA iau în considerare posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din Rusia. Dar este puțin probabil ca acest lucru să mulțumească Kievul, care a îndemnat administrația Biden să facă asta de luni de zile. Pentagonul a refuzat deoarece consideră că impactul va fi limitat și din cauza îngrijorărilor legate de propriul stoc, au spus oficialii.
La începutul acestui an, administrația a reușit să asigure un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, suficient pentru a sprijini armata ucraineană în următoarele luni, dar este puțin probabil ca acest nivel de finanțare să continue în viitor, indiferent de cine ocupă Casa Albă.
Anterior, WSJ a scris că oficialii occidentali doresc ca Ucraina să definească obiective realizabile pentru război și să formuleze un plan credibil pentru ceea ce poate obține în următorul an de război. Oficiali europeni de rang înalt afirmă că Kievului i s-a spus că o victorie completă a Ucrainei ar necesita un sprijin de sute de miliarde de dolari din partea Occidentului, ceea ce nici Washingtonul, nici Europa nu pot oferi în mod realist.