Președintele Ilie Bolojan a plecat la Paris cu o cursă de linie pentru întâlnirea cu liderii europeni. Pacea din Ucraina, subiectul fierbinte al reuniunii

Miercuri, 19 Februarie 2025, ora 10:42
4245 citiri
Președintele Ilie Bolojan a plecat la Paris cu o cursă de linie pentru întâlnirea cu liderii europeni. Pacea din Ucraina, subiectul fierbinte al reuniunii
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan FOTO: Captură video/Facebook/Ilie Bolojan

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a plecat miercuri dimineaţă, 19 februarie, la Paris, cu o cursă de linie, pentru a participa la reuniunea organizată la Palatul Elysee pe tema războiului din Ucraina.

Bolojan este însoţit de Luminiţa Odobescu, consilier prezidenţial pentru afaceri europene.

O nouă rundă de discuții

Preşedintele Ilie Bolojan va participa la o nouă rundă de discuţii a liderilor europeni pe tema situaţiei războiului din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Reuniunea de la Paris din 17 februarie a fost iniţiată de Preşedintele Franţei Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus, care i-a inclus pe Preşedintele Consiliului European, Preşedinta Comisiei Europene, Secretarul General al NATO şi un număr de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.

”România, în calitatea sa dublă - vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi ţară care a oferit constant şi de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic şi militar ţării vecine, are un interes direct în continuarea susţinerii colective europene şi euro-atlantice pentru Ucraina, că răspuns la războiul brutal şi ilegal de agesiune din partea Federaţiei Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanţilor, în primul rând Preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice”, arată MAE.

Totodată, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigura preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Formate regionale cum sunt şi cele propuse şi animate de România, de exemplu B9 sau Iniţiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună.

”România a fost informată asupra conţinutului discuţiei. Urmează noi reuniuni la care România va participa”, subliniază MAE.

Pe cine a mai invitat Franța

Franţa va găzdui miercuri o a doua reuniune pentru a discuta despre Ucraina şi securitatea europeană, dar de data aceasta a invitat ţări europene care nu au fost prezente la începutul acestei săptămâni, între care şi România, precum şi cu aliatul din NATO Canada, au declarat marţi surse diplomatice citate de Reuters.

De altfel, informaţia privind iniţierea unei a doua reuniuni la Paris pe tema războiului din Ucriana a fost furnizată, cu două zile în urmă, de către ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.

„Nu ne este pusă răbdarea mult la încercare, pentru că la sfârşitul acestor prevederi de astăzi, din această după-amiază, care încep peste o oră la Paris, preşedintele Franţei va comunica cu conducerea statului român. Există, de asemenea, posibilitatea ca nu peste mult timp tot preşedintele Macron să organizeze un al doilea grup de lucru, o a doua întâlnire, la care de această dată să participe şi România”, declara, luni, Emil Hurezeanu.

Ministrul de Externe preciza că luni la Paris nu au fost nici ţările baltice, nici ţările din sud-estul Europei - Bulgaria, Grecia, Croaţia.

„Există un mandat tacit, încercat, însă verificat, de reprezentare. Polonia este ţara flancului estic, care - n-ar fi prima oară - reprezintă şi interesele noastre, care suntem al doilea mare pilon după Polonia şi interesele ţării baltice, pe acest flanc estic de securitate europeană şi atlantică”, explica Emil Hurezeanu.

Macron îl "urechează" pe Putin pentru că trage de timp și în Ucraina mor oameni. "Trebuie să accepte acum propunerea de armistițiu"
Macron îl "urechează" pe Putin pentru că trage de timp și în Ucraina mor oameni. "Trebuie să accepte acum propunerea de armistițiu"
Emmanuel Macron, președintele Franței, a cerut vineri, 14 martie, Rusiei "să accepte propunerea americano-ucraineană de încetare a focului pentru 30 de zile" și să "pună capăt abuzurilor"...
Arme nucleare în România? Ce a răspuns președintele Bolojan despre scenariul propus de Polonia
Arme nucleare în România? Ce a răspuns președintele Bolojan despre scenariul propus de Polonia
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat, vineri, că pentru fiecare ţară este importantă securitatea şi siguranţa ei, dar consideră că România nu ar trebui să ceară în acest...
#razboi Ucraina, #ilie bolojan, #reuniune Paris, #pace Ucraina, #Emmanuel Macron presedinte francez , #stiri Ilie Bolojan
  1. Lasconi despre proiectul care va face "un pic de curăţenie". "Avem soluţii pentru ca fake news-ul să fie dat jos de pe TikTok în maximum 15 minute"
  2. Lasconi insistă că voturile pentru Georgescu, de anul trecut, au fost corecte. "Românii au ales să voteze un candidat care se dădea drept salvator şi mare patriot"
  3. Candidatul care a obținut doar 0.16% din voturi la scrutinul din noiembrie s-a înscris din nou în cursa electorală
  4. Mario Nawfal, influencer apropiat de Musk, critică decizia autorităților române de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă: "Este aceasta UE liberă?"
  5. Elena Lasconi se declară mândră de manifestanții pro-UE din Piața Victoriei. ”Mă bazez pe românii care doresc să rămânem în Uniunea Europeană”
  6. Remus Pricopie și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. Cum vrea să schimbe legea electorală din temelii
  7. Candidatura lui Victor Ponta, contestată pentru a 3-a oară la CCR. Duminică, decizia finală
  8. Candidatura lui George Simion, contestată la CCR. Ce acuzații i se aduc și când va fi dată decizia finală
  9. România poate construi nave maritime și echipamente militare atât pentru propria armată, cât și pentru export, susține Nicușor Dan
  10. Anamaria Gavrilă, din fața sediului BEC: ”Candidatura mea nu este pe persoană proprie, este pentru români” VIDEO