Povestea a două orașe ucrainene. Scene de zi cu zi dintr-un război trăit diferit

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 21:50
3450 citiri
Povestea a două orașe ucrainene. Scene de zi cu zi dintr-un război trăit diferit

Modul în care ucrainenii trăiesc războiul cu Rusia depinde foarte mult de unde locuiesc. În est, oamenii din Donbas se confruntă cu bombardamente zilnice și cu un avans rusesc. Vestul țării, în ciuda sirenelor zilnice de raid aerian și a unui val recent de lovituri cu rachete, își caută viața normală.

Duminică, 26 iunie, doi reporteri Christian Science Monitor, una dintre cele mai reputate publicații americane, au petrecut ziua la Liov, în vestul îndepărtat al Ucrainei, respectiv la Bahmut, în estul îndepărtat, și și-au înregistrat observațiile. Acestea sunt scene dintr-un război împărțit acum în două.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

7:45, Bahmut: Pe drumul spre oraș, două dube verzi sunt marcate cu numărul „300” – codul că transportă răniți. Vehiculele militare sunt poziționate de-a lungul asfaltului, transportând trupe și lansatoare de rachete către linia frontului.

08:45, Bahmut: La Biserica Ortodoxă Rusă a Bunei Vestiri cu cupolă de aur, credincioșii stau în mijlocul icoanelor ornamentate și respiră aerul infuzat cu tămâie. Un preot, care ține în mână o Biblie groasă și un crucifix emailat, spune că congregația sa „se roagă pentru pace”.

Sunetul schimburilor de artilerie și rachete erupe la fiecare câteva secunde în afara orașului, creând un fundal amenințător. Cetăţenii din Bahmut se aşteaptă să fie următoarea prioritate a Rusiei în Donbas. Orașul este deja o țintă.

9:15, Liov: La Svit Kavy („Lumea cafelei”) durează 15 minute după deschidere pentru a veni primul client. Locuitorii din Liov se trezesc târziu în weekenduri și chiar mai târziu în timpul stării de asediu din timpul războiului din Ucraina. Sub copertina mică a cafenelei, cu vedere la o grădină de trandafiri, oamenii se bucură de cafea și cornuri.

9:30, Bahmut: În mijlocul unui grup de chioșcuri metalice, proprietarul magazinului, Serhii, varsă un sac de pâine uscată pentru o mulțime de porumbei zgomotoși. Cu trei dinți aurii și o cicatrice pe nas, el spune că nu știe dacă bombardarea afectează aceste „păsări ale păcii”. Dar câinele lui, Elza, se ascunde de zgomot.

Elza a aparținut fiului lui Serhii până când acesta a fugit în Europa, la sfârșitul lunii martie, din Mariupol, un oraș din sud, distrus de câteva săptămâni de bombardamente rusești. Mai mult de jumătate din magazinele din Bahmut s-au închis, spune el, iar afacerile devin „din ce în ce mai proaste”. „Nu mă îndepărtez de optimismul meu”, spune, totuși, Serhii.

9:30, Liov: Statuile de aur ale îngerilor și sfinților stau pe stâlpii din interiorul bisericii Bernardine din Liov, până la o frescă din tavan a Înălțării. „Rugați-vă pentru pace, rugați-vă pentru libertate, rugați-vă pentru Iisus, rugați-vă pentru armată”, scandează preotul. „Iisuse, ai milă de noi”, îi cântă congregația.

Apelul și răspunsul continuă timp de câteva minute. „Dumnezeu dorește ca noi toți să avem pace”, spune preotul.

10:20, Bahmut: La un spital militar, tensiunea este mare, iar tărgile pătate de sânge vorbesc despre un număr zilnic de morți la nivel național de 100 până la 200 de soldați ucraineni.

Grygorii, un paznic în uniformă, cu o barbă gri, este poreclit Hottabych pentru asemănarea lui cu un personaj de film pentru copii din epoca sovietică. „Nu ne distrăm prea mult aici”, spune el.

Apoi le dă ordine soldaților să-și parcheze mașinile sub copaci „ca să nu poată fi văzuți din cer”.

10:45, Bahmut: Peste stradă, un grup de soldați așteaptă vești despre un tovarăș care a suferit o contuzie. Volodimir Doroșenko, care s-a oferit voluntar pentru serviciu în ziua în care Rusia a invadat, se numără printre aceștia. Unitatea sa s-a desfășurat prima dată în Irpin, un oraș de navetiști din regiunea Kiev.

Deși Irpin a fost în mare parte distrus de artileria rusă, „intensitatea bombardamentelor nu a fost deloc asemănătoare cu cea de aici”, spune el, cu spatele mașinii sale civile pline cu grenade propulsate de rachete și blindaje corporale.

Trupele ucrainene se află în clădiri abandonate din partea de nord goală a orașului, pline de cratere de obuze. „Fii foarte atent”, spune un soldat poreclit Boroda, care a coborât dintr-o dubă pentru a verifica acreditările presei. "Nu este sigur aici".

11:00, Liov: A doua sirenă de raid aerian a zilei suna în timp ce Zinovii stă în fața bisericii cu fiul său. În jurul ghiozdanului său negru, tatăl poartă o coroană de flori galbene și albastre, despre care se crede că aduc siguranță. „Când aștepți personal acest ajutor de la Dumnezeu, el va veni cu siguranță și va aduce pace”, spune el. El crede că oamenii din Donbas ar trebui să facă la fel.

11:20, Bahmut: Un agent de securitate pe nume Sasha stă la o stație de reparații de troleibuz, lângă o fabrică sovietică ciuruită de artilerie. „Trebuie încă să trăim cumva, deși sunt împușcături peste tot”, spune Sasha. În interior, un mecanic strânge piulițele de pe roțile autobuzului. Nu a fost o sirenă de raid aerian toată ziua.

11:30, Liov: Lângă o stație de tramvai, un soldat stă de pază cu o pușcă în spate și un AirPod la ureche.

13:25, Bahmut: O rundă de artilerie se aude alarmant de aproape, iar toți cei aflați într-o stație de autobuz tresar de frică.

„Este neplăcut, desigur”, spune Olha Mytnyk, un instructor de lupte sumo care așteaptă autobuzul. Pe telefonul ei, doamna Mytnyk arată videoclipuri cu cursuri pe care le-a predat copiilor, pe o coloană sonoră a piesei „Poker Face” a lui Lady Gaga.

„M-am descurcat cu asta. Am învățat să trăiesc cu asta”, spune ea. „Dar nu mă pot obișnui cu asta”. Din geanta ei de designer, o femeie într-o rochie albastră strâmtă și cu ochelari de soare scoate o sopilka – instrumentul tradițional de suflat din lemn al Ucrainei – și începe să cânte.

13:30, Liov: În ziua lui liberă din această săptămână, Andrii Sydorov așteaptă ca tura soției sale să se încheie la o galerie de artă. Stând pe o bancă sub un copac mic, el spune că cei doi au fugit de casa lor din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, în martie, când rușii au bombardat centrala nucleară a orașului.

Fiica lor învață la Liov și amândoi și-au găsit cu ușurință de lucru. „Viețile noastre sunt aproape normale”, spune domnul Sydorov. „Ne-ar plăcea foarte mult să ne întoarcem acasă. Dar evident că nu putem”.

13:50, Bahmut: Mai multe explozii se aud în apropiere și Anton, în vârstă de 4 ani, iese repede dintr-un loc de joacă din parc și se grăbește la mama sa, Elena.

"Hai acasă! Hai acasă!" spune el trăgând-o de braț.

Acasă, băiatul îi spune „inima mea este frântă” de sunetele războiului. El știe cine este președintele rus Vladimir Putin, spune Elena: „Cel care ordonă bombardarea Ucrainei”.

14:45, Liov: Într-un skate park de lângă stația de pompieri, câțiva adolescenți merg cu scuterele pe rampe metalice. Unii își răsucesc ghidonul, alții și piciorul. Fără cămașă, un adolescent își sună prietenii că tocmai a învățat un nou truc. Ei așteaptă și privesc.

15:50, Bahmut: Pentru familia Oksanei Shpachenko, patru luni de război sunt suficiente. Se urcă într-o dubă galbenă de evacuare condusă de organizația caritabilă ucraineană Help People. Furgoneta are loc pentru 18 persoane, dar doar șase sunt la bord – o situație care se poate schimba în curând. Războiul se apropie tot mai mult de Bahmut, iar forțele militare ucrainene se revarsă în zonă. În cele din urmă, spune doamna Shpachenko, decizia de a pleca a fost „rapidă”.

19:15, Liov: Este un carnaval de stradă pe bulevardul lung din afara operei. La unul dintre standuri, un vânzător a instalat ținte de hârtie ale domnului Putin.

La o jumătate de kilometru mai jos, într-un parc pentru câini, Ivan Bolgarov stă lângă micul său câine maro cu negru, Marka. „Mi-am dorit doar cineva care să-mi distragă atenția, cineva căruia să-i pese”, spune domnul Bolgarov, care l-a adoptat pe Marka în martie. „Când te trezești că trebuie să îngropi mai mulți prieteni într-o lună decât ai făcut toată viața, trebuie să ai ceva care să echilibreze asta”.

21:30, Liov: Mesele în aer liber de pe strada Virmenska, în apropiere de centrul orașului, sunt pline, dar nu vor fi pentru mult timp. În weekendurile dinaintea războiului, oamenii stăteau adesea afară până la miezul nopții. Acum restaurantele se închid până la ora 22:00.

Yulia Malish tocmai a terminat cina cu doi prieteni. Ziua ei a început cu vestea că o rachetă a lovit un apartament din Kiev, rănind șase persoane și ucigând una. „M-am adaptat deja la noua realitate”, spune doamna Malish. „Dar, pe de altă parte, eram încă foarte emoționată.” Chelnerii ridică scaune în spatele ei și curăță mesele sub șiruri de lumini colorate.

Este aproape ora de închidere a Liovului, iar doamna Malish și prietenii ei trebuie să ajungă acasă înainte de ora 23:00.

Și-a petrecut ziua navigând pe Instagram, plimbându-și câinele, relaxându-se acasă și ieșind să mănânce cu prietenii. Mai mult sau mai puțin, spune ea, a fost o zi destul de obișnuită.

Citeste si:
Motivul real pentru care negocierile între Ucraina și Rusia s-au suspendat. Expert: Ipoteza ”teritorii pentru pace” este total exclusă acum
Motivul real pentru care negocierile între Ucraina și Rusia s-au suspendat. Expert: Ipoteza ”teritorii pentru pace” este total exclusă acum
După cinci luni de război în Ucraina și câteva încercări nereușite de a negocia o încetare a focului, pare că nimeni nu mai vrea să discute despre oprirea conflictului. Rusia vrea în...
Erdogan se întâlnește cu Zelenski în Ucraina. Când este programată întrevederea la care va participa și secretarul general al ONU
Erdogan se întâlnește cu Zelenski în Ucraina. Când este programată întrevederea la care va participa și secretarul general al ONU
Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale...
Comentarii