Cine este primul lider asiatic care merge în Ucraina și Rusia, pe fondul războiului

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 23:47
3166 citiri
Cine este primul lider asiatic care merge în Ucraina și Rusia, pe fondul războiului
Joko Widodo, președintele Indoneziei FOTO Twitter

Preşedintele indonezian Joko Widodo va vizita Ucraina şi Rusia la sfârşitul acestei luni, după ce va participa la summitul Grupului celor Şapte (G7) din Germania, a anunțat ministrul de Externe Retno Marsudi, miercuri, 22 iunie.

Înaltul diplomat al Indoneziei a declarat, la o conferință de presă, că Widodo va purta discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în capitala ucrainei Kiev, înainte de a-și continua călătoria la Moscova, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Descriind vizitele ca fiind efectuate într-o „situație anormală”, Retno a spus că Widodo „a ales să încerce să contribuie și să nu păstreze tăcerea” pe fondul „situației complicate și al problemelor complexe” cu care se confruntă lumea.

El este actualul președinte al G-20 și membru al Grupului Campion al Grupului Global de Răspuns la Criză, format de Secretarul General al Națiunilor Unite.

„Vizita președintelui arată preocupările cu privire la problemele umanității; (el) încearcă să contribuie la abordarea crizei alimentare cauzate de război, al cărei impact este resimțit de toate țările, în special de țările în curs de dezvoltare și cu venituri mici, și susține spiritul de pace”.

Widodo va deveni astfel primul lider asiatic care vizitează ambele țări pe fondul războiului în curs, scrie agenția Nikkei.

Președintele indonezian ar putea discuta problema mișcării Rusiei de a bloca Odesa, care reduce drastic transporturile de alimente din Ucraina, principalul producător mondial al unor mărfuri precum grâul și porumbul.

Întâlnirile celor 20 de economii majore ale lumii din acest an au fost umbrite de războiul din Ucraina, Indonezia, în calitate de actual președinte, încercând să caute un echilibru al intereselor între membri, mai ales pe fondul amenințărilor din partea unor țări occidentale de a boicota summitul și de a face eforturi pentru excluderea Rusiei.

În aprilie, Indonezia a declarat că îl va invita și pe Zelenski la Summitul liderilor G-20 de la Bali, din noiembrie.

Widodo va participa la un summit G7 care va avea loc în perioada 26-28 iunie înainte de a călători la Kiev și Moscova și de a-și încheia călătoria în străinătate la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

Indonezia nu este membră a G7, dar este invitată de gazda summitului, Germania, ca una dintre țările partenere ale blocului, alături de Argentina, India, Senegal și Africa de Sud. G7 cuprinde Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

#razboi Ucraina, #ucraina rusia, #Indonezia, #G20 , #Razboi Ucraina