Prima vizită a unui ministru israelian în Ucraina de la începutul invaziei ruse

Joi, 16 Februarie 2023, ora 12:13
2044 citiri
Prima vizită a unui ministru israelian în Ucraina de la începutul invaziei ruse
Şeful diplomaţiei israeliene Eli Cohen a sosit joi dimineaţa la Kiev FOTO Twitter / Eli Cohen

Şeful diplomaţiei israeliene Eli Cohen a sosit joi dimineaţa, 16 februarie, la Kiev, transmit France Presse şi Reuters. Aceasta este prima vizită în Ucraina a unui ministru din Israel de la începutul războiului.

"Am fost alături de poporul ucrainean şi de Ucraina în ultimul an", a declarat Cohen la sosire, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe israelian.

În programul ministrului sunt prevăzute întâlniri cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi redeschiderea ambasadei israeliene.

"Astăzi ridicăm drapelul Israelului la ambasada israeliană din Kiev, care îşi va relua activitatea continuă, cu scopul de a întări relaţiile între ţări", mai arată comunicatul citat.

Din 24 februarie 2022, când trupele ruseşti au invadat Ucraina, Israelul a încercat să îşi păstreze neutralitatea. AFP apreciază că unul din motivele importante pentru această atitudine este prezenţa armatei ruse în Siria. Reuters reaminteşte că din 2015, când israelienii au lovit obiective presupus iraniene de pe teritoriul sirian, între Rusia şi Israel există o linie directă de coordonare militară. Ambele agenţii citate menţionează că israelienii au legături speciale cu Moscova: în Israel trăiesc peste un milion de evrei originari din fosta Uniune Sovietică.

În ciuda insistenţelor lui Zelenski, Israelul nu a furnizat până acum Ucrainei armament, ci doar ajutoare umanitare şi echipamente de protecţie. La începutul lui februarie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara ia în considerare un ajutor militar, însă s-a oferit în acelaşi timp să medieze conflictul.

Rusia a reacţionat avertizând Israelul, prin ministerul de externe, că orice arme livrate de alte ţări Ucrainei sunt considerate "ţinte legitime pentru forţele armate ruse".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
Schimbare dramatică în războiul din Ucraina: Putin a schimbat țintele pentru a aduce mai multă durere
Schimbare dramatică în războiul din Ucraina: Putin a schimbat țintele pentru a aduce mai multă durere
Deși războiul lui Putin a depășit borna celor 2 ani, Rusia nu și-a putut îndeplini obiectivele inițiale de a subjuga țara vecină din cauza eșecurilor armatei roșii. Acum conflictul...
#razboi Ucraina, #ministru israelian, #kiev, #eli cohen , #Razboi Ucraina