Cum a decurs prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani. Cronologia evenimentelor care au uluit întreaga lume FOTO VIDEO

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 08:30
4098 citiri
Cum a decurs prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani. Cronologia evenimentelor care au uluit întreaga lume FOTO VIDEO
Mulți ucraineni se pregăteau pentru apărare FOTO X

Astăzi, 24 februarie 2024, se împlinesc doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă.

Ziua în care ucrainenii trebuiau să lupte pentru libertatea și independența lor a fost urmărită de întreaga lume. Iată principalele evenimente ale acelei zile.

Ora 00.50: Preşedintele Voloimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor şi cetăţenilor Rusiei. „Știm sigur, nu avem nevoie de război, nici rece, nici cald, nici hibrid. Dar dacă trupele ruse ne atacă, dacă vor încerca să ne ia țara, libertatea, viața noastră, viața copiilor noștri, ne vom apăra. Nu ataca, apără-te. Pe măsură ce avansați, ne veți vedea fețele”, a spus șeful statului.

Până la căderea nopții, spațiul aerian de deasupra Ucrainei era complet închis pentru zborurile aviației civile.

La ora 4:30 dimineața, primele blindate rusești au încercat să intre pe teritoriul Ucrainei - unități obișnuite de polițiști de frontieră au intrat în luptă cu ei. Apoi, au intrat unități ale forțelor armate ruse, au început luptele active, în special, la punctul de control Kalanchak de la granița administrativă cu Crimeea.

La 4:50: dictatorul rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale în Ucraina”. Scopul declarat era acela de a proteja oamenii care au fost supuși abuzurilor și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani.

Imediat după aceea, trupele ruse au atacat Ucraina de-a lungul întregii linii de frontieră - în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv și Jytomyr, din partea Crimeei, Donbas și au intrat, de asemenea, în Kiev și în regiunea de la granița Belarusului.

Ocupanții au lansat atacuri cu rachete asupra Harkov, Odesa, Kiev, Jytomyr, Brovary, Herson, Nilolaev, Dnipro și Zaporojie, Uman, Jașkov.

Numărului de rachete trase - cel puțin 67 de unități - a devenit una dintre cele mai mari probleme.

Ora 06.10: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate și Apărare Națională. În jurul orei 7 dimineața, șeful statului s-a adresat poporului ucrainean.

„Astăzi se cere liniște de la voi, de la fiecare dintre voi. Stați acasă dacă este posibil. Lucrăm, lucrează armata, lucrează întreg sectorul de securitate al Ucrainei. Eu, Consiliul de Securitate Națională, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei vom fi mereu în legătură cu dumneavoastră... Nu vă panicați! Suntem puternici, suntem pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți. Pentru că suntem Ucraina. Glorie Ucrainei!". Președintele a anunțat, de asemenea, introducerea legii marțiale.

Ora 7:40: invadatorii ruși au spart zona de excludere a Cernobîlului. Echipele de securitate a centralei nucleare de la Cernobîl s-au angajat în luptă cu teroriștii ruși.

Începând cu 8 dimineață, se știa că cinci avioane și un elicopter ale invadatorilor ruși au fost doborâte.

În plus, dimineața Rada Supremă a votat introducerea legii marțiale în Ucraina începând cu 24 februarie.

La aproximativ ora 10, trupele ruse au fost reperate pe șoseaua de centură de lângă Harkov. Au instalat acolo blocaje rutiere, baricade și tancuri, iar o oră mai târziu au încercat să pătrundă în oraș. Cu toate acestea, au întâmpinat rezistență încăpățânată din partea apărătorilor orașului.

În jurul orei 11, apărătorii insulei Șerpilor din sudul Ucrainei au refuzat să se predea, chiar și în fața amenințării crucișătorului „Moskva”. Atunci, replica unui ofițer ucrainean „navă de război rusească, du-te în iad” a sunat, oarecum profetic, căci pe 14 aprilie 2022, crucișătorul a mers în această direcție, direct pe fundul mării.

În nord, rușii au încercat să pătrundă prin regiunea Sumy, ocolind centrul regional. De asemenea, la acea vreme s-a confirmat că zona Cernobîl a fost ocupată de ocupanții ruși.

Ora 12:40: bătălii pentru Gostomel și încercarea rușilor de a ocupa aerodromul Antonov. Lupta a fost condusă de o brigadă incompletă a Gărzii Naționale a Forțelor Armate Ucrainene împotriva a peste 50 de elicoptere și a forțelor speciale ruse.

La scurt timp, un avion militar al Forțelor Armate ale Ucrainei cu 14 persoane la bord s-a prăbușit în regiunea Kiev, între satele Jukivtsi și Trypillya din districtul Obukhiv . Numărul morților nu a fost precizat.

De asemenea, ocupanții ruși au pus mâna pe Canalul Crimeei de Nord și Centrala Kakhovskaya. Întregul teritoriu de la Crimeea până la Herson s-a transformat într-o capcană pentru armata ucraineană, din care de fapt nu exista decât o singură cale de ieșire - podul Antoniv.

În timpul zilei, ocupanții se aflau deja în Henicesk și Nova Kakhovka. Inamicul a debarcat în forță la Oleșki, o suburbie a Hersonului, și a încercat să pună mâna pe podul Antoniv, care a fost folosit pentru evacuarea trupelor și a echipamentului. Din păcate, mulți luptători ucraineni au fost capturați. Ucrainenii au opus rezistență acerbă, dar forțele erau inegale.

La ora 13.00, ministrul apărării al Ucrainei, Aleksii Reznikov, s-a adresat poporului ucrainean. „Toți cei care sunt gata să ia armele, dăm arme tuturor patrioților care sunt gata să le folosească împotriva inamicului fără ezitare!” el a spus.

Mitralierele au fost date tuturor celor care au vrut la Kiev și Harkov: numai în capitală au fost înmânate peste 20.000 de mitraliere în câteva ore. În același timp, lângă comisariatele militare s-au aliniat rezerviști și alți cetățeni îngrijorați, care au decis să apere țara cu armele în mână.

La ora 19:00, consilierul șefului Președinției, Mihail Podolyak, a raportat că centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de ruși, iar armata ucraineană a fost nevoită să depună armele.

Seara, au fost anunțate pierderile Ucrainei în prima zi a războiului. 57 de civili au murit, 169 au fost răniți. Pierderi în rândul militarilor - 137 morți, 317 răniți.

Mai târziu, a devenit cunoscut numele primului apărător ucrainean mort - este polițistul de frontieră Denis Tkach, acesta a murit într-un schimb de focuri lângă satul Zorynivka, în regiunea Lugansk, la ora 4.30. Denis a acoperit plecarea fraților săi cu prețul propriei sale vieți. Timp de mai bine de jumătate de an, soția și cei doi copii mici au fost nevoiți să trăiască în ocupație rusă.

Denis Tkach

În jurul orei 21:00, parașutiștii ruși au asaltat orașul Gostomel, pe care au reușit să-l captureze temporar, iar insula Șerpilor a fost capturată de invadatori după o luptă aprigă.

În jurul orei 23:00, coloanele rusești au ajuns la Konotop în regiunea Sumy, unde au fost respinse cu brutalitate.

Mulți ucraineni se pregăteau pentru apărare. În supermarketuri, pâinea, apa, o mare parte a cerealelor, conservele și alimentele au fost raționalizate.

Pentru ucraineni, prima zi a invaziei la scară largă a fost marcată de explozii, cozi lungi la farmacii, magazine și bancomate, bătălii înfricoșătoare la Gostomel, confiscarea centralei nucleare de la Cernobîl. Toată lumea credea că Ucraina va rezista și câștiga. Și rezistența continuă până azi - ucrainenii aleg libertatea și independența cu prețul vieții.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cred și știu sigur că vom câștiga!”. Mesajul generalului Valeri Zalujnîi la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina
24.02.2024 22:03 - ”Cred și știu sigur că vom câștiga!”. Mesajul generalului Valeri Zalujnîi la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina
Pe 24 februarie, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, în care și-a exprimat gândurile și speranțele despre război. Generalul...
Volodimir Zelenski, încrezător la doi ani de când a început războiul. Mesajul pentru liderii G7, din care fac parte cele mai dezvoltate țări ale lumii
24.02.2024 20:52 - Volodimir Zelenski, încrezător la doi ani de când a început războiul. Mesajul pentru liderii G7, din care fac parte cele mai dezvoltate țări ale lumii
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, li s-a adresat sâmbătă, 24 februarie, liderilor statelor din Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate, în faţa cărora a insistat la o...
Marş de comemorare organizat în București, la doi ani de război în Ucraina. Participanţii au protestat în faţa ambasadei Rusiei FOTO
24.02.2024 18:11 - Marş de comemorare organizat în București, la doi ani de război în Ucraina. Participanţii au protestat în faţa ambasadei Rusiei FOTO
Membrii comunităţii ucrainene din Bucureşti și alte persoane au participat sâmbătă, 24 februarie, la un marş de comemorare a victimelor războiului din Ucraina. Potrivit organizatorilor,...
”Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”. Mesajul lui Joe Biden pentru Putin la doi ani de la începutul războiului
24.02.2024 17:38 - ”Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”. Mesajul lui Joe Biden pentru Putin la doi ani de la începutul războiului
Liderul de la Casa Albă, Joseph Biden, a emis o declarație cu ocazia celor doi ani de la invazia Rusiei pe scară largă a Ucrainei. El a transmis un mesaj foarte clar dictatorului rus Vladimir...
Jurnaliști arestați la Moscova, la doi ani de la începutul războiului. Evenimentul pe care îl acopereau. „Fată tânără, opreşte filmarea”
24.02.2024 16:53 - Jurnaliști arestați la Moscova, la doi ani de la începutul războiului. Evenimentul pe care îl acopereau. „Fată tânără, opreşte filmarea”
Poliţia din Rusia a arestat sâmbătă, 24 februarie, mai mulţi jurnalişti, la o manifestaţie a soţiilor unor militari mobilizaţi, care cer ca aceştia să fie aduşi înapoi din Ucraina....
Fostul premier britanic Boris Johnson a ajuns la Kiev. Mesajul transmis la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina
24.02.2024 12:04 - Fostul premier britanic Boris Johnson a ajuns la Kiev. Mesajul transmis la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina
Fostul premier britanic Boris Johnson a venit la Kiev în ziua care se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. El a anunțat acest lucru pe paginile sale de pe...
Ursula von der Leyen anunță deblocarea unor importante fonduri europene pentru Polonia: ”Eforturile voastre sunt importante”
24.02.2024 11:51 - Ursula von der Leyen anunță deblocarea unor importante fonduri europene pentru Polonia: ”Eforturile voastre sunt importante”
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat, la Varşovia, deblocarea viitoare a unor fonduri europene destinate Poloniei, o recunoaştere a eforturilor noului Guvern...
Cum a decurs prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani. Cronologia evenimentelor care au uluit întreaga lume FOTO VIDEO
24.02.2024 08:30 - Cum a decurs prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani. Cronologia evenimentelor care au uluit întreaga lume FOTO VIDEO
Astăzi, 24 februarie 2024, se împlinesc doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă. Ziua în care ucrainenii trebuiau să lupte pentru libertatea...
Ucraina, după doi ani de război: Cât poate rezista armata Kievului daca ajutorul SUA încetează. Noua strategie în fața agresiunii lui Putin
24.02.2024 07:24 - Ucraina, după doi ani de război: Cât poate rezista armata Kievului daca ajutorul SUA încetează. Noua strategie în fața agresiunii lui Putin
La doi ani de la atacarea Ucrainei de către Rusia, ameninţarea Moscovei prezintă provocări la adresa securităţii şi stabilităţii atât în regiune, cât şi în alte părţi ale lumii, cu...
Mesajul lui Iohannis la doi ani de la începutul războiului din Ucraina: ”Suntem uniţi împotriva agresorului”
23.02.2024 17:37 - Mesajul lui Iohannis la doi ani de la începutul războiului din Ucraina: ”Suntem uniţi împotriva agresorului”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, cu prilejul împlinirii a doi ani de la începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei. „Sunt doi ani de când suntem uniţi împotriva...
#razboi Ucraina, #doi ani, #prima zi, #cronologie , #Razboi Ucraina