UPDATE Primul proces privind crimele de război din Ucraina a început miercuri. Cum a pledat soldatul rus VIDEO LIVE

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 15:31
4964 citiri
UPDATE Primul proces privind crimele de război din Ucraina a început miercuri. Cum a pledat soldatul rus VIDEO LIVE

Primul proces privind crimele de război în Ucraina trebuia să înceapă miercuri, 18 mai, fiind vorba despre un soldat rus acuzat că a ucis un civil neînarmat.

UPDATE 17:35

Procesul privind crimele de război a fost amânat pentru joi, deoarece prea mulţi jurnalişti s-au înghesuit în sala de judecată din Kiev.

Inculpatul a fost îmbrăcat cu un hanorac cu dungi albastre şi gri, cu capul ras. El l-a ascultat pe interpretul său în timp ce citea acuzaţiile. Avocatul său era aşezat pe aceeaşi bancă cu interpretul.

Şişimarin a refuzat să vorbească când a fost întrebat de instanţă.

Familia victimei se afla şi ea în sala de judecată şi urma să depună mărturie.

Știrea inițială

Vadim Şişimarin, un tânăr în vârstă de 21 de ani, s-a prezentat la ora locală 14.00 în faţa instanţei Judecătoriei Solomiansk, din Kiev, unde va trebui să ofere explicaţii cu privire la uciderea prin împuşcare a unui bărbat de 62 de ani, pe 28 februarie, în regiunea Sumî.

”Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”, afirmă inculpatul, relatează AFP. Şişimarin a pledat vinovat, potrivit CNN.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, soldatul, originar din Irkuţk, Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

Inculpatul a pledat vinovat, relatează CNN.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Înţelege acuzaţiile care i-au fost aduse”, a declarat pentru AFP avocatul său, Viktor Ovsiannikov, fără a-şi dezvălui strategia de apărare. Potrivit autorităţilor ucrainene, acuzatul cooperează cu anchetatorii şi recunoaşte crimele comise, care au avut loc la doar patru zile de la începutul invaziei ruse.

Potrivit Parchetului ucrainean, Vadim Şişimarin se deplasa împreună cu alţi patru soldaţi, când convoiul său a fost atacat. Militarii au furat o maşină şi se îndreptau spre satul Şupahivka, din regiunea Sumî, când au lovit un bărbat, în vârstă de 62 de ani, care circula pe o bicicletă.

”Unul dintre militari a ordonat acuzatului să omoare civilul pentru ca acesta să nu-l denunţe”, se arată în comunicatul Procuraturii generale ucrainene.

Vadim Şişimarin a ucis prin împuşcare cu un Kalaşnikov, pe geam, de la bordul vehiculului, bărbatul, ”care a murit pe loc, la câţiva metri depărtare de casa lui”, se arată în comunicatul Procuraturii ucrainene.

La începutul lunii mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui Şişimarin fără a oferi detalii.

Bărbatul rus susţine că a venit să lupte în Ucraina cu scopul de ”a-şi susţine financiar mama”. În ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa sa, el a explicat: ”Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

Avocatul acuzatului a afirmat că nu a existat niciodată ”o astfel de acuzaţie în Ucraina, nu există precedente, nicio sentinţă”, fiind un caz dificil.

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a declarat că au fost deschise peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi au fost arestaţi 40 de suspecţi.

”Niciun călău, nicio persoană care a ordonat sau a ajutat la comiterea infracţiunilor în Ucraina nu va scăpa de justiţie”, a subliniat ea.

Citeste si:
Războiul din Ucraina, ziua 125. Rușii atacați cu HIMARS / Rogozin publică ”ținte” NATO / Când se va sfârși ofensiva în Ucraina / Rusia neagă că a atacat mall-ul plin cu oameni LIVE TEXT
Războiul din Ucraina, ziua 125. Rușii atacați cu HIMARS / Rogozin publică ”ținte” NATO / Când se va sfârși ofensiva în Ucraina / Rusia neagă că a atacat mall-ul plin cu oameni LIVE TEXT
Este a 125-a zi a războiului declanșat de Vladimir Putin pe teritoriul Ucrainei. Continuă atrocitățile comise de armata rusă. Cel puţin opt oameni au murit şi 42 au fost răniţi după ce o...
Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat rachete asupra Belarusului. ”Suntem provocaţi”
Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat rachete asupra Belarusului. ”Suntem provocaţi”
Preşedintele Belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat sâmbătă, 2 iulie, că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o...