De ce a eșuat programul german de integrare rapidă pe piața muncii a refugiaților ucraineni: ”Nu ne mai putem permite să fim folosiți”

Vineri, 01 Noiembrie 2024, ora 22:20
9974 citiri
De ce a eșuat programul german de integrare rapidă pe piața muncii a refugiaților ucraineni: ”Nu ne mai putem permite să fim folosiți”
Refugiați ucraineni FOTO Hepta

Un audit al Curții de Conturi germane a arătat că programul federal de ocupare a forței de muncă al țării pentru refugiații din Ucraina a eșuat. În prezent, aproximativ 720.000 de ucraineni beneficiază de asistență socială în această țară, inclusiv aproximativ o jumătate de milion de persoane apte de muncă, relatează Bild.

Astfel, cheltuielile lunare în Germania pentru ajutorarea ucrainenilor se ridică la 539 de milioane de euro. În urmă cu un an, guvernul a lansat un „program turbo” pentru ca cetățenii ucraineni să își găsească un loc de muncă, reducând regulile generale și cerințele privind cunoașterea limbii germane. Însă acesta nu a dat niciun rezultat.

În 2023, doar 20% dintre absolvenții cursurilor de integrare au primit o ofertă din partea centrelor de ocupare a forței de muncă. În același timp, niciunul dintre aceștia nu a început să lucreze. În acest an, 40% dintre absolvenți au primit oferte de muncă, în timp ce mai puțin de 1% au început să lucreze. Centrele de ocupare a forței de muncă sunt de acord cu cei care refuză locurile de muncă vacante fără să le verifice, numindu-le „inacceptabile” pentru ei.

O altă problemă este timpul lung de așteptare pentru cursurile de integrare, precum și refuzul frecvent de a participa la acestea, pretins din cauza problemelor de sănătate. În plus, după finalizarea cursurilor, absolvenții trebuie să se prezinte la centrul de ocupare a forței de muncă la fiecare șase săptămâni, dar în 2023 perioada de așteptare pentru o programare a fost de șase luni, în medie, iar în 2024 a scăzut la 115 zile.

Publicația notează că ucrainenii au învățat să profite de birocrația germană. Majoritatea au ajuns la concluzia că nu este necesar să muncească din greu pentru a trăi bine în țară.

"Oricine se declară bolnav nu este verificat. Întoarcerea acasă pentru câteva săptămâni nu este o problemă: oricum nimeni nu-ți verifică pașaportul pentru ștampilele de intrare și ieșire. Iar cel mai bun loc pentru a mânca este la caritate. Este nevoie de o schimbare în gândire. Oricine are nevoie de ajutor ar trebui să îl primească. Dar nu ne mai putem permite să fim folosiți. Acest lucru este valabil pentru toată lumea: ucraineni și germani deopotrivă”, scrie ziarul.

Germania este țara cu cel mai mare număr de refugiați ucraineni cu statut de protecție temporară (1,11 milioane de persoane, 26,9% din numărul total din UE). Recent, Ministerul german al Finanțelor a anunțat că propune introducerea unui nou statut juridic pentru refugiații din Ucraina, pentru a reduce asistența socială și a accelera integrarea ucrainenilor pe piața muncii.

A început deja al Treilea Război Mondial? Ce spun experții internaționali
A început deja al Treilea Război Mondial? Ce spun experții internaționali
Conflictele izbucnesc sau se intensifică pe tot globul, de la Europa la Orientul Mijlociu și până în Asia, multe dintre ele având legături directe cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei....
SUA și Marea Britanie au descoperit rețeaua de „spălare a banilor murdari ai Rusiei” în Ucraina
SUA și Marea Britanie au descoperit rețeaua de „spălare a banilor murdari ai Rusiei” în Ucraina
De Ziua Sfântului Nicolae, SUA și Marea Britanie au pregătit pentru Ucraina un „cadou” destul de greu de digerat: dezvăluirea unei rețele globale de spălare a banilor rusești, în care...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #refugiati ucraineni, #Germania, #piata muncii , #Razboi Ucraina
  1. Ce au descoperit polițiștii de frontieră în bagajul unui bărbat din Timișoara. Acesta călătorea în Indonezia
  2. Cât costă un porc înainte de Crăciun. Producătorii consideră că prețul e mic: „Oamenii sunt de bună credință, dar n-au bani”
  3. Soția lui Bashar al-Assad este respinsă de țara unde s-a născut. „Este o persoană sancționată și nu este binevenită aici”
  4. Uniunea Europeană se gândește să ia în calcul măsuri împotriva Georgiei după manifestațiile proeuropene
  5. "Armata Ucrainei este în pragul colapsului". Șeful serviciului de informații externe al Rusiei, anunț despre reușitele Moscovei
  6. Cât costă o porție de sarmale și un vin fiert la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca. Intrarea este gratuită
  7. Marcel Bartic, profesorul amenințat cu moartea de legionarii de la Tâncăbești, a făcut plângere la Poliție: ”Nu suntem într-o țară bananieră unde ei fac ce vor”
  8. Problemele mintale pentru tinerii angajați în era Covid, în Franța. Unii s-au gândit chiar la sinucidere. Studiul care a scos la iveală situația tragică
  9. Tânăr de 21 de ani, reținut după ce a agresat trei persoane pe o stradă din țară. Nimeni nu a putut să-l oprească
  10. Un călugăr a abuzat sexual zeci de copii chiar sub ochii autorităților. Victimă: „Mi-a spus că o să ajung în iad”