Un audit al Curții de Conturi germane a arătat că programul federal de ocupare a forței de muncă al țării pentru refugiații din Ucraina a eșuat. În prezent, aproximativ 720.000 de ucraineni beneficiază de asistență socială în această țară, inclusiv aproximativ o jumătate de milion de persoane apte de muncă, relatează Bild.
Astfel, cheltuielile lunare în Germania pentru ajutorarea ucrainenilor se ridică la 539 de milioane de euro. În urmă cu un an, guvernul a lansat un „program turbo” pentru ca cetățenii ucraineni să își găsească un loc de muncă, reducând regulile generale și cerințele privind cunoașterea limbii germane. Însă acesta nu a dat niciun rezultat.
În 2023, doar 20% dintre absolvenții cursurilor de integrare au primit o ofertă din partea centrelor de ocupare a forței de muncă. În același timp, niciunul dintre aceștia nu a început să lucreze. În acest an, 40% dintre absolvenți au primit oferte de muncă, în timp ce mai puțin de 1% au început să lucreze. Centrele de ocupare a forței de muncă sunt de acord cu cei care refuză locurile de muncă vacante fără să le verifice, numindu-le „inacceptabile” pentru ei.
O altă problemă este timpul lung de așteptare pentru cursurile de integrare, precum și refuzul frecvent de a participa la acestea, pretins din cauza problemelor de sănătate. În plus, după finalizarea cursurilor, absolvenții trebuie să se prezinte la centrul de ocupare a forței de muncă la fiecare șase săptămâni, dar în 2023 perioada de așteptare pentru o programare a fost de șase luni, în medie, iar în 2024 a scăzut la 115 zile.
Publicația notează că ucrainenii au învățat să profite de birocrația germană. Majoritatea au ajuns la concluzia că nu este necesar să muncească din greu pentru a trăi bine în țară.
"Oricine se declară bolnav nu este verificat. Întoarcerea acasă pentru câteva săptămâni nu este o problemă: oricum nimeni nu-ți verifică pașaportul pentru ștampilele de intrare și ieșire. Iar cel mai bun loc pentru a mânca este la caritate. Este nevoie de o schimbare în gândire. Oricine are nevoie de ajutor ar trebui să îl primească. Dar nu ne mai putem permite să fim folosiți. Acest lucru este valabil pentru toată lumea: ucraineni și germani deopotrivă”, scrie ziarul.
Germania este țara cu cel mai mare număr de refugiați ucraineni cu statut de protecție temporară (1,11 milioane de persoane, 26,9% din numărul total din UE). Recent, Ministerul german al Finanțelor a anunțat că propune introducerea unui nou statut juridic pentru refugiații din Ucraina, pentru a reduce asistența socială și a accelera integrarea ucrainenilor pe piața muncii.