Publicația independentă „Meduza” a fost scoasă în afara legii către oficialii din Rusia

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 08:10
1687 citiri
Publicația independentă „Meduza” a fost scoasă în afara legii către oficialii din Rusia
Jurnaliştii Meduza au promis că vor continua să lucreze, în pofida restricţiilor rusești FOTO Pixabay

Rusia a declarat publicaţia Meduza o „organizaţie indezirabilă”, de fapt, scoțând în afara legii una dintre cele mai cunoscute surse de reportaje independente despre Kremlin şi războiul din Ucraina, conform The Guardian.

Meduza, fondată de jurnalişti ruşi la Riga, Letonia, în 2014, a fost declarată joi o organizaţie indezirabilă de către procuratura generală pentru că „reprezintă o ameninţare la adresa fundamentelor ordinii constituţionale şi securităţii naţionale a Federaţiei Ruse”.

Hotărârea este menită să obstrucţioneze relatările despre Rusia, prin ameninţarea corespondenţilor, surselor şi donatorilor cu amenzi sau urmărire penală întrucât continuă să producă jurnalism din ţară.

„O limitare deosebit de gravă pentru jurnaliştii care trebuie să discute cu surse pentru a transmite ştirile”, a transmis Meduza joi.

Meduza şi-a descris activitatea ca fiind ”complet interzisă” în Rusia. Restricţiile sunt atât de severe încât chiar şi distribuirea linkurilor către stirile publicaţiei poate fi considerată o infracîiune.

Într-o scrisoare publică, jurnaliştii Meduza au promis că vor continua să lucreze, în pofida restricţiilor.

„Am dori să spunem acum că nu ne este frică şi nu ne pasă de noul statut – dar nu este aşa”, se arată în scrisoare. „Ne este frică pentru cititorii noştri. Ne temem pentru cei care cooperează cu Meduza de mulţi ani. Ne este frică pentru cei dragi şi prietenii noştri”, adaugă ei.

„Cu toate acestea, credem în ceea ce facem. Credem în libertatea de exprimare. Credem într-o Rusie democratică. Cu cât presiunea este mai puternică, cu atât rezistăm mai tare”, spun jurnaliştii.

Meduza a fost deja blocată de cenzorii internetului, fiind declarată „agent străin” în 2021. Această măsură a privat-o de colaborarea cu agenţii de publicitate locali, forţând-o să recurgă la crowdfunding pentru a-şi finanţa activitatea.

#razboi Ucraina, #meduza, #presa independenta Rusia, #jurnalisti Rusia , #Razboi Ucraina