Putin are mari probleme: Nu poate lua asul din mâneca lui Trump privind Ucraina

Vineri, 07 Februarie 2025, ora 03:45
8188 citiri
Putin are mari probleme: Nu poate lua asul din mâneca lui Trump privind Ucraina
Putin nu poate lua asul din mâna lui Trump FOTO: Hepta

Desfășurarea războiului de trei ani al Rusiei din țara vecină trece prin momente cruciale odată cu venirea noului președinte american la Casa Albă. Iar acum Vladimir Putin are mari probleme pentru că nu poate lua asul din mâneca lui Trump privind Ucraina. Trupele Kievului continuă să captureze o parte din regiunea Kursk din Rusia, după ce în luna august 2024 a făcut prima ocupare a unui teritoriu rusesc de către o armată străină de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Eșecul lui Putin de a expulza armata Ucrainei de pe teritoriul Rusiei poate căpăta o semnificație suplimentară, pe măsură ce președintele american Donald Trump face eforturi pentru un acord care să pună capăt războiului. În timp ce trupele ruse continuă să avanseze treptat pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, Kievul păstrează o monedă de schimb în Kursk pentru un potențial schimb de teritoriu la orice discuții de pace, potrivit Bloomberg.

La câteva zile după ce trupele ucrainene au capturat o parte din regiunea Kursk a Rusiei într-un atac surpriză, președintele Vladimir Putin le-a spus oficialilor din apărare că „obiectivul lor principal” este respingerea invaziei. Șase luni mai târziu, ei încă încearcă.

Prima ocupare a pământului rus de către o armată străină de la Al Doilea Război Mondial este un regres personal pentru Putin, a cărui imagine internă se bazează pe a fi un conducător puternic care apără interesele națiunii. Kremlinul a încercat să minimizeze criza de când forțele ucrainene au trecut granița pe 6 august și au avansat rapid pentru a ocupa până la 1.250 de kilometri pătrați (483 de mile pătrate) de teritoriu, inclusiv orașul Sudzha și zeci de sate.

Forțele ruse au recuperat până acum doar aproximativ jumătate din teritoriu, chiar și cu ajutorul a mii de soldați nord-coreeni trimiși în regiune. Estimările occidentale sugerează că aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni au fost transferați în Kursk și au suferit până la 4.000 de victime. „În general, eficacitatea operațiunilor militare este mai mică decât se aștepta”, a declarat Mihail Vinogradov, șeful Fundației pentru Politică din Sankt Petersburg. „Sistemul nu a fost pregătit în mod special – nici pentru pierderea teritoriului, nici pentru faptul că totul va dura atâta vreme.”

Luptele acoperă doar o zonă mică a regiunii Kursk, care este ea însăși o mică parte din cea mai mare țară din lume, care se întinde pe 11 fusuri orare. Totuși, incursiunea ucraineană într-o regiune de aproximativ 1 milion de oameni, care este aproximativ de dimensiunea Belgiei, a fost un șoc pentru ruși, aducând mai aproape de casă consecințele unui război pe care Putin l-a început.

Este „o operațiune foarte importantă și veți vedea când vom ajunge la o rezoluție diplomatică a războiului”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski miercuri, la Kiev. Situația de la Kursk este „stabilă”, iar Rusia „nu va putea să ne împingă din acest teritoriu în viitorul apropiat”, a spus Zelenski.

În timp ce oficialii ruși calculează că aproximativ 150.000 de persoane din regiunea Kursk au fost strămutate de lupte, nemulțumirea față de eșecul statului de a proteja rezidenții este în creștere. Sute de oameni s-au alăturat mitingurilor din capitala regională, Kursk, în ianuarie, pentru a se plânge că oficialii făceau prea puțin pentru a găzdui persoanele strămutate sau pentru a le ajuta să găsească rudele dispărute.

Kursk ar putea însemna enorm la negocierile de pace

„În țara noastră se desfășoară un război și statul s-a dovedit a fi complet nepregătit pentru asta, începând de la fortificații și terminând cu certificate de locuințe”, a spus Vladimir Sinelnikov, activist și voluntar la Kursk, care caută persoane dispărute în zonele ocupate de Ucraina. „Nu a existat niciodată o relocare atât de masivă în regiunea Kursk, inclusiv în timpul Marelui Război Patriotic”, a spus el într-un interviu din 24 ianuarie, folosind numele rusesc pentru Al Doilea Război Mondial.

Kremlinul tratează Kursk-ul ca „o problemă regională, nu națională”, a spus Nikolai Petrov, consultant la grupul de reflecție Chatham House din Londra. „Asta înseamnă că nu e nicio grabă.”

La scurt timp după începerea operațiunii, Zelenski a spus că scopul este de a crea o zonă tampon pentru a proteja comunitățile de graniță de atacurile rusești. De asemenea, șefii săi militari au încercat să reducă presiunea asupra frontului din Ucraina, obligând Moscova să redistribuie trupe pentru a apăra Kursk.

Deși operațiunea de la Kursk nu a oprit înaintarea Rusiei în estul Ucrainei, Kremlinul a trimis mii de trupe pentru a încerca să recâștige controlul asupra regiunii. Totuși, la conferința sa de presă anuală din decembrie, Putin nu a avut niciun angajament atunci când un rezident din Kursk a întrebat cât timp va dura Rusiei să forțeze trupele ucrainene. „Nu pot și nu vreau să ofer o dată anume”, a răspuns el.

Acest lucru ar putea cântări mult pentru Putin, deoarece Trump îl presează să „încheie o înțelegere” pentru a negocia încheierea războiului și amenință cu noi sancțiuni „mari” dacă refuză.

În timp ce liderul rus poate argumenta că ofensiva Rusiei încă câștigă teren în Ucraina, Zelenski va putea indica punctul de sprijin din Kursk ca dovadă că Kievul are ceva de schimbat pentru restituirea unor terenuri ocupate. Rusia controlează în prezent aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea pe care Putin a anexat-o în 2014.

Putin „trebuie să acorde prioritate pe măsură ce forțele sale sunt epuizate” și pare concentrat mai mult pe câștigurile din Ucraina decât pe recuperarea teritoriului din regiunea Kursk, a declarat Bota Iliyas, analist la Prism, o firmă de informații strategice din Londra.

Trump a avut o discuție "productivă" cu Putin și spune că vede șanse pentru sfârșitul războiului, altfel ucrainenii riscă masacru
Trump a avut o discuție "productivă" cu Putin și spune că vede șanse pentru sfârșitul războiului, altfel ucrainenii riscă masacru
Președintele SUA, Donald Trump, anunță că a avut "discuții foarte bune și productive cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și există o șansă foarte bună ca acest război oribil și...
Putin vrea să scufunde planul lui Trump: Un diplomat dezvăluie cacealmaua dictatorului rus
Putin vrea să scufunde planul lui Trump: Un diplomat dezvăluie cacealmaua dictatorului rus
Discuțiile dintre delegațiile Statelor Unite, Rusiei și Ucrainei s-au desfășurat separat în Arabia Saudită, iar speranțele pentru terminarea războiului încep să apară. Dar Vladimir...
#razboi Ucraina, #Ucraina atac Rusia, #kursk, #atac ucraina in rusia, #Trump Putin, #Zelenski putin , #Razboi Ucraina
  1. Viața de sclavie a „sirenelor“ din China și Coreea de Sud. Înotătoarele, obligate să facă zeci de scufundări pe zi în bazine acvariu. Una a fost atacată de un pește uriaș
  2. Planul lui Macron pentru Ucraina: Trupe de pace, câteva mii de soldați pentru ”fiecare țară participantă”, plasate ”în puncte-cheie”
  3. Papa Francisc, în a cincea săptămână de spitalizare. Planul reformator al Pontifului menit să facă Biserica un loc mai primitor
  4. Donald Trump a ales generalul american care va discuta direct cu Zelenski și cu conducerea ucraineană
  5. „Germania s-a întors”. Acord privind un pachet de cheltuieli pentru apărare și infrastructură finanțat prin îndatorare
  6. Fondatorul Telegram a părăsit Franța cu acordul autorităților. Pavel Durov a fost arestat în august anul trecut
  7. UPDATE Miting pro-UE cu lumini și mii de oameni: Susținători de-ai lui Georgescu, îndepărtați / S-a cântat imnul național / ”Vrem Europa, nu dictatură!” FOTO VIDEO
  8. Trump neagă că trimisul său, Steve Witkoff, ar fi așteptat ore în șir înainte să fie primit de Putin: "Toate semnele par să fie, sperăm, foarte bune"
  9. „Bunicul Donald“. Președintele SUA l-a ajutat pe micul X Musk să urce în elicopterul prezidențial pentru a merge la Mar-a-Lago
  10. Trump a ordonat atacuri aeriene asupra capitalei Yemenului. Sunt vizați rebelii Houthi și liderii acestora