În timp ce tensiunile cresc în Orientul Mijlociu, Kremlinul provoacă Iranul să lanseze un atac mai amplu asupra Israelului, care ar obliga Tel Aviv-ul să riposteze printr-o lovitură la scară largă, se arată într-o analiză a Institutului Robert Lansing (IRL).
Surse din cercurile diplomatice și din Ministerul rus al Apărării au declarat că această operațiune militară a fost coordonată de un grup de ”consilieri”, care a fost trimis de Putin la Teheran. Printre oficialii ruși trimiși în Iran s-a aflat și Serghei Șoigu, fost ministru al Apărării devenit secretar general al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Unul dintre scenarii implică o serie de atacuri combinate cu rachete și drone din diferite locații, pe parcursul mai multor zile, pe baza strategiilor dezvoltate de Kremlin în timpul războiului din Ucraina, relatează Digi24. Rezultatul ar fi reducerea semnificativă a arsenalului iranian de astfel de arme la un nivel critic scăzut, armata urmând să-l refacă abia în 3-5 luni. Consilierii ruși și-au exprimat însă îndoiala că acest tip de atac ar putea provoca daune substanțiale Israelului.
De aceea, ei au recomandat un scenariu hibrid, care să combine atacurile cu rachete cu confruntări terestre de-a lungul frontierelor cu Libanul și Siria, precum și cu atacuri teroriste. Strategia include, în paralel, și atacuri cibernetice asupra infrastructurilor bancare, de transport și energetice ale Israelului. În acest caz, Iranul ar beneficia și de ajutorul Serviciilor de informații militare ruse sau al hackerilor FSB.
Un alt scenariu este acela ca Iranul să recurgă la un ”atac limitat”, care să vizeze una sau două locații critice, vulnerabile. Acestea ar urma să fie identificate de Serviciile de informații iraniene și ruse. Iranul ar considera acest scenariu mai acceptabil, pentru că ar reduce riscurile militare și pe cele legate de reputație.
Ce urmărește Putin
Planul lui Putin care vizează Orientul Mijlociu are legătură cu interesele sale în Ucraina. În urma unui atac al Iranului, sprijinul Occidentului pentru Ucraina va fi redus prin deturnarea resurselor în vederea ajutorării Israelului.
Atingerea acestui obiectiv ar putea avea ca rezultat înfrângerea ”reputațională” a SUA în angajamentele sale geopolitice din Europa și Orientul Mijlociu. Astfel, SUA ar putea fi obligată să solicite medierea Rusiei pentru a stabiliza situația.
Poziția Iranului este însă un obstacol pentru planul lui Putin. Conducerea de la Teheran ar fi reticentă în a accepta propunerile Rusiei și ar vrea să evite un război mai amplu în regiune, se mai arată în analiză.
'Israel' donating weapons... Vezi tot