Timp de peste 2 ani, războiul din Ucraina a fost mereu însângerat. Brusc, o schimbare dramatică este la îndemână. Unul dintre motive este acela că avansul tăios al Rusiei a scos la iveală slăbiciuni grave ale trupelor Kievului. Pentru ca Trump și aliații occidentali să aibă succes la negocierile de pace cu Putin și pentru a-l convinge, este nevoie de o tactică subtilă.
Unul dintre cele mai bune scenarii ar fi că trupele din Marea Britanie, Franța și Germania, cu sprijinul lui Trump ar constitui în Ucraina ”un lacăt” de securitate împotriva amenințărilor Rusiei. Iar acesta ar putea fi preludiul aderării Ucrainei la NATO, dar fără teritoriile ocupate în prezent de Putin, potrivit The Economist.
Donald Trump a arătat clar că, în calitate de președinte, va fi nerăbdător ca tirurile să înceteze. Marea îngrijorare este că Trump va impune Ucrainei un acord dezastruos. Vladimir Putin spune că ar putea fi dispus să înghețe liniile frontului, deși Rusia ocupă doar 70-80% din cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat. Dar el cere, de asemenea, ca Occidentul să ridice sancțiunile, ca Ucraina să renunțe la apartenența la NATO, să fie demilitarizată și neutră din punct de vedere formal, să se „denazifice” prin renunțarea la liderii săi și să protejeze drepturile vorbitorilor de limbă rusă.
În cazul în care Trump ar susține acest lucru, Putin și-ar atinge majoritatea obiectivelor sale de război, iar Ucraina ar suferi o înfrângere catastrofală. Mai mult, președintele Rusiei nu ar respecta o ”bucată de hârtie”. El ar spera că Ucraina postbelică, consumată de lupte interne și recriminări împotriva Occidentului, i-ar cădea în brațe.
În caz contrar, ar putea prelua mai multe teritorii prin forță. În calitate de gardian autoproclamat al rusofonilor din Ucraina, el ar putea inventa cu ușurință un pretext. Aceasta este teama. Dar nu este inevitabil și nici măcar nu este cel mai probabil rezultat.
Capitularea în fața lui Putin ar fi o înfrângere publică pentru America și Trump. Aceasta s-ar răsfrânge asupra Asiei, unde dușmanii Americii ar putea deveni mai agresivi, iar prietenii săi și-ar putea pierde încrederea în aliatul lor și ar putea, în schimb, să câștige favoarea Chinei.
Iar Trump ar dori cu siguranță să evite umilința de a fi cunoscut ca omul care a pierdut Ucraina fiind depășit în negocieri de Putin. Este în interesul său limitat să încheie un acord care să mențină Ucraina în siguranță cel puțin pentru cei patru ani ai mandatului său. În acest timp, Ucraina poate realiza multe.
Trump are influență asupra Rusiei, dacă dorește să o folosească. Pentru că este imprevizibil, ar putea amenința că va merge până la capăt cu Ucraina, trimițându-i arme mai multe și mai letale, iar Putin ar trebui să îl ia în serios. În plus, economia rusă suferă, rubla se prăbușește, iar rușii sunt sătui de lupte.
Deși Putin ar putea susține războiul încă un an sau mai mult, ar putea, de asemenea, să beneficieze de o pauză. După cum a sugerat Mike Waltz, viitorul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, America poate, prin urmare, să amenințe cu sancțiuni pentru a agrava această durere.
Ce ar trebui, așadar, să urmărească un acord? Restabilirea frontierelor din 1991 este un vis irealizabil. Din punct de vedere moral și juridic, tot acel teritoriu aparține Ucrainei, dar aceasta nu dispune de soldați, arme sau muniție pentru a-l recuceri. În schimb, obiectivul ar trebui să fie crearea condițiilor pentru ca Ucraina să prospere pe teritoriul pe care îl controlează acum.
Cea mai bună modalitate de a proteja Ucraina ar fi aderarea la NATO. Aderarea ar ajuta la prevenirea instabilității, amărăciunii și vulnerabilității la cooptarea de către Putin în urmărirea scopului său final, care este destabilizarea și dominarea Europei. Aderarea ridică întrebări dificile, din cauza angajamentului „articolului 5” al alianței, potrivit căruia un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor. Dar există răspunsuri. Garanția nu trebuie să acopere părțile din Ucraina ocupate în prezent de Rusia - la fel cum nu a acoperit Germania de Est atunci când Germania de Vest a aderat, în 1955.
Cu toate acestea, pentru ca Ucraina să facă parte din NATO, este nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de membri, inclusiv al Ungariei și Turciei, care au întârziat aderarea Suediei și Finlandei.
După cum arată rapoarte recente, unele țări, inclusiv statele din prima linie, plus Marea Britanie, Franța și, sub conducerea unui nou cancelar, Germania, ar putea, prin urmare, să fie deschise la acorduri bilaterale în care să își trimită trupele în Ucraina ca o forță de securitate. De fapt, acestea ar încerca să îl descurajeze pe Putin cu amenințarea că o acțiune ulterioară a Rusiei le-ar putea aduce în război. Pare a fi o soluție elegantă, dar o forță tampon ar echivala cu o garanție în temeiul articolului 5, dar cu un alt nume.
Rusii impinsi din Ucraina... Vezi tot