La o lună după ce Ucraina a invadat teritoriul Rusiei, este clar că Kremlinul este pregătit să continue un război de uzură pe care Vladimir Putin încă crede că îl poate câștiga.
Este de la sine înțeles că înfrângerea din regiunea Kursk l-a stânjenit pe Putin . Dar rămâne puțin probabil ca umilința să îi cauzeze probleme politice lui Putin acasă, așa cum au sugerat înalți oficiali din Ucraina și Occident, a declarat pentru Financial Times Oleksandr Gabuev, directorul Centrului Carnegie pentru Studii Ruse și Eurasiatice din Berlin.
Autorul susține că în regiunile Rusiei care se învecinează cu Ucraina, observând operațiunea din regiunea Kursk, sprijinul pentru ostilitățile Rusiei este cu 10-15% mai mare decât nivelul mediu din țară, care este de aproximativ 60%. De aceea, Putin nu se grăbește să scoată cu orice preț armata ucraineană din regiunea Kursk.
„Putin va avea întorsături mai neplăcute în acest război, deoarece Kievul caută aprobarea Occidentului pentru a folosi rachete cu rază lungă furnizate de NATO pentru a lovi adânc în Rusia, precum și pentru a-și dezvolta propriul program de rachete cu ajutorul Occidentului. Kremlinul nu este lipsit de instrumente pentru un răspuns Cea mai importantă decizie acum este dacă Putin va încerca să ordone o nouă mobilizare, având în vedere că trupele ruse sunt epuizate”, scrie Gabuev.
Având în vedere determinarea de a continua lupta atât la Moscova, cât și la Kiev, nu există o scurtătură spre o victorie rapidă pentru ambele părți. Prin urmare, liderii occidentali ar trebui să fie gata să sprijine Ucraina pentru o perioadă lungă de timp, adaugă autorul.
Invazia Ucrainei în regiunea Kursk nu a reușit să schimbe complet cursul ostilităților
Într-o perioadă scurtă de timp, Ucraina a cucerit peste 1.200 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc și a ocupat Suja, un centru critic de export de gaze. Aceasta este o realizare destul de mare. Confruntată cu recruți prost pregătiți, Ucraina a scos la iveală slăbiciunea apărării Rusiei. De asemenea, Ucraina încearcă să dețină teritoriile cucerite în regiunea Kursk pentru o anumită perioadă de timp.
Din punct de vedere al moralului, o astfel de operațiune a Ucrainei a avut succes, dar din punct de vedere militar – nu atât de mult, potrivit lui Samuel Ramani, cercetător la Institutul Regal Comun pentru Studii de Apărare, citat de The Telegraph.
Invazia regiunii Kursk a încurajat susținătorii occidentali ai Ucrainei. În plus, capacitatea Ucrainei de a păstra teritoriile rusești cucerite ridică speculații cu privire la un posibil acord de schimb de teritorii. De asemenea, reduce presiunea asupra Kievului pentru a face concesii teritoriale unilaterale.
Și totuși, în opinia autorului, ridicarea moralului nu a dus la o îmbunătățire a situației pe frontul ucrainean. Rusia nu renunța la luptele pentru cucerirea orașului cheie Pokrovsk din Donek.
„Indiferența publicului rus față de situația din regiunea Kursk garantează că este puțin probabil ca Rusia să devieze trupele din Donețk pentru a proteja patria”, scrie Ramani.
Menținerea teritoriului rus poate complica situația pentru armata ucraineană în timpul iernii. În plus, operațiunea din regiunea Kursk va face Moscova să se gândească la faptul că mai există opțiuni în Ucraina și că rezultatul acestui război nu a fost încă decis.