În timp ce felicitările pentru victoria lui Donald Trump au început să curgă din întreaga lume, din Europa până în China, miercuri, un lider mondial a rămas vizibil tăcut. Președintele rus Vladimir Putin nu vrea să vorbească cu Casa Albă. Iar unul dintre aliații liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev, deși a scris pe X că ”Trump are o calitate utilă pentru noi”, a mai adăugat că „sistemul este mai puternic decât el”, iar Rusia se teme și e precaută.
Kremlinul semnalează că va fi nevoie de mai mult decât promisiuni furtunoase pentru ca Rusia și SUA să se înțeleagă, în privința războiului din Ucraina, potrivit Politico.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că Vladimir Putin nu plănuiește niciun apel telefonic către Washington, după victoria lui Donald Trump. „Vorbim despre o țară neprietenoasă care este implicată direct și indirect într-un război împotriva statului nostru”, a spus Peskov, referindu-se la sprijinul Statelor Unite pentru rezistența Ucrainei la invazia Rusiei.
Vești foarte proaste pentru SUA: Un gigant american primește o grea lovitură din China
Relațiile dintre Rusia și SUA, a spus el, sunt deja la „un minim istoric fără precedent”. Cu greu ar putea coborî mai mult decât atât. Mișcarea de putere a lui Putin - echivalentul diplomatic al unei palme peste față - vine după o campanie în care Trump l-a lingușit în mod repetat pe liderul rus și a promis să negocieze un sfârșit rapid al războiului, în ceea ce se preconizează a fi condiții favorabile Moscovei.
Nu numai că jignirea lui Trump i-a oferit lui Putin ocazia de a-și manifesta încă o dată nemulțumirea față de Washington. Ea oferă, de asemenea, o privire asupra modului în care Kremlinul plănuiește să se poziționeze în încercarea de a profita la maximum de al doilea mandat al președintelui republican ales.
În urmă cu opt ani, în 2016, câștigarea Casei Albe de către Trump a fost întâmpinată la Moscova cu o bucurie similară unei luni de miere. Mai recent, însă, tonul adoptat de înalții oficiali ruși și de mass-media de stat seamănă mai mult cu cel al unui iubit părăsit care continuă să reamintească păcatele din trecut - probabil cu scopul de a-și asigura un beneficiu viitor.
„Mandatul precedent al lui Trump s-a încheiat cu un număr record de sancțiuni antirusești și practic cu zero dialog”, a declarat miercuri Leonid Slutsky, șeful Comisiei pentru afaceri externe din camera inferioară a parlamentului rus, pentru agenția de presă de stat TASS. El a avut grijă să adauge: „Și nu din vina noastră”.
Kremlinul i-a semnalat lui Trump că, pentru a se înțelege, va fi nevoie de mai mult decât promisiuni neclare și afirmații furtunoase. Cuvintele lui Trump „trebuie să fie urmate de acțiuni concrete”, a rezumat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o emisiune difuzată miercuri dimineață de postul de televiziune de stat Rossiya-24.
Mulțimea influentă de bloggeri militari din Rusia a intervenit cu note de îngrijorare. „Lucrurile cu siguranță nu vor deveni mai ușoare odată cu victoria lui Trump”, a scris Alexander Kots, un blogger din domeniul apărării, pe Telegram. „El este inteligent și imprevizibil, iar asta este periculos”.
„Nu merită să fii atât de deschis fericit de președinția lui Trump”, a postat canalul popular Voenny Osvedomitel. „În capul lui Donald Trump, „sfârșitul conflictului” ar putea însemna cu totul altceva față de cum îl văd rușii obișnuiți sau liderii.”
În spatele beligeranței neîncrezătoare se ascunde însă speranța Rusiei că victoria lui Trump ar putea schimba cursul războiului de la Kremlin, pe care Moscova îl pune pe seama unei politici de susținere a Kievului condusă de Partidul Democrat.
Declarațiile republicanilor care au criticat ajutorul SUA pentru Kiev au oferit totuși „o șansă pentru o abordare mai constructivă”, a declarat Slutsky, adăugând că rezultatul alegerilor a arătat că americanii doresc ca liderii lor să acorde prioritate problemelor interne în fața „războaielor globale”.
Victoria lui Trump oferă oportunitatea pentru „o resetare a relațiilor”, a declarat Kirill Dmitriev, un aliat apropiat al lui Putin și director al Fondului rus de investiții directe, care a fost sancționat de SUA.
„Americanii obișnuiți s-au săturat de minciunile, incompetența și răutatea fără precedent ale administrației Biden”, a spus Dmitriev. „Acest lucru deschide noi oportunități pentru resetarea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite”.
„Trump are o calitate utilă pentru noi”, a scris pe rețelele sociale Dmitri Medvedev, fost președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. „Este un om de afaceri până în măduva oaselor, are o ură de moarte față de cheltuirea banilor la profitori”, cum ar fi Ucraina. Dar, a adăugat el, „sistemul este mai puternic decât el”.
Oricât de precauți ar fi fost comentatorii ruși cu privire la implicațiile geopolitice ale victoriei lui Trump, aceștia au considerat în mod clar că aceasta reprezintă un avantaj pentru Rusia pe plan intern.