Putin prins în capcană de propriul său plan: Începe să rămână fără cel mai important lucru

Marti, 10 Decembrie 2024, ora 00:29
6668 citiri
Putin prins în capcană de propriul său plan: Începe să rămână fără cel mai important lucru
Putin este prins în propria capcană a războiului, rămâne fără finanțate FOTO: Hepta

După 1.020 de zile de la începutul invaziei Rusiei din Ucraina, Pentagonul a anunțat că Moscova a cheltuit colosala sumă de peste 200 de miliarde de dolari pentru război. Dar acum, Putin este prins în capcană de propriul său plan de cotropire a țării vecine, din cauza faptului că rămâne fără cel mai important lucru: resursele de finanțare.

Există un risc foarte mare pentru Rusia ca fondurile provenite din exporturile de petrol și gaze să scadă drastic și efectele economice să se înrăutățească în țară tot mai mult.

Aceste consecințe l-ar putea împinge pe Putin, în cele din urmă, să fie de acord cu un acord de pace rezonabil cu Ucraina, susțin experții, potrivit Reuters.

Putin se confruntă cu alegeri grele dacă războiul din Ucraina se prelungește. Liderul de la Kremlin nu se va opri decât dacă este oprit. Dacă Ucraina nu poate ține prima linie a frontului, președintele rus nu va avea niciun stimulent să pună capăt războiului pe care l-a început. Trupele sale vor continua să avanseze până când vor lovi Kievul decisiv.

Dar dacă Ucraina poate opri Rusia pe câmpul de luptă, se vor deschide alte scenarii. Deși Moscova poate lupta pentru o lungă perioadă de timp, costurile vor crește – mai ales dacă inflația crește în continuare sau prețul petrolului scade. Un plan occidental credibil de sprijinire a Kievului l-ar putea aduce apoi pe președintele rus la masa negocierilor și ar putea ajuta la asigurarea unui acord decent de încetare a focului.

Este puțin probabil ca economia de război a Rusiei să se prăbușească. Dar Putin s-ar putea confrunta cu alegeri dificile dacă luptele se prelungesc încă câțiva ani.

În special, ar putea fi nevoit să impună populației prețuri și taxe mai mari – ca să nu mai vorbim de trimiterea mai multor tineri la moarte. De asemenea, ar putea fi nevoie să reducă cheltuielile guvernamentale pentru securitate socială, educație și sănătate. Dacă reduce subvențiile pentru a proteja economia de ratele mari ale dobânzilor, gospodăriile s-ar putea lupta cu creditele ipotecare, iar unele companii ar putea frâna.

Perspectiva unui război dureros de uzură îl poate face mai deschis la compromis dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, va lansa discuții de pace anul viitor. Deși Fondul Monetar Internațional proiectează o creștere de 3,6% în acest an, economia Rusiei nu este sănătoasă. Ratele dobânzilor au ajuns la 21% și scăderea cu 6% a rublei în ultimul an sunt semne negative mari în economie.

Putin a pus Rusia pe picior de război. Anul viitor, țara va cheltui 17 trilioane de ruble (170 de miliarde de dolari) – sau 8% din producția sa – pentru apărare și securitate. Adică de aproape trei ori mai mult ca în 2021, cu un an înainte de invazia Ucrainei.

Putin pus sub presiune

Dar, dacă inflația este într-adevăr mult mai mare decât cifrele oficiale, este posibil ca ratele dobânzilor de 21% să nu fie încă suficient de mari. Costurile îndatorării distrug economia Rusiei și trebuie reduse. Până acum, Putin a susținut-o pe Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale. Dacă o ține, ar putea exista o serie de falimente și tensiuni în sistemul bancar.

Vestul ar putea strânge și mai mult șurubul. Ar putea reprima mai mult „flota din umbră” de petroliere a Rusiei, care exportă petrol la peste limita de preț de 60 de dolari pe baril impus de democrațiile bogate ale Grupului celor Șapte. Europa de Vest ar putea, de asemenea, să nu mai cumpere gaz natural lichefiat rusesc.

Un risc și mai mare pentru Putin este ca prețul petrolului global, care este în scădere cu 35% față de vârful atins după invazia Ucrainei, să scadă și mai mult. Perspectivele pentru petrol vor fi și mai proaste dacă Trump își va îndeplini amenințarea de a impune tarife de 60% asupra tuturor importurilor chineze în Statele Unite și taxe de 10%-20% pentru mărfurile sosite din alte părți. Comerțul global va avea de suferit, prețul țițeiului ar putea scădea, iar Rusia s-ar putea confrunta cu un deficit de cont curent.

Deși banca centrală rusă raportează rezerve de 614 miliarde de dolari, Occidentul a înghețat jumătate dintre acestea, care se află în Vest. Două treimi din rest sunt în aur și o altă bucată în renminbi (yuani).

Drept urmare, Putin are puține active lichide la care să apeleze dacă există o criză a balanței de plăți. Președintele rus ar putea, desigur, să reducă importurile pentru a echilibra conturile. Dar asta ar dăuna efortului de război, ar afecta și mai mult economia non-război și ar lovi consumatorii.

În fața unui astfel de scenariu, Putin ar putea în cele din urmă să încheie un acord de pace decent cu Ucraina. Cu atât mai mult, un motiv în plus pentru ca Occidentul să sprijine Kievul – de exemplu, prin mobilizarea activelor înghețate rusești de 300 de miliarde de dolari pentru a plăti pentru arme – și să țină degetele încrucișate pentru o scădere a prețului petrolului.

Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare
Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare
Cel mai important lucru pe care președintele rus Vladimir Putin încearcă să îl transmită prietenilor occidentali ai Ucrainei este că are timpul de partea sa. Însă realitatea este alta, iar...
Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
Grupul de hackeri ruși Star Blizzard a lansat în noiembrie o campanie de spear phishing prin intermediul platformei WhatsApp, marcând o schimbare semnificativă în metodele folosite până...
#razboi Ucraina, #Rusia cheltuieli militare, #Rusia scadere pret petrol, #economie Rusia sanctiuni, #pretul petrolului , #Razboi Ucraina
  1. Conducerea MApN dezminte un nou fake news. Un avion ultra-ușor care zbura autorizat a fost prezentat drept dronă rusească
  2. Noi informații despre columbianul care plănuia să arunce în aer obiective din România, la ordinul Rusiei. Cum a fost dejucat atacul
  3. Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
  4. Ordonanța care limitează programul de vot în diaspora este o declarație de război la adresa poporului român, susține Călin Georgescu. "Teribil îi sperie"
  5. Respingerea recursului în dosarul anulării alegerilor prezidențiale este văzută de Călin Georgescu ca o mare victorie: "Afară e frig, dar România fierbe"
  6. Cum au reușit serviciile secrete ucrainene să câștige încrederea CIA. Un parteneriat care a schimbat echilibrul puterii
  7. Nicușor Dan, despre revenirea lui Trump la Casa Albă: "Vor fi schimbări în politica americană". Cum ar trebui să acționeze România în relația cu SUA
  8. Precizări de la ANAF despre recuperarea prejudiciului în cazul caselor lui Iohannis. Când vor fi stabilite sumele reprezentând "fructele neculese"
  9. Cum scoate un polițist din SUA un coiot care s-a ascuns între rafturile unui magazin VIDEO
  10. Temperatura ideală pentru fiecare cameră a casei în funcție de vârstă și de anotimp. Rolul creierului în stabilirea acesteia