Pe 21 noiembrie 2024, Rusia a lovit orașul Dnipro cu o rachetă hipersonică cu ogive convenționale. Ucraina a identificat-o ca fiind o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, iar Putin a afirmat că arma ”este invincibilă” și ”imposibil de interceptat”. Însă, Putin a fost prins cu minciuna de către Fabian Hoffmann, un expert militar din cadrul Proiectului Nuclear Oslo. Președintele rus susține în mod fals că rachetele balististice rusești de tip Oreșnik cu rază intermediară de acțiune sunt de neoprit, a spus expertul.
O serie de sisteme de apărare aeriană sunt capabile să distrugă astfel de rachete. „Sisteme precum SM-3 de la Aegis sau Aegis Ashore, precum și cel mai probabil Arrow 3 și THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), pot face față absolut acestui tip de amenințare”, a dezvăluit analistul, potrivit CNN.
Racheta balistică trimisă asupra orașului Dnipro din Ucraina a fost lansată de un sistem de rachete Kedr. Rusia nu a mai folosit niciodată o astfel de armă împotriva Ucrainei. Rachetele balistice cu rază intermediară ale lui Putin nu sunt de neoprit, Ucraina are nevoie de apărare antirachetă SM-3, Arrow-3 sau THAAD.
Pe 21 noiembrie, Rusia a lovit orașul Dnipro cu o rachetă cu ținte multiple, cu focoase convenționale. Ucraina a identificat arma ca fiind o rachetă balistică cu rază intermediară lansată de la un sistem de rachete Kedr. Rusia nu a folosit niciodată o astfel de armă împotriva Ucrainei până acum. O anchetă asupra atacului și evaluarea pagubelor este în desfășurare.
Fabian Hoffmann a spus că mai multe sisteme de apărare antirachetă fabricate în SUA și Israel pot intercepta mai multe focoase de rachete balistice cu rază intermediară.
„Sisteme precum SM-3 și SM-6 de la Aegis sau Aegis Ashore, precum și cel mai probabil israelian Arrow 3 și THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), pot face față cu siguranță acestui tip de amenințare”.
În prezent, Ucraina nu deține sisteme capabile să distrugă rachetele balistice rusești cu rază medie de acțiune. El a menționat că factorul economic reprezintă o provocare mai mare decât interceptarea în sine, deoarece distrugerea tuturor focoaselor rachetelor balistice cu rază medie de acțiune ar necesita un număr mare de interceptori.
Rapoartele din presă spun că Kievul a început deja negocierile cu Washingtonul pentru achiziționarea unui sistem de apărare aeriană capabil să contracareze astfel de atacuri. Armata are în vedere două opțiuni principale: fie modernizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot existent, fie achiziționarea unui sistem THAAD.
Vladimir Putin a spus că Rusia va începe să producă în masă o nouă rachetă balistică hipersonică pe care a lansat-o asupra Ucrainei, susținând că este imposibil de interceptat.
Volodimir Zelenski a spus că Ucraina dezvoltă noi tipuri de apărare aeriană pentru a contracara „noile riscuri”. Armata ucraineană a confirmat pentru prima dată utilizarea rachetelor Storm Shadow de fabricație britanică pe teritoriul Rusiei.
Sir Keir Starmer a spus că Regatul Unit nu este în război cu Rusia sau cu orice altă țară, în urma sugestiilor ambasadorului Moscovei la Sky News că Londra este acum „direct implicată” în conflictul din Ucraina.
Și generalul maior american în retragere James Marks a subliniat la CNN că racheta balistică lansată de Rusia în orașul Dnipro din Ucraina nu este una intercontinentală ICBN. El a arătat că rachetele cu rază medie pot atinge ținte până la 3.000 de km, cele rază intermediară până la 5.000 km, iar cele intercontinentale cu rază ajuns peste 5.500 – 6.000 km.
deep state nov 24
The enemy occupied Katerynivka... Vezi tot