Președintele rus Vladimir Putin a vizitat recent Centrul pentru Tehnologii Inovatoare în Ortopedie - CITO, unde foști militari cu amputații de membre sunt supuși reabilitării.
Unul dintre foștii militari s-a plâns liderului de la Kremlin că există puține astfel de centre în țară. Pentru a înlocui o proteză sau doar pentru a o strânge, ei trebuie să meargă la Moscova.
În Rusia există doar 46 de centre pentru proteze complexe, mult prea puține pentru numărul mare al militarilor cu astfel de dizabilități.
„Vă mulțumesc că ați făcut o astfel de alegere și nu vă este frică să vă riscați viața și sănătatea și că mergeți în zona de luptă”, a declarat Putin în fața foștilor militari care au fost pe frontul din Ucraina, potrivit Radio Signal.
Ministrul adjunct al Apărării, Anna Tsivileva, a precizat că, la nivel național, există un deficit de specialiști în proteze. Potrivit acesteia, la un milion de oameni sunt necesari aproximativ 10 specialiști, iar în Rusia sunt doar aproximativ 1.000.
Nevoia de protezişti de nivel înalt devine din ce în ce mai acută din cauza războiului din Ucraina. Cele mai frecvente infirmități, respectiv 77%, sunt cele de amputații ale membrelor inferioare, 17% sunt amputații ale membrelor superioare și 6% sunt combinate.
”Este foarte important în ce fel de mâini se află personalul nostru militar. Și ne dorim ca standardul pe care CITO îl demonstrează să fie extins la toată țara și să devină disponibil în regiuni. Pentru că, acum, un militar cu probleme trebuie să meargă la Moscova sau la Sankt Petersburg doar pentru a strânge proteza”, a remarcat viceministrul Apărării.
Putin a avut însă o nouă reacție cinică în fața militarilor. Liderul de la Kremlin i-a întrebat dacă s-au obișnuit ”cu noua condiție”.
"Are you used to your new condition?"
Putin looks very pleased and relieved at a meeting with Russians who lost their legs in the war.
He's a psychopath completely devoid of empathy. pic.twitter.com/UVxN8yJVj0
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) December 4, 2024
”Putin pare foarte mulțumit și ușurat la o întâlnire cu rușii care și-au pierdut picioarele în război. Este un psihopat complet lipsit de empatie”, a scris consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gherașcenko, în comentariul care însoțește filmarea.
De la începutul războiului în Ucraina, cererea pentru proteze a crescut cu aproape 70%
Un militar căruia i s-au amputat ambele mâini a precizat că problemele sunt și mai mari atunci când proteza se rupe. Protezele bionice au o garanție de un an, cel mult doi. Și orice se poate rupe - de la degete până la așa-numitul creier al protezei. Din cauza sancțiunilor, repararea unei proteze poate dura acum șase luni sau mai mult.
„Reparația protezelor străine se efectuează acum doar la locul de producție. Cele mai populare proteze acum sunt nemțești, așa că sunt reparate în Germania. Deci, dacă o proteză se rupe, trebuie trimisă mai întâi furnizorului său, care la rândul său o trimite în Germania, unde proteza este reparată, trimisă furnizorului și, în final, ajunge la beneficiar”, a explicat Konstantin Deblikov.
Înainte de război, acest proces dura aproximativ două luni.
Statul este obligat prin lege să îi ajute pe toți cei care au nevoie de proteză. În realitate însă, nu oricine poate obține una din cauza birocrației stufoase.
Atunci e clar !!!! Vezi tot