După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 30 de luni, Statele Unite și aliații lor au impus sancțiuni contra Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de luptă. Însă acum Putin vrea să se răzbune pe Occident și Rusia să dea o lovitură dureroasă Vestului, oprind furnizarea la export a unui lucru vital, uraniul necesar centralelor nucleare din statele dezvoltate.
Vladimir Putin le-a cerut oficialilor ruși să ia în considerare restricțiile la exporturile de mărfuri, inclusiv uraniu, ca răzbunare împotriva proaspetelor sancțiuni occidentale împotriva Moscovei și a aliaților săi, potrivit Financial Times.
„Vă rugăm să aruncați o privire la unele dintre tipurile de bunuri pe care le furnizăm pe piața mondială. Poate ar trebui să ne gândim la anumite restricții – uraniu, titan, nichel”, a declarat miercuri președintele Rusiei într-o întâlnire televizată cu oficiali guvernamentali de rang înalt.
Orice reducere a vânzărilor de uraniu îmbogățit ar putea afecta reactoarele nucleare din Vest. Multe dintre ele au contracte pe termen lung pentru aprovizionarea din Rusia, care reprezintă aproximativ o treime din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului și aproximativ 5% din exploatarea uraniului.
Putin a subliniat că sugestia a fost un răspuns la presiunile occidentale. „Ne confruntăm cu restricții asupra unor importuri, așa că poate că ar trebui să ne gândim să impunem noi înșine anumite limitări”, a spus el. „Dar trebuie să ne asigurăm că nu ne facem rău în acest proces”, a adăugat el.
Declarațiile sale urmează unei escalade a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și aliaților săi, China și Iran. La începutul acestei săptămâni, secretarul adjunct de stat al SUA, Kurt Campbell, a acuzat China că oferă Rusiei sprijin pentru „mașina sa de război”.
În timp ce sancțiunile inițiale după invazia Ucrainei de către Rusia s-au concentrat pe produse energetice precum petrolul și cărbunele, aliații occidentali au vizat anul acesta din ce în ce mai mult exporturile de metale ale Moscovei. SUA au interzis unele importuri de metale de origine rusă. Bursele de top din Marea Britanie și SUA nu mai tranzacționează aluminiu, cupru sau nichel nou din Rusia.
„Suntem în această lume care se segmentează din punct de vedere geopolitic, iar mărfurile tind să fie în fruntea acesteia”, a declarat Colin Hamilton, analist metale la BMO Capital Markets, o bancă de investiții.
Potențialele reduceri ale exporturilor de uraniu ar putea fi deosebit de dureroase, a adăugat Hamilton. „De asta se teme industria uraniului.” În timp ce SUA au interzis deja importurile de uraniu îmbogățit din Rusia, interdicția exclude contractele existente cu utilitățile americane.
Între timp, Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze către UE prin conducta Nord Stream în 2022, amenințând că va „îngheța” vestul. Conducta a fost ulterior distrusă de o explozie. Alexandra Prokopenko, membru al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, a descris comentariile drept „o amenințare tipică a lui Putin”.
„Este un mesaj către Vest: „Uite, în ciuda tuturor tranzițiilor tale energetice, suntem unul dintre liderii în metalele pământurilor rare de care ai nevoie pentru a trece la energia verde. Putem întrerupe aceste exporturi, iar planurile voastre se vor destrăma.”