Bloomberg: Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei a vrut să demisioneze după invadarea Ucrainei, dar Putin s-a opus

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 19:30
6256 citiri
Bloomberg: Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei a vrut să demisioneze după invadarea Ucrainei, dar Putin s-a opus
Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina Twitter/ Vaush

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a vrut să demisioneze după ce președintele Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, însă liderul de la Kremlin s-a opus, anunță Bloomberg, care citează persoane care cunosc situația.

Nominalizată săptămâna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, Nabiullina trebuie să gestioneze consecințele unui război care a anulat rapid o mare parte din ce a realizat în cei nouă ani de când a preluat mandatul. Sursele citate au precizat că plecarea sa ar fi văzută ca o trădare a președintelui, cu care a lucrat îndeaproape mulți ani.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Guvernatoarea Băncii Centrale și nici purtătorii de cuvânt ai instituției nu au avut o reacție la informațiile apărute în presă.

În vârstă de 58 de ani, Nabiullina este cunoscută în lumea economică drept unul dintre cei mai buni factori de decizie monetară din lume.

În urma războiului aceasta se confruntă cu o economie izolată de sancțiuni internaționale și lipsită de investiții, pe măsură ce companiile străine pleacă.

Pentru a opri prăbușirea rublei, a dublat cu mult rata dobânzii-cheie și a impus controale de capital pentru a opri fluxul de cash.

Unii oficiali ai Băncii Centrale descriu o stare de deznădejde generată de invazia în Ucraina. De atunci, mai mulți angajați ai instituției au demisionat, în special din departamentul IT.

Pe de altă parte, alte departamente au primit CV-uri de la angajații băncilor vizate de sancțiunile occidentale.

La începutul lunii, Putin a transmis că are încredere că Rusia va depăși dificultățile economice actuale și va deveni mai independentă. Comparând valul actual de sancțiuni cu cele impuse URSS în timpul Războiului Rece, el a spus: ”Uniunea Sovietică a trăit sub sancțiuni, s-a dezvoltat și a obținut succese colosale”.

Vinerea trecută, Nabiullina a anunțat, într-o declarație scurtă, amânarea atingerii țintei de 4% privind rata inflației în 2024 și a avertizat că economia se îndreaptă spre recesiune.

Economiștii estimează o scădere de două cifre a producției în acest an, în timp ce prăbușirea rublei și penuria de bunuri ar putea duce la o inflație de până la 25%.

Pe 2 martie, într-un scurt videoclip adresat personalului Băncii Centrale, Nabiullina a recomandat evitarea ”dezbaterilor politice” în interiorul instituției. Descriind o situație economică pe care a numit-o ”extremă”, guvernatorul a spus că ”toți am fi vrut ca acest lucru să nu se întâmple”.

Până acum, criza care a urmat anexării Crimeei, în 2014, a fost cel mai mare test al calităților guvernatorului.

”Nu există nicio speranță ca Banca Centrală să revină la vechile sale politici”, a spus Serghei Guriev, profesor de economie la Sciences Po Paris.

Guriev, care a fugit la Paris în 2013, a fost economist-șef la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acesta o cunoaște pe Nabiullina de aproximativ 15 ani.

”Ea nu s-a angajat să lucreze în timp de război”, a spus el. ”Nu este genul de persoană care poate lucra cu piețele financiare închise și cu sancțiuni catastrofale.”

Macron propune ideea unui împrumut pentru apărarea "familiei europene", în care include Ucraina și Republica Moldova
Macron propune ideea unui împrumut pentru apărarea "familiei europene", în care include Ucraina și Republica Moldova
Preşedintele Emmanuel Macron a rostit joi, 25 aprilie, un discurs la Sorbona despre viziunea sa despre Europa şi, abordând subiectul războiului din Ucraina, a vorbit şi despre soarta Ucrainei...
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
#razboi Ucraina, #guvernatorul bancii centrale, #demisie guvernator, #Elvira Nabiullina, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina