Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina continuă într-un ritm intens, iar numărul victimelor însumate de ambele părți trece de un milion de militari. Însă acum, Putin vrea ca Americii să-i fie frică de Rusia, printr-o nouă mișcare a Moscovei. Kremlinul și-a schimbat doctrina nucleară a țării, iar utilizarea armelor de acest tip va fi folosită chiar și împotriva țărilor non-nucleare, care amenință națiunea.
Ultimele eforturi ale Rusiei de a amenința Occidentul cu discuții despre utilizarea armelor nucleare sunt paradoxal de dramatice și, de asemenea, mai puțin noi decât ar putea părea. Însă ele pun presiune asupra Statelor Unite, potrivit CEPA.
Președintele rus Putin a declarat într-o ședință a Consiliului de Securitate din 25 septembrie că vor avea loc schimbări în doctrina nucleară a țării. De fapt, ceea ce a anunțat a confirmat mai degrabă practicile militare existente decât o nouă abordare.
Întâlnirea a fost o încercare foarte evidentă, elaborată de a atrage atenția Statelor Unite, unde ziua de lucru tocmai începuse. SUA sunt considerate în Rusia a fi principalul instigator al ajutorului militar occidental pentru Ucraina, principalul conducător al politicii militare a NATO și principalul adversar geopolitic al Rusiei.
În cadrul întâlnirii s-a afirmat că modificarea ”Principiilor de bază ale politicii de stat” ale Federației Ruse privind descurajarea nucleară (doctrina nucleară) a fost rezultatul unei schimbări în situația militaro-politică. Adică războiul din Ucraina nu merge așa cum și-ar dori Kremlinul. Într-un efort de a modifica termenii dezbaterii, doctrina nucleară a fost folosită pentru a aborda o problemă politică tactică, mai degrabă decât ca un document care definește strategia Rusiei.
Rusia se află în criză. Nemulțumit și supărat de amploarea crescândă a armamentului trimis în Ucraina și de discuțiile cu privire la utilizarea mai largă a acestuia în interiorul Rusiei, Putin a căutat să descurajeze mutarea, trasând o serie de așa-numite linii roșii. Una după alta, acestea au fost depășite pe măsură ce circumstanțele s-au schimbat.
Descoperire epocală a unei structuri misterioase în ocean: Schimbă istoria Pământului VIDEO
Cu toate acestea, posibilitatea utilizării armelor nucleare trebuie luată în serios și (după cum au recunoscut SUA) concentrează discuțiile la Washington. Într-un efort de a exercita presiuni, dar nu de a consolida politica reală de descurajare nucleară, Kremlinul vede schimbarea doctrinei nucleare ca fiind cea mai eficientă soluție.
La întâlnire, Putin a remarcat imediat că folosirea forțelor nucleare este o măsură extremă pentru a proteja suveranitatea țării. Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui, a menționat ulterior că modificările propuse nu afectează încă situația globală, deoarece toată lumea știe deja despre potențialul nuclear al Rusiei.
Schimbările în doctrină au extins condițiile de utilizare a armelor nucleare, dar au rămas la fel de incerte ca înainte. Adică, își propune să crească teama de escaladare fără a detalia circumstanțele în care Rusia ar folosi arme nucleare. De fapt, această hotărâre continuă să apară unui singur om.
Astfel, doctrina nucleară nu este un mecanism declanșat de anumite evenimente, în care un buton roșu se aprinde și o rachetă nucleară se lansează ca răspuns. Utilizarea armelor nucleare este întotdeauna un răspuns la un set de variabile, într-o anumită situație, timp și tipuri de amenințare.
Este întotdeauna o decizie bazată pe prognoza dezvoltării amenințărilor militare. Acesta nu este doar un răspuns militar, ci și unul politic. Adică, măsurile suplimentare pentru extinderea sau clarificarea condițiilor de utilizare a armelor nucleare în doctrină nu sunt necondiționate.
Putin a spus că, în versiunea actualizată a doctrinei, agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, poate fi considerată un atac comun asupra Federației Ruse.
Cu alte cuvinte, Putin aproape repetă Memorandumul de la Budapesta semnat de Rusia în 1994. Acolo, în acord cu Statele Unite și Marea Britanie, s-a declarat în legătură cu Ucraina, că armele nucleare nu vor fi folosite împotriva unui membru nonnuclear al tratatului de neproliferare (TNP), cu excepția cazurilor de atac al unui astfel de stat, împreună sau în alianță cu un stat nuclear.
Numai atunci se va putea debarasa de balastul putinist și va fi... Vezi tot