Ceea ce vrea Kremlinul de la ruși se reduce acum la două lucruri: bărbații ar trebui să se înroleze în armată, iar femeile ar trebui să aibă mai mulți copii.
În ultimele luni, guvernul rus a dublat bonusurile de înscriere pentru soldații contractuali și a împânzit undele radio, rețelele de socializare și străzile orașelor cu anunțuri de recrutare.
În același timp, președintele Vladimir Putin a decretat creșterea numărului de nașteri o prioritate națională, un efort care a intrat într-o nouă fază represivă săptămâna trecută, cu un proiect de lege care ar scoate în afara legii orice pledoarie pentru un stil de viață fără copii.
Cele două campanii sunt separate, dar în Rusia în timp de război, ele sunt, de asemenea, două fețe ale aceleiași monede: încercarea tot mai agresivă a Kremlinului de a-i înrola pe rușii obișnuiți în remodelarea țării lor pentru a se impune în fața Occidentului, scrie The New York Times.
Pe termen scurt, armata lui Putin are nevoie de mai mulți soldați. Potrivit estimărilor occidentale, aceasta pierde 1 000 de militari pe zi, într-un război de uzură în Ucraina care nu dă semne că se va încheia.
Iar pe termen lung, în opinia lui Putin, Rusia are nevoie de mai mulți oameni - pentru a susține o economie din ce în ce mai izolată de Occident, pentru a reduce dependența țării de imigrație și, bineînțeles, pentru a furniza baza de recrutare pentru orice războaie viitoare.
„Corpul se transformă într-un bun public” în Rusia, a declarat Andrei Makaricev, profesor la Universitatea Tartu din Estonia, care studiază relația dintre stat și oameni. „Corpul unei femei este un producător de copii, iar corpul unui bărbat este capacitatea de a apăsa pe trăgaci și, în cele din urmă, de a ucide”.
Luna trecută, Putin a ordonat creșterea efectivelor armatei ruse cu 180.000 de membri, până la 1,5 milioane - un număr care ar face-o a doua ca mărime din lume, după cea a Chinei. Kremlinul a legat această creștere de „numărul de amenințări care există pentru țară”.
Dar analiștii spun că înființarea unei armate de 1,5 milioane de oameni este nerealistă - în mare parte din cauza populației în scădere a Rusiei. Dara Massicot, expert în armata rusă la Carnegie Endowment for International Peace, susține că provocarea Rusiei nu va fi doar recrutarea de noi soldați, ci și de a avea o forță de muncă suficient de mare pentru a produce armele și echipamentele de care ar avea nevoie o armată atât de mare.
Chestiunea este în mod clar în atenția lui Putin. La o conferință desfășurată luna trecută în orașul Vladivostok de pe coasta Pacificului, Putin i-a lăudat pe ruși pentru că s-au înrolat în armată în număr „exponențial” de mare. Dar, când a venit vorba de rata natalității, liderul rus a văzut loc pentru îmbunătățiri.
„Este necesar să avem grijă de populație, să creștem rata fertilității”, a spus el, ”să facem să fie la modă să ai mulți copii, așa cum era în Rusia în trecut - șapte, nouă, 10 persoane în familii”.
Putin a vorbit de multă vreme despre necesitatea de a aborda problema. Dar, după invazia sa în Ucraina, și mai ales în ultimul an, problema pare să fi devenit o fixație pentru el.
Într-o întâlnire televizată, el i-a spus guvernatorului din Volgograd, în sud-vest, că fertilitatea acolo „a scăzut de două ori mai mult decât media națională”.
„De două ori este într-adevăr cam mult”, a spus Putin.
„Lucrăm la această sarcină, Vladimir Vladimirovici”, a răspuns guvernatorul, Andrei Bociarov, referindu-se la președinte după patronimic.
În luna mai, Putin a declarat că un obiectiv cheie al guvernului este creșterea ratei totale de fertilitate a Rusiei - o măsură a numărului de copii pe care o femeie medie ar trebui să îi aibă în timpul vieții - stabilind obiective de 1,6 în 2030 și 1,8 în 2036. Anul trecut, rata a fost de 1,41 în Rusia, față de 1,62 în Statele Unite.
Numărul raportat de copii născuți în Rusia în prima jumătate a acestui an, 599.630, a fost cel mai mic din ultimul sfert de secol; în ansamblu, inclusiv Crimeea ocupată, populația a scăzut cu 1,8 milioane din 2020 până la 146,1 milioane.
Ca și în cazul recrutării militare, Kremlinul folosește recompense financiare pentru a stimula nașterile. Femeile din Rusia care au primul lor copil primesc o plată unică de 6.700 de dolari. Luni, când guvernul rus și-a anunțat bugetul pentru următorii trei ani, acesta a anunțat cheltuieli planificate de peste 60 de miliarde de dolari pentru sprijinirea femeilor însărcinate și a familiilor cu copii.
Măsurile guvernamentale de creștere a populației nu sunt neobișnuite într-o lume în care multe țări se luptă cu scăderea natalității. Rata de fertilitate în Rusia este egală cu cea a unor țări europene precum Portugalia și Grecia.
Însă oficialii ruși asociază din ce în ce mai mult aceste eforturi cu conflictul lor cu Occidentul și cu portretizarea Rusiei ca bastion conservator. Unii au făcut apel la o „operațiune demografică specială” pentru a crește natalitatea, un ecou al eufemismului folosit de Kremlin pentru invazia sa din Ucraina, „operațiunea militară specială”.
Valentina Matvienko, șefa camerei superioare a Parlamentului și probabil cea mai puternică femeie din clasa conducătoare a Rusiei, aproape exclusiv masculină, a declarat că feminismul occidental a devenit „o mișcare împotriva bărbaților, împotriva valorilor tradiționale”.
Săptămâna trecută, parlamentarii au introdus un proiect de lege care ar „interzice propaganda refuzului conștient de a avea copii”, cu amenzi de până la 50.000 de dolari. Avocații au avertizat că proiectul de lege este atât de ambiguu încât postările pe rețelele sociale despre depresia postpartum ar putea deveni ilegale. Dar Kremlinul și-a arătat aprobarea.
„O familie unită și numeroasă este fundamentul unui stat puternic”, a scris Viaceslav Volodin, șeful camerei inferioare a Parlamentului, pe canalul său de Telegram.
Importanța dimensiunii populației pentru geopolitica lui Putin a devenit clară în războiul său împotriva Ucrainei, care are de trei ori mai puțini locuitori decât Rusia. Analiștii consideră că Rusia a reușit în mare măsură să își compenseze morții și răniții - pe care oficialii occidentali îi estimează la sute de mii - cu noi recruți, în timp ce măcina forța Ucrainei folosind un număr superior.
Chiar dacă cei mai dornici voluntari au plecat deja la război, Kremlinul pare încă hotărât să evite o mobilizare forțată a civililor precum cea care a provocat un exod al tinerilor în toamna anului 2022.
În iulie, Putin a semnat un decret care dublează bonusurile de înrolare la peste 4.500 de dolari, aproape jumătate din salariul mediu anual al rușilor. Orașul Moscova, unde campania de recrutare a fost mult timp în surdină pentru a proteja clasa de mijloc a orașului de sacrificiile războiului, a introdus propriul bonus de peste 20.000 de dolari în plus.
Standuri de recrutare au apărut în metroul din Moscova, potrivit moscoviților și postărilor din rețelele sociale din oraș. Reclamele oferă reduceri fiscale, subvenții pentru studii universitare și reduceri la plățile de utilități pentru soldații contractuali.
Massicot a declarat că, în ciuda tuturor provocărilor demografice ale Rusiei, mărimea țării înseamnă că „se află într-o situație mai bună decât ucrainenii în acest moment” atunci când vine vorba de dotarea frontului.
Pentru moment, dorința de a avea mai mulți soldați pare să fie prioritatea guvernului atunci când vine vorba de înrolarea rușilor obișnuiți în obiectivele lui Putin. Femeile din întreaga țară au declarat în interviuri și mesaje text că au observat mai multe anunțuri și standuri de recrutare pentru armată în ultima vreme, dar au fost sceptice cu privire la îmbrățișarea ideii de familii mai numeroase.
Oficialii de la Moscova sunt „în propriul lor univers, crezând că familiile tradiționale sunt ca niște elfi sau ceva de genul ăsta”, a declarat Arina, în vârstă de 33 de ani, care tocmai a născut al doilea copil în regiunea sudică Osetia de Nord. Furnizându-și doar prenumele de teama represaliilor, ea a adăugat: „Noi - familiile tradiționale obișnuite - trăim într-o realitate diferită”.