Putin are nevoie de un război prelungit. "Autodescurajarea" Occidentului îi oferă liderului de la Kremlin o victorie cheie

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 22:59
5223 citiri
Putin are nevoie de un război prelungit. "Autodescurajarea" Occidentului îi oferă liderului de la Kremlin o victorie cheie

Cel mai recent atac al Rusiei asupra țintelor civile din Ucraina, care a provocat cel puțin 18 morți într-un centru comercial din Kremenciuk, departe de linia frontului, ar putea fi interpretat ca un mesaj către reuniunile G7 și NATO.

Mesajul este de indiferență a Rusiei față de condamnarea crimelor sale. Moscova nu va da înapoi. Și asta s-ar putea baza pe încrederea – fie că este corectă sau greșită – că, pe termen lung, războiul merge pe calea Rusiei, scrie analistul Keir Giles în The Guardian.

Rusia a adunat câștiguri. Ofensiva sa din estul Ucrainei avansează încet, distrugând tot ce îi iese în cale, iar în Occident se înțelege din ce în ce mai mult că nu va exista un sfârșit timpuriu al conflictului. Dar războiul este prelungit și mai mult prin faptul că Rusia descurajează cu succes susținătorii occidentali ai Ucrainei de a-i furniza sistemele de arme de care are nevoie – inclusiv mai multe muniții, drone, bruiaj, radare și mijloace de interceptare a loviturilor cu rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Sprijinul militar acordat Ucrainei din partea SUA, Regatului Unit și aliaților lor și-a extins treptat sfera de aplicare, preluând sisteme ofensive mai puternice, cum ar fi artileria cu rază mai lungă de acțiune. Dar cea mai mare constrângere în ceea ce privește furnizarea Ucrainei cu echipamente câștigătoare de război este încă teama de cum va răspunde Rusia. Criticii nivelului actual de sprijin occidental spun că această reținere este un exemplu de auto-descurajare a SUA și a altora, de teama de a provoca escaladare. Dar realitatea este mult mai simplă.

Campania continuă de amenințări și fanfaroadă a Rusiei are efectul scontat: îi face pe adversarii Moscovei să ezite. Noțiunea generalizată că provocarea Rusiei ar duce la consecințe dezastruoase este o victorie cheie pentru Moscova. Descurajarea cu succes a Occidentului de a oferi Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie pentru a inversa valul războiului confirmă încă o dată pentru Vladimir Putin că inferioritatea militară a Rusiei față de Vest poate fi depășită prin valorificarea fricii occidentale.

De fapt, teama de escaladare a Occidentului demonstrează Rusiei că amenințările funcționează, indiferent de cât de neplauzibile ar fi sau cât de des s-au dovedit că sunt goale. Până acum, este un ciclu plictisitor de repetitiv de promisiuni de anihilare nucleară pentru oricine i-a supărat cel mai recent pe propagandiștii Rusiei – de exemplu, televiziunea de stat rusă a discutat recent despre atacarea Țărilor de Jos. Amenințările nucleare ale Rusiei vor continua atât timp cât vor fi eficiente în a împiedica Ucraina să primească sprijin militar cu care ar putea câștiga războiul.

În plus, există o nepotrivire izbitoare a obiectivelor și priorităților între cele două părți. În timp ce Rusia a expus în mod clar ce vrea de la război – desființarea Ucrainei ca națiune independentă și restabilirea puterii imperiale ruse asupra vecinilor săi – susținătorii din Vest ai Ucrainei sunt confuzi și împărțiți cu privire la modul în care doresc să se termine războiul și ce anume vor să se întâmple Rusiei.

Toate acestea câștigă timp Rusiei. Președintele Zelenski a spus liderilor G7 că dorește ca războiul să se încheie până la iarnă. Există un motiv bun pentru acest termen limită. Europa este încă departe de a se îndepărta de tot de energia rusă, iar o iarnă dureroasă cu prețuri și mai mari ale combustibilului va determina europenii să regândească adevăratul cost al sprijinirii Ucrainei în acest conflict.

Dar Rusia nu poate exploata doar energia pentru a determina țările terțe să susțină pacea cu prețul Ucrainei. Șantajul alimentar al restului lumii prin blocada navală a Rusiei este o altă tactică care aduce succes – Ucraina a susținut că este sub presiune să se predea din partea statelor din Africa și Asia care sunt alarmate de întreruperea aprovizionării cu cereale.

Rusia suferă, de asemenea, costurile războiului său sub forma consecințelor sancțiunilor economice. Dar degradarea economiei și industriei Rusiei nu va avea loc suficient de repede pentru a influența progresul pe termen scurt al conflictului.

Evaluările autorizate spun că Rusia rămâne fără forță militară instruită. Dar, ca și în multe altele, aceasta este o provocare mai puțin definitivă pentru Rusia decât ar fi pentru alte puteri. Indiferența tradițională a Rusiei față de amploarea numărului de victime în urmărirea scopurilor de război se manifestă prin disponibilitatea sa de a arunca în luptă rezerve pe jumătate antrenate sau neantrenate, inclusiv pe cele extrase cu forța din teritoriile ocupate.

Aceste forțe mai mari ale puterii economice, militare și politice sunt cele care vor determina rezultatul războiului, nu succesul sau eșecul operațiunilor individuale – cum ar fi capturarea Severodonețk, care a copleșit publicul occidental de săptămâni. Rusia pare încrezătoare unde se află acel echilibru de putere.

Forțele proprii ale Ucrainei rămân angajate în luptă. Dar pentru ca asta să continue, ei trebuie să rămână convinși că au șanse rezonabile de succes în a împiedica victoria Rusiei. Fiecare refuz al partenerilor occidentali de a oferi mijloacele pentru a deține sau recâștiga teritoriul ucrainean face ca această șansă să se retragă puțin mai mult.

Atât timp cât Europa și SUA sunt ezitante și reticente în a oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a duce conflictul la încheiere – sau cel puțin pentru a provoca daune suficiente forțelor Rusiei încât percepția lui Putin de a câștiga să fie în sfârșit contestată – este greu de înțeles cum va merge în favoarea Ucrainei orice sfârșit rapid al războiului. Între timp, atacurile sălbatice asupra civililor și asupra infrastructurii esențiale din Ucraina vor continua.

Citeste si:
De ce se simt trădați de Kiev unii locuitori din Donbas. "Din partea mea, și diavolul ne poate conduce aici"
De ce se simt trădați de Kiev unii locuitori din Donbas. "Din partea mea, și diavolul ne poate conduce aici"
Mulți locuitori în vârstă din regiunea Donețk au rămas aici pentru că au tendința de a avea mai multă încredere în Rusia decât în ​​propriul guvern, în ciuda războiului de...
Satelitul iranian lansat de Rusia ar putea fi folosit pentru supravegherea Ucrainei
Satelitul iranian lansat de Rusia ar putea fi folosit pentru supravegherea Ucrainei
Rusia a lansat un satelit iranian din Kazahstan, pe fondul unor îngrijorări că ar putea fi folosit pentru supravegherea câmpului de luptă în Ucraina. Iranul a negat că satelitul Khayyam,...