Atacul cu rachete asupra orașului Dnipro din 21 noiembrie a stârnit controverse și speculații, după ce Rusia a declarat că a folosit o „nouă armă” cu capabilități excepționale. Cu toate acestea, Julian Röpcke, senior-editor la publicația germană Bild, specializat în analiză militară, sugerează că situația este diferită de versiunea oficială a Kremlinului.
Röpcke susține că în atac a fost utilizată o versiune de testare a rachetei balistice RS-26 Rubezh, nu o armă complet operațională. Mai mult, acesta afirmă că racheta nu conținea explozibili și că daunele minime produse sunt dovada clară a acestui lucru. Analizând înregistrările video ale incidentului, expertul german a observat imagini cu șase sub-muniții care reintrau în atmosferă, simulând o încărcătură nucleară, scrie Digi24.
„Acestea erau momeli cu aceeași masă și dimensiune ca o rachetă balistică intercontinentală, dar fără explozibili sau focoase nucleare. Energia cinetică generată de cădere a fost singura cauză a pagubelor”, a explicat Röpcke.
Sursele ucrainene au indicat inițial că ar fi fost utilizată o rachetă intercontinentală RS-26 Rubezh, potențial purtătoare de focoase nucleare. Totuși, oficialii occidentali au contrazis aceste afirmații, sugerând că datele preliminare nu confirmă utilizarea unei astfel de arme.
Într-un discurs susținut ulterior, Vladimir Putin a menționat utilizarea rachetei Oreșnik, despre care a lăudat „capabilitățile extraordinare”. Totuși, Röpcke consideră că declarațiile liderului rus sunt mai degrabă parte a unei campanii de propagandă menite să impresioneze publicul intern și extern.