Rusia a vizat orașul Harkov din nord-estul Ucrainei cu un val de lovituri în ultimele zile, în timp ce forțele președintelui rus Vladimir Putin își continuă operațiunile ofensive în regiune.
Într-unul dintre atacuri Rusia a folosit pentru prima dată în Harkov racheta „Grom-E1”, a scris pe Telegram primarul orașului, Ihor Terehov.
De asemenea, în timpul unui interviu acordat jurnaliștilor de la televiziunea ucraineană, șeful Parchetului regional Harkov, Spartak Borisenko, a menționat că un bombardier rusesc de tip Su-34 a acționat în calitate de platformă pentru lansarea noii muniții. Potrivit acestuia, aeronava, care s-a aflat pe teritoriul Federației Ruse, în regiunea Belgorod, a lovit un obiectiv din districtul Slobodski din Harkov.
Borisenko nu a spus exact spre ce obiectiv au direcționat rușii racheta Grom-E1, dar a precizat că explozia provocată de aceasta a afectat clădiri administrative și unități de producție.
Se crede că muniția a fost folosită pentru prima dată de Rusia în Ucraina în martie 2023, într-un atac asupra regiunii estice Donețk, a precizat United24. De asemenea, a fost utilizată în atacuri asupra orașelor Kupiansk și Herson, a adăugat acesta.
Potrivit platformei United24, susținută de guvernul ucrainean, Grom-E1 este un hibrid între o rachetă și o bombă pe care Rusia a început să o producă la mijlocul anilor 2000.
Left, Grom E1 (9-A-7759) cruise missile (120-km range) & right Grom E2 (9-A1-7759) glide bomb (65-km range) that are set to equip the Su-57 Felon and its S-70 Okhotnik loyal wingman stealth UCAV at #MAKS2019 pic.twitter.com/lvjkKLTUEZ
— Vijainder K Thakur (@vkthakur) February 28, 2020
Bazată pe racheta H-38, Grom-E1 este echipată cu aripi care se desfășoară în timpul zborului și cu un motor cu reacție, permițând operatorilor să lovească ținte mult mai îndepărtate (până la 120 km) decât bombele aeriene convenționale, susține United24. Arma hibridă cântărește aproximativ 700 de kilograme și are un focos de aproximativ 315 kilograme.
”Această rachetă este mai puternică și mai precisă decât bomba de aviație FAB-500”, a spus Borisenko.
Pentru dirijarea Grom-E1 este folosit un sistem de navigație inerțială și prin satelit, iar printre tipurile de ținte vizate se numără “ținte terestre ușor vulnerabile, cu coordonate cunoscute”.
Rusia a căutat continuu să-și adapteze sistemele de arme în timpul invaziei sale în Ucraina.
O cheie a progreselor Rusiei a fost utilizarea bombelor cu planare, bombe relativ ieftine din epoca sovietică, care au fost modificate prin atașarea aripilor și a sistemelor de navigație prin satelit.
Astfel de muniții permit aeronavelor rusești să le elibereze de la distanțe mai sigure, ceea ce face dificilă apărarea Ucrainei împotriva atacurilor.
Această dificultate a forțat Ucraina să vizeze avioanele rusești staționate în baze aeriene pe teritoriul Rusiei.