Război psihologic: Autoritățile din Ucraina scanează chipurile soldaților ruși morți, apoi le contactează pe mamele acestora

Duminica, 17 Aprilie 2022, ora 07:50
12793 citiri
Război psihologic: Autoritățile din Ucraina scanează chipurile soldaților ruși morți, apoi le contactează pe mamele acestora
Autoritățile scanează chipurile soldaților morți în Ucraina FOTO Hepta

Autoritățile ucrainene utilizează un soft de recunoaștere facială pentru a identifica cadavrele soldaților ruși, însă unii experți numesc această tehnică un „război psihologic clasic”, care creează un precedent îngrozitor.

Peste 8.600 de căutări de recunoaștere facială au fost efectuate de oficialii ucraineni asupra cadavrelor soldaților ruși în cele peste 50 de zile de la începutul invaziei Moscovei. S-au folosit scanările pentru a identifica trupurile neînsuflețite și a contacta familiile acestora. Operațiunea este văzută drept una dintre cele mai teribile aplicări a tehnologiei moderne.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Armata IT a țării, o forță de voluntari formată din hackeri și activiști aflată sub coordonarea guvernului ucrainean, spune că a folosit acele identificări pentru a informa familiile cu privire la moartea a 582 de ruși, cărora le-au trimis inclusiv fotografii cu cadavrele abandonate.

Ucrainenii recunosc că utilizarea software-ului de scanare a feței celor morți este o tehnică nu chiar morală, dar cred că poate fi eficientă în a-i descuraja pe alți soldați să mai lupte și să grăbească astfel încheierea războiului.

Unii analiști militari se tem însă că strategia s-ar putea întoarce împotriva Ucrainei, stârnind și mai mult furia Rusiei, din cauza faptului că această “campanie de șoc” este îndreptată către mame, care ar putea afla într-un mod brutaș despre moartea fiilor lor pe câmpul de luptă.

Solidaritatea Occidentului cu Ucraina ar putea face să fie tentantă susținerea unui act atât de radical menit să valorifice durerea familiei, a spus Stephanie Hare, specialist în securitate de la Londra. Însă contactarea părinților soldaților, a spus ea, este „război psihologic clasic” și ar putea stabili un nou standard periculos pentru conflictele viitoare.

„Dacă soldații ruși ar fi cei care ar face asta cu mamele ucrainene, s-ar spune: „O, Doamne, acest lucru e o barbarie”. Dar oare chiar funcționează? Sau îi face să spună: „Uitați-vă la acești ucraineni fără lege și cruzi, care le fac asta băieților noștri?”, se întreabă Hare.

Hoan Ton-That, directorul executiv al Clearview AI, cei care au conceput softul de recunoaștere facială utilizat de ucraineni, a declarat pentru The Washington Post că angajații săi organizează sesiuni săptămânale de instruire prin Zoom, cu oficiali din poliție și militari care doresc să învețe cum să folosească aplicația.

Unii dintre ei folosesc aplicația mobilă Clearview pentru a scana fețele soldaților morți chiar pe câmpul de luptă, a spus el.

Sistemul a fost folosit în principal de ofițerii de poliție și anchetatorii federali din Statele Unite pentru a vedea dacă o fotografie a unui suspect sau a unui martor se potrivea cu oricare alta din baza lor de 20 de miliarde de imagini preluate de pe rețelele sociale și de pe internet.

Aproximativ 10% din baza de date provine de la cea mai mare rețea socială a Rusiei, VKontakte, cunoscută sub numele de VK, ceea ce o face un instrument potențial util pentru scanarea pe câmpul de luptă, a spus Ton-That.

Agențiile ucrainene, a mai spus Ton-That, au folosit aplicația pentru a confirma identitățile persoanelor aflate la punctele militare de control și pentru a verifica dacă un ucrainean este un posibil infiltrat sau sabotor rus. El a susținut că sistemul ar putea descuraja soldații ruși să comită crime de război, de teamă să nu fie identificați, și a spus că ucrainenii iau în considerare utilizarea softului pentru a verifica identitățile refugiaților ucraineni și ale gazdelor lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Decizia luată de Zelenski pentru a reduce dependenţa soldaţilor de jocurile de noroc: „Sunt vulnerabili din punct de vedere psihologic”
Decizia luată de Zelenski pentru a reduce dependenţa soldaţilor de jocurile de noroc: „Sunt vulnerabili din punct de vedere psihologic”
Volodimir Zelenski a ordonat noi restricţii asupra cazinourilor online din Ucraina, inclusiv limite de publicitate şi interdicţii pentru soldaţi de a juca în timpul războiului. Unele voci...
Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei care a rănit nouă persoane în portul Odesa de la Marea Neagră, dintre care patru copii. Capitala Kiev a fost și ea vizată, au anunţat...
#razboi Ucraina, #recunoastere faciala, #razboi psihologic, #soldati morti , #Razboi Ucraina