Bilanțul tragic al invaziei: 57 de ucraineni au murit în prima zi de război, 100.000 de oameni au fost forțați să-și abandoneze casele. 1.400 de oameni arestați în Rusia

Joi, 24 Februarie 2022, ora 22:21
3187 citiri
Bilanțul tragic al invaziei: 57 de ucraineni au murit în prima zi de război, 100.000 de oameni au fost forțați să-și abandoneze casele. 1.400 de oameni arestați în Rusia
Mii de refugiați ucraineni au trecut în țările vecine în prima zi a invaziei Rusiei FOTO Twitter / Christopher Miller

Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi a anunțat joi, 24 februarie, că aproximativ 100.000 de ucraineni şi-au părăsit căminele în prima zi a invaziei Rusiei. Dintre aceștia, câteva mii au trecut în ţări vecine.

Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a explicat că datele au fost compilate şi provin de la autorităţi naţionale şi agenţii partenere.

”Este o estimare aproximativă”, a declarat ea pentru Reuters.

Anterior, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a făcut un apel la protecţia populaţiei şi a infrastructurii civile din Ucraina, la câteva ore după declanşarea invaziei ruse.

”Vieţile civile şi infrastructurile civile trebuie să fie protejate şi apărate în orice moment, conform dreptului internaţional umanitar”, a adăugat el, subliniind că UNHCR, care este prezent în Ucraina, este pregătit să furnizeze o asistenţă umanitară ”oriunde acest lucru este necesar şi posibil”.

De asemenea, Grandi a făcut apel la ţările vecine Ucrainei să-şi menţină frontierele deschise pentru a primi eventuali refugiaţi.

”Suntem gata să susţinem eforturile tuturor pentru a răspunde oricărei situaţii de strămutare forţată. În consecinţă, ne-am consolidat operaţiunile şi capacităţile în Ucraina şi în ţările vecine”, a spus reprezentantul ONU.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat joi în zori o amplă operaţiune militară contra Ucrainei, cu lovituri aeriene şi intrarea forţelor terestre ruse din mai multe direcţii pe teritoriul ucrainean, după ce luni el recunoscuse independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Potrivit celor mai recente date de la Ministerul Sănătății al Ucrainei, 57 de ucraineni au murit în urma ostilităților și 169 au fost răniți.

Proteste ample în zeci de orașe din Rusia

Invazia în Ucraina a scos rușii în stradă. Potrivit ONG-ul specializat în monitorizarea protestelor, OVD-Info, aproape 1.400 de persoane au fost arestate joi la manifestaţiile împotriva războiului.

Potrivit acestei organizaţii, cel puţin 1.391 persoane au fost reţinute în 51 de oraşe, între care 719 la Moscova şi 342 la Sankt-Petersburg.

Reporterii France Presse au asistat la zeci de arestări în piaţa Puşkin, în centrul Moscovei, unde un important dispozitiv poliţienesc a fost desfăşurat.

Mai multe manifestaţii au avut loc joi în Rusia, reunind circa o mie de persoane la Sankt-Petersburg şi două mii la Moscova, pentru a denunţa invazia militară a Ucrainei ordonată de Vladimir Putin.

Deşi amploarea manifestaţiilor a rămas mult inferioară precedentelor mişcări de protest din Rusia, simplul fapt că acestea au avut loc este notabil, în timp ce societatea civilă rusă a fost puternic afectată de represiune în ultimii ani, notează AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie în Baltică
Un stat occidental sună alarma privind pericolul unei catastrofe: Bomba Rusiei care ticăie în Baltică
După începutul războiului din Ucraina și pierderea multor piețe energetice din Europa, Putin și-a redirecționat exporturile spre alte țări, pentru a-și alimenta mașina de război. Însă...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#razboi Ucraina, #100 000 de refugiati, #proteste Rusia , #Razboi Ucraina